BeatFactor Mix - de la Lektronikumuz

09 Februarie 2010 Beat Factor BeatFactor

DJ-ul si producatorul roman Lektronikumuz a facut recent un mix special Beat Factor, in care a inclus 26 de release-uri considerate esentiale.


Pentru cei care nu il cunosc, Lektronikumuz e Remus Miron, un DJ din Brasov. A pus urmarul la organizarea primei editii de Romanian Electronic Festival, a mixat in deschidere la Jeff Mills in Studio Martin si este un colectionar inrait de discuri vechi si rare. A realizat mai multe videocast-uri de-a lungul timpului, iar printre realizarile sale recente se numara un EP intitulat "Rogvaiv".


Intrucat credem ca fiecare piesa lansata vreodata are o poveste, o idee aparte, un sentiment anume pe care vrea sa-l transmita, mai jos gasiti un track list minutios elaborat, cu artwork si notite personale de-ale lui Lektro.


"Iata povestea acestui mix de 80 de minute, care contine 26 de piese in format analog, facut exclusiv pentru BeatFactor.ro".






01). Oliver Kapp - The Crossing (A2)


Oliver Kapp vine din Frankfurt, detinator al caselor de discuri "Indulge Records" si "Raygun Records", a scos in 1999 la "International Deejay Gigolo Records" o piesa cu o linie destul de diferita de cea a labelului, dealtfel tot releas-ul "Coletiva De Gigolos" care o contine, este total aparte. "A Must Have It Record"."




02). The Knife - Silent Shout (Original Version) (A2)


La sfarsitul anului 2005, pe ringurile de dans din cluburile de profil, "Silent Shout" avea sa devina "a true masterpiece of electronic music". Suedezii Karin Dreijer si Olof Dreijer si-au inceput activitatea artistica in 1999 si detin labelul Rabid Records. "Silent Shout", destul de "deep & acid", te poarta asa ca un rezumat al vietii pentru cateva minute. Piesa este lansata in primavara lui 2006 la "V2 Records, Inc." din UK, alaturi de 3 remixuri. "A Must Have It Record".




03). Shawn Rudiman - Tube City Rockers (B2)


Cand spui Shawn Rudiman te poti gandi la multe piese, insa "Tube City Rockers" nu poate fi trecuta deloc cu vederea. Casa de discuri din USA, "Technoir Audio" lanseaza in primavara lui 2004, un EP intitulat "Odds Against Us". Patru piese cu caracter coroziv te poarta prin influente de peste ocean, si te lasa tot undeva prin tinuturile detroiniene.




04). Andy Cato - La Luna (A1)


Piesa asta e forate draguta, desi este destul de simplista continand un drum, niste synt-uri conga si cu siguranta 303 isi face prezenta. Piesa apare in 2006 la "Azuli Silver", sublabel al "Azuli Records", detinut inca din 1991 de catre David Piccioni. In 2004 Azuli isi imparte releasurile in 2 directii, "Azuli Black: A harder sound with edge and attitude" si "Azuli Silver: Traditional Azuli quality with melody and beats".




05). Audiowhores - Nasty, Sassy, Classy (AW Primetime Pimp Mix) (B1)


Audiowhores sunt defapt Adam Unsworth si Graham Lord, dar este si numele casei de discuri detinuta de catre acestia. Labelul englezesc lanseaza in toamna lui 2005, EP-ul housey "Nasty, Sassy, Classy", de pe care am inclus in aceasta selectie de discuri, foarte fugitiva, versiunea B1.




06). The Mercenary - Pay Now Or Die 1 (B1)


Payback Records, despre care nu se stie prea multe, decat ca e din Germania, a lansat in 2006 o serie de discuri pe care eu le apreciez destul de mult. The Mercenary este artistul iar unele track-uri sunt identice pe releas-uri aparute tot la un label din Germania, "Don't Ask" se numeste, mai precis o divizie a "ELP Medien & Verlags GmbH" iar altele au aparut la labelul Englezesc, "No Home". Discurile sunt foarte techhouse si sunt "A Must Have It Records".





07). Ron Trent - Altered States (Carl Craig East Side Mixx) (C1)


...da :) ...mister Ronald Trent himself. "Djax-Up-Beats" din Olanda, care a contrbuit masiv la dezvoltarea sound-ului techno in Europa, are sa lanseze destul de timpuriu, in 1992 mai exact, un dublu ep intitulat "Altered States", iar prima piesa de pe acest material, cu acelasi nume, a fost inregistrata undeva in Detroit, prin 1990 cand Ron avea cred, aproximativ 15 ani. Piesa beneficiaza de cateva remixuri interesante, insa cel a lui Carl Craig are sa ma convinga sa il aleg pentru acest mix. S-a vandut foarte bine si a devenit o classica, pentru care in 2003 beneficiaza de un repress. "This masterpiece will be a classic forever".




08). Fabrice Lig feat. ClČo - Thru Your Soul (A1)


Fabrice Ligny aka Fabrice Lig este nascut la cativa km de Brussels, cunoscut si sub alias-ul de Soul Designer, este un pionier al scenei underground care constant a fortat lucrul de studio spre un nivel de calitate foarte ridicat si dintr-o perspectiva foarte originala. Piesa aleasa pentru acest mix, intitulata "Thru Your Soul" apare in 2004 la casa de discuri a lui Oliver Kapp, "Raygun Records".




09). SpaceDJz - In Search Of Mr. Big (B2)


Space DJz sunt gigantii techno-ului englezesc, Ben Long & Jamie Bissmire. Artisti care au fost invitati in premiera in Romania, in cadrul evenimentului meu "Romanian Electronic Festival" de la Brasov. Piesa "In Search Of Mr. Big" este defapt scrisa de Ben Long in 2001, si apare pe un EP de la "Voodoo Records" alaturi de Ben Sims. "Voodoo Records" este creat in Iunie 2001, in Liverpool si este asociat cu Voodoo Club, ce a lansat piese ale dj-ilor rezidenti.




10). O (Phase) - Ryder's Return (A1)


Cand spui "Token Records" te gandesti imediat la ceva organic. "Token" este unul din casele de discuri preferate de mine, pot spune ca toate piesele de pe discografia "Token", ce o detin, ma influenteaza si totodata ma caracterizeaza destul de mult. Dar mai mult de atat, Ashley Burchett aka O (Phase), care nu destul ca este un producator excelent, mai este si un super talent in mastering analog, vine de undeva din sud vestul Londrei si mai face si design uneori. Este un fel de Steve Bicknell mai modern, mai hypnotic, "stripped-down music" asa... ca nu mai ramane nimic de spus decat ca "Token serves as a platform for intelligent techno. Each release brings forward a token of power: a true, solid & uncompromising sound". "A Must Have It Record".




11). Thomas Schumacher - Rotor (B1)


Piesa numarul 11 din mix-ul meu fugitiv, este tot un fel de acid organic coroziv :) "Spiel-Zeug Schallplatten" label based in Germany, si detinut de Thomas Schumacher, lanseaza ep-ul "RedPurple" in primavara lui 2006. Thomas Schumacher care este inca foarte activ, si care a produs si sub alias-ul de Elektrochemie LK, este de departe un artist influent, care a cunoscut succesul in 1998 cu unicitatea piesei "When I Rock" aparuta la un label care nu mai are nevoie de nici o prezentare, "Bush Records". Piesa exceptionala pe care am ales-o pentru acest mix, este "Rotor".




12). Rob Jarvis & Slavo - Complex (Wanna Go Back Mix) (A1)


"Room Tone" este un sublabel al Victoria Music si care nu a avut parte de prea multa atentie. Din cate stiu eu nu sunt prea multe releasuri, cel putin eu stiu numai 2 sau 3, dar unul foarte bun numit "Complex EP". O combinatie perfecta de house si tribal techno, Rob Jarvis este cunoscut din proiectul Killabite iar Slavo este cunoscut si sub numele de DJ Boss.




13). Marcin Czubala - Customer Service (A2)


Marcin Czubala vine de undeva din Polonia, a inregistrat productii inca din 1999 la case de discuri ca "Mutter", "Automatic Records", "Neue Heimat", "Carabinieri" si mai nou la "Mobilee". Ep-ul din 2002 de la "Mutter", si anume "Fuck Loops - Part 2", nu este foarte stralucit, dar piesa care am ales-o pentru mix, ma determinat sa cumpar aceasta placa. "Customer Service" iti incurca putin gandurile asa :). Si cam rupe ringul.




14). Hideyuki Eto - Permutation (B2)


Iata ca era si randul unui artist japonez. Obisnuiesc sa colectionez foarte multe discuri techno ale artistilor japonezi. Hideyuki Eto pe langa ca produce muzica si discuri, se ocupa si cu muzica pentru jocuri video. Releas-urile sale aparute la "Synewave" isi merita toti banii, dar "Encode" din 2003 are parca ceva aparte. Piesa de pe partea B2, "Permutation" m-am gandit sa o alerg putin pentru voi :).




15). Paperclip People - Jerry Lewis (Mayday Mix) (B2)


Paperclip People este defapt Carl Craig. Discul acesa nu il folosesc mai deloc, este un disc cu autograf de la Derrick May si as vrea sa nu se stearga, bine nici nu ma rupe incat sa imi iau un disc dublura, dar parca pentru piesa "Jerry Lewis" as face-o. Aaaa... "Jerry Lewis" defapt este versiunea remixata a lui Mayday aka Derrick May. De aceea are autograf-ul lui Derrick May si nu a lui Carl Craig. Dar am sa ma ocup sa o semnez si de catre Craig.




16). Troy Geary - Slipped Again (A1)


"Slipped Again" este o piesa de pe vinyl-ul "Phantoms" a lui Troy Geary, placa care am cumparat-o prin 2003, pentru ca mi-a placut DVD-ul "Exhibitionist" a lui Jeff Mills. "Persona Records" este un label american, mai nou cred ca are activitate in Berlin, si este a lui Stewart Walker. Inca nu l-am ascultat dar cand va veni vremea am sa mai achizitionez discuri daca imi plac.




17). Unknown Artist - Introspection (A2)


Discurile de la Complex Records isi au locul lor pe raft. Sunt produse foarte futuristic unele de autori necunoscuti. Sunt destul de rare si le folosesc uneori. Imi plac fiecare in felul lui, dar "Introspection" de pe EP-ul cu acelasi nume, aparut in 2000, imi da putin fiori.




18). Eddie Fiola - Vanderoll (A1)


Daca spui Eddie Fiola, poti spune si Herman Funker III sau Jorge Zamacona, e totuna cu Paul Mac, care si el la randul lui a fost invitatul meu, in premiera in Romania, in cadrul evenimentului "Romanian Electronic Festival" de la Brasov. Paul Mac se regaseste din belsug in seturile mele si cred ca am mai mult de 50 de vinyl-uri de la el... un Producator si mai ales in Mastering Engineer si prima mana. Mark Williams imi spunea ca si el si Ben Sims nu sunt destul de minutiosi si perfectionisti asa cum este Paul Mac, si ca multe din productiile lor sunt masterizate de Paul Mac. Asa ca pentru voi am ales piesa "Vanderoll" aparuta in 1997 la casa de discuri a lui Paul Mac, numita "Stimulus Recordings", si este o piesa care o folosesc intr-un mix pentru prima oara, discul fiind undeva uitat prin colectia de discuri.




19). Marco Carola - Ante Zenit 2 (B2)


Ca si povestea de mai sus, doar cu alt scenariu si alti actori. Marco Carola alias Question, C & G Southsystem sau Shock System. Doar ca el nu a fost pana acum invitatul meu la vreun eveniment, am ales pe Danilo Vigorito in schimbul lui pt ca asa am decis atunci. Referitor la casa de discuri a lui Marco Carola si Corrado Izzo, si anume "Zenit" ce sa va mai spun?... :) ar fi foarte multe, insa ceva mai personal, stiu de ea din 1998, de cand e si releas-ul ce l-am ales pentru mix, si m-am decis sa cumpar de la ei prin 2001 cand am auzit prima data la o piretena, care s-a intors din Spania, si care l-a cumparat cred ca din greseala :), e vorba cd-ul "Open System" a lui Carola, care mi-a placut enorm si care mai tarziu l-am achizitionat in format vinyl, si apoi cu autograf de la Marco. "A Must Have It Record". Atentie!!!, piesa din mix este pre-release pentru "Fokus LP" a lui Carola, si anume "Track 06" (B2).




20). John F. - Stone Cold (A1)


Nimic pompos, doar un label cu 10-11 releasuri intitulat "Exhibit Records", ce a scos prin 1997-2000 discuri de la Inigo Kennedy, Damon Vallero si John F. "Stone Cold" este numele ep-ului din 2000, iar piesa "Untitled" aleasa pentru mix este versiunea A1. Un disc foarte bun.




21). G.M. Cole - Regiment (A1)


...eeeh, G.M. Cole este o alta bijuterie. Dean Cole pe numele sau adevarat este un monstru sacru pentru mine, ca si artist din industria muzicii techno, chiar si sub numele de Abuser sau Richard Harvey, dar in mod special si cel mai important sub numele de USER, cred ca ma apropii de Paul Mac, ca si numar de discuri de colectie, daca nu il si intrece, il respect foarte mult pentru originalitate, directie neinfluentata si mai ales pentru ca are productii ca anonim. Toata ideea pentru proiectul USER era doar sa faca piese pentru club, iar clubber-ii sa ramana satisfacuti de faptul cat de irelevant era cine a compus piesa, si cat de important era cat de buna este piesa. "Regiment" este una din genu de piese care eu le folosesc ca si ingrediente secrete :)




22). Justin Berkovi - The Groove (A2)


Justin Berkovi, Djax-Up-Beats, 2002, no comment.




23). The Advent - Spor (A1)


Cisco Ferreira este un alt preistoric, care domneste si astazi. Dar chiar un preistoric ca si activitate. Nu am ce sa povestesc despre el. E Inutil. Nici despre label-ul "E'poch Worx" nu prea am ce spune de rau. Daca ai colectia de 8 releasuri din 2004 pana la ultimul aparut anul trecut, in 2009, o sa gasesti cu siguranta cate ceva pe gustul tau pt ca este conceput intr-o reteta bine gandita.




24). Umek - Uxen (A1)


... umekumekumek. Mai tineti minte 2001 cand in Slovenia, era in maxima forma?, nu mai tineti minte ca la noi se canta progressive dark... mai tineti minte "Lanicor" din 1999?, sau "Gatex" din 2002, sau "Jakaton" una din preferatele mele de la Umek. Vremuri de neuitat (nu in Romania binenteles). Lasand asta, iata ca pentru mix am zis sa aleg piesa "Uxen", care a aparut in vara lui 2004 la "Jericho" din UK, label fondat de Jel Ford. Acuma nu imi mai place ce scoate Umek, dar cu siguranta le place la altcineva si asta nu e decat foarte bine. Umek e Umek.




25). Gaetano Parisio - Advanced Techno Research 4/10 (A1)


no comment. "A Must Have It Record".




26). Bryan Cox - Movin' Thru Your System (A1)

Bryan Cox a reusit si el sa onoreze invitatia mea la un eveniment in Brasov. E adevarat ca acuma este un membru activ in promovarea noului curent "fidget-house", totusi pentru multi, releas-urile lui raman inca de baza pentru djs care amesteca genurile house, respectiv cele cu conotatii filtered funk, uplifting, chicago jackin' house... cu techno, este genul acela demential care te urca pe pereti, cu groove marca Joey Beltram, Angel Alanis, etc. "Movin' Thru Your System" este un vinyl foarte rar si care e pe masura. "A Must Have It Record"





Asculta si: mixul lui DJ Logan si mixul lui Alexandru Jijian


Popup detector