Delahoya 2007, al 11-lea an de dans electronic

01 Iunie 2007 Beat Factor BeatFactor

Delahoya 2007, al 11-lea an de dans electronic
Mult asteptatul festival traditional de muzica electronica, Delahoya, si-a facut din nou debutul sub amenintarea ploilor si furtunilor. Cu doar 2 nopti inainte de eveniment, un acoperis al unui bloc a fost luat pe sus de o furtuna neobisnuit de puternica

Vineri, 25 mai, prima zi de festival a debutat cu doua party-uri total diferite muzical si ca profil de consummator, unul axat pe house si electro plus putin minimal in club Seven iar unul underground pe techno si break-beat in Roland Garros.

In Seven, pe rand, Jasc si Alexander iar mai apoi invitatii straini Greg Access si cei doi artisti polonezi de curand intorsi de la Miami Winter Conference: Mafia Mike si Adamus i-au incantat pe cei prezenti cu o muzica mai usoara din sfera electro-house. Au fost multe productii proprii, in prima auditie pentru publicul roman, cu un sound bine lucrat.

Party-ul de Underground s-a tinut in Roland Garros, o locatie ce la prima vedere ai zice ca e ok, insa se pare ca are probleme de management de un moment ce a intarziat inceperea party-ului datorita suprapunerii in program cu o lansare de album a unei formatii rock Cu siguranta, aceasta locatie nu va mai intra pe viitor in atentia organizatorilor. Aici au evoluat Voy Larkin, Jerry din Cehia, Lowrider din Lublin si Filipash cu un repertoriu bogat de diverse substiluri techno.

Lumea s-a retras destul de repede spre locurile de cazare sau case, pe la 4-5 dimineata, pentru a mai prinde ceva somn inainte de ziua principala, cea de sambata, cu parade si mult asteptatul open-air.

La ora 15:30, in fata Casei de Cultura a Studentilor erau deja adunati cateva sute de participanti care asteptau camioanele Paradei Delahoya. Astfel, dup ace unii participanti au urcat pe camioane, pe la 16:25, caravana Delahoya s-a pus in miscare spre aeroport. In ritm de dans asigurat de Lektronikumuz, Alca, Darius, Filipash, Just DLight, Axx si multi altii, camioanele insotite de fani si de dansatoarele de pe primul camion au adus o pata de culoare in acea dupa-amiaza in centrul vechiului oras transilvan.

In ciuda tuturor prognozelor INMH (oamenii astia chiar stiu ce se intampla cu vremea?...), care erau in total contrast cu cele date de satelitii americani si britanici, vremea a fost atat frumoasa cat si calda, perfecta pentru un open-air. La ora 18 deja se auzea in boxele scenei proaspat aparuta compilatie Delahoya 2007 (compilatie ce contine piese realizate de Adamus, Sead Redzic, Marco Polo, Mihai Popoviciu, Vania & Midi, Horace Dan D., Lektronikumuz, Darius, Minimus, Jasc, Technical Issue, Hoyaa).

DJ Bela din a inceput efectiv programul muzical realizat de artisti inca de la ora 18:30 cand, timp de o ora, a imbinat mai multe subgenuri ale muzicii house prezentate intr-o nota pozitiva, plina de buna-dispozite. Dupa doar o ora de djing a urmat ieseanul Sebo care a creat un set de piese noi si vechi electro si minimale care se potriveau foarte bine cu asfintitul soarelui. A urmat apoi Lektronikumuz (tot din Brasov), care a ridicat bpm-ul festivalului cu ritmuri de funky-techno ducandu-l la 137, ceea ce pe majoritatea celor prezenti i-a pus mai tare in miscare. Ultimul roman inaintea lotului de artisti straini invitati a fost Horace Dan D, care a continuat prt de cateva piese linia de funky-techno imbogatita cu diverse efecte realizate live, trecand apoi prin alte genuri ale muzicii techno cand mai melodice cand mai dure. Prestatia sa dinamica a incalzit publicul exact cum trebuia pentru ca acesta sa poata fi pregatit pentru cei patru djs de peste hotare.

Austriaco-germanul Marco Polo a prezentat un minimal-techno (ca reper musical) deosebit de linia de minimal lansata de cei de la Minus, un minimal mai apasat, mai dinamic, cu sunete f. bine lucrate, inclusive cu productii proprii. A urmat suedezul Sead Redzic care s-a dovedit a fi foarte apropiat de techno-ul cu influente tribale imbinat din cand in cand cu teme melodioase o succesiune foarte inspirata si totodata adusa perfect in zona muzicala a celor doua capete de afis ale festivalului.

Primul dintre acestia, britanicul Tim Taylor (care printre altele a jucat si realizat piese din coloana Sonora a filmului Blade), a realizat un set in special foarte pe placul persoanelor feminine prezente la festival, cu pasaje ale pieselor ce pareau a avea de a face cu muzica progressive, cantata insa mai alert, mai dynamic. Programul sau musical s-a dovedit a fi in cele din urma o imbinare intre mai multe stiluri musicale (house, progressive, techno, break-beat, electro si acid) foarte apreciat si indelung aplaudat.

Incepand cu ora 3 noaptea, spre bucuria fanilor techno, a intrat la t-tables Marco Lenzi (un nume cu greutate in acesta sfera muzicala). Asadar, funky-techno de cea mai buna calitate, mult ritm, multa energie, public care sarea in aer la fiecare rupere de ritm sau artificiu tehnic realizat de londonezul de origine italiana. Muzica sa te facea sa dansezi si daca in viata ta n-ai ascultat asa ceva sau, mai mult, chiar daca nu ti-a placut techno-ul. Multi oameni fericiti, cu zambetul pe buze sau cu ochii inchisi bucurosi ca asculta muzica care le lipsea.

Dupa un set de 2 ore, a sosit timpul ca cei doritori de muzica si mai dura sa-si primeasca portia de straight techno de la dj Darius si Alca, care au realizat un back-to-back interesant si in forta. Evenimentul open-air a fost incheiat de un live-act clujean, Hoyaa & Fluo cu un sound puternic si de foarte buna calitate.

Rezumand, putem spune ca cei 1700 de participanti la open-air au fost incantati atat de artisti, de muzica acestora, de sunet, de aspectul scenei, de conditiile gasite pe aeroport cat chiar si de vremea superba. Cine n-a fost, are ce regreta.

Festivalul Delahoya 2007 s-a incheiat cu un after-day party in acelasi club Seven, neobisnuit de plin pentru o noapte de duminica, in care au evoluat dj Optick, Mihai Popoviciu, Dan Ene, Atari si Morris. Mult electro si minimal, oameni pusi pe distractie, atmosfera excelenta, inca un punct mare pentru aceasta editie.

Cel de-al 11-lea an de existenta a dovedit ca cel mai longeviv festival de muzica electronica din Romania a evoluat, s-a maturizat, a ajuns sa arate ca un festival din tarile occidentale, s-a adaptat perfect evolutiilor musicale pastrand totodata tenta pronuntata de necomercial.

Asteptam Delahoya 2008!


Popup detector