Mainstream-ul nu dauneaza grav sanatatii

28 Iunie 2012 Beat Factor BeatFactor

Mainstream-ul nu dauneaza grav sanatatii
TAGS:
mainstream 

De cand e lumea, muzica electronica si muzica in general, a fost impartita in muzica buna si muzica proasta. Totul tine de gusturi, asa ca nu poti impune nimanui un anumit curent muzical, declarat curentul suprem, care le bate la fund pe toate celelalte. In orice cultura si industrie muzicala, mainstream-ul a adus stabilitate respectivei industrii.

Vorbim despre minimal, anti-minimal, techno bun si techno prost, trance de doi bani si trance pe care danseaza mii de oameni, artisti comerciali si non-valori dar si artisti underground considerati valorosi. Fiecare dintre ei isi alege de la inceput drumul pe care vrea sa o ia; cand esti mic, nu iti impune nimeni sa fii mainstream, pentru ca practic nu stie mai nimeni de tine, iar sansele de afirmare sunt aproape zero.

Pentru ca muzica se bucura de aceasta democratie absoluta, in care ascultatorii pot alege ce vor, este lipsit de sens sa afirmi ca muzica mainstream este proasta, iar muzica underground este buna. La urma urmei, cine si ce are de castigat din toata afacerea asta? Recunostinta carei categorii de public te intereseaza? Ce inseamna un public cunoscator si elitist si un public prost care adopta mentalitatea de turma? Sunt intrebari care, fireste, genereaza dintotdeauna pareri diferite, bazate pe repere personale: educatie, background muzical, experiente personale traite prin muzica, anturaj, cultura generala.

De-a lungul timpului, am realizat ca orice piesa sau album catalogat / catalogata ca muzica mainstream, are un numar egal de parti bune si parti proaste ca orice muzica underground. Vorbind strict de muzica electronica, Tiesto aduna acum cativa ani cam acelasi numar de oameni pe care ii aduna astazi Ricardo Villalobos sau Luciano; probabil ca Tiesto inca aduna cam acelasi numar de fani astazi, insa acum cativa ani Villalobos & co nu. Villalobos a devenit mainstream?

Adrian Eftimie a patruns pe piata muzicala romaneasca printr-un hit lansat in 2006, si cu o imagine foarte comerciala si destinata unui public larg. Astazi, auzi intr-un set de-al lui Adrian Eftimie piese precum Lets Groove a lui George Morell, productie considerata mai elitista si destinata unui public mai cunoscator. Este Adrian Eftimie mainstream?

Richie Hawtin a demarat in ultimii doi-trei ani o serie de campanii puternic mediatizate, legate mai mult sau mai putin de muzica si artistii de la label-ul M_Nus Records. In urma cu cativa ani, simbolul Plastikman era tatuat pe bratul aproape al oricarui raver. Iar sa il asculti live pe Hawtin astazi e ca si cum ai retrai istoria muzicii dance; si nu vorbim de minimal techno aici, pentru ca in ultimul timp DJ-ul american insereaza discret piese vechi, mainstream la viata lor. Este Richie Hawtin mainstream?

RPR Sound a explodat in ultimii doi ani, desi si-au dorit sa ramana underground. Sunt cap de afis la festivaluri mari si toata presa de specialitate vorbeste despre ei. Fiecare dintre ei are un background muzical diferit, insa si-au intersectat gusturile pentru un anumit stil pe care vor sa-l urmeze. Este RPR-ul mainstream?

Generalizand, in aproape orice stil muzical, mainstream-ul a patruns cu usurinta si succes pe piata, generand de fiecare data reactii din partea unui public larg. Fie ca este mainstream destinat unui numar mai mic sau mai mare de oameni, atat timp cat iti vezi numele pe un afis, se vorbeste despre tine pe forumuri publice, pe site-uri si reviste de specialitate, nu mai esti underground.

Conceptul de underground a devenit astazi o legenda, si nu spun asta cu regret; nu, nicicum. Nu este nevoie sa te feresti sa afirmi ca esti mainstream, sa sustii piese vechi care au stat la baza educatiei tale si care la vremea lor, erau si ele mainstream, sa sustii sus si tare ca tu esti underground si dai interviuri pe posturi TV, la ore cu audienta buna. Mitul underground a disparut de mult, la fel cum au disparut si nesfarsitele dispute de genul mainstream versus underground.

La urma urmei, totul tine de gusturi muzicale si de ceea ce te face sa traiesti o piesa; nu are importanta daca este mainstream sau nu. Exista atatea lucruri bune in muzica mainstream si sunt atatea lucruri de invatat din industria muzicii la nivel global generalist, incat e o pierdere de timp sa-ti mai ascunzi mp3-urile din calculator considerate comerciale sau mainstream.

Nu judeca un artist prin prisma imaginii sale create, ci prin prisma produsului care l-a facut sa capete statutul de artist; in cazul de fata, muzica este singurul lucru care ar trebui sa conteze.


Popup detector