Sa nu ai incredere intr-un DJ care nu danseaza

16 Iulie 2008 Beat Factor BeatFactor

Sa nu ai incredere intr-un DJ care nu danseaza
TAGS:
DJ  dans  dance 
Never trust a DJ who cant dance spunea mai demult A Guy Called Gerald in rubrica A Word From the Wise din Electronic Beats. O mica particica din editorialul lui Philip Sherburne pentru Pitchfork Media mi-a adus aminte de aceasta dilema - de ce DJ-ii danseaza atat de putin astazi atunci cand mixeaza?

Fiecare DJ care mixeaza intr-un club, ar trebui sa danseze cel putin o ora alaturi de publicul pentru care mixeaza. Avem nevoie de mai multi DJi care sa danseze! spune Peter van Hoesen (Time To Express, Lan Muzic) pentru Pitchfork. Daca ne uitam in ograda noastra, se poate spune doar - perfect adevarat.

In clubbing-ul posomorat si traditional al zilelor noastre, DJ-ul vine cu jumatate de ora inainte de a intra la pupitru, face ce are de facut acolo, daca are un laptop e bine, daca are placi sau cd-uri, iarasi e bine. Insa nu prea danseaza. Il vezi distrat, se bucura de ospitalitatea promoterilor locali (ca deh, macar la atata sa fim si noi cunoscuti peste hotare), zambeste in stanga si-n dreapta (fie sincer sau doar de complezenta), sta sau nu cu castile pe urechi, se mai uita la public, insa nu prea danseaza. Fireste ca sunt si exceptii, insa nu ar strica sa vedem mai multi DJi care chiar simt muzica pe care o pun si li se pare firesc ca cea mai eficienta metoda de a se exprima in muzica electronica este dansul; fireste, vorbim despre muzica electronica de dans - fie ea techno, trance, breakbeat, progressive, house sau orice altceva.

Ar trebui stipulat in contractul dintre organizatori si agentia de booking a DJ-ului aceasta cerinta de macar jumatate de ora (hai sa nu spunem o ora) in care DJ-ul sa danseze alaturi de public? nu neaparat sa-si sparga capul cu cei din fata.

Exista si cazuri celebre, precum Laurent Garnier, Sven Vath, Luciano, John Acquaviva, Derrick May (si lista continua), sau chiar in ograda noastra: Vania, The Model, Raresh si altii.

Dansul este cu siguranta cea mai buna metoda de manifestare a culturii clubbing si a muzicii electronice si poate unul din lucrurile care ar mai colora putin starea actuala (cam cenusie) in care se scalda clubbing-ul si muzica electronica.

ps: creditele pentru imagine nu stiu cui sa le acord, google image-ului?


Popup detector