Onorariul DJ-ului roman: fiecare DJ cu pretul lui

29 Mai 2012 Beat Factor BeatFactor

Onorariul DJ-ului roman: fiecare DJ cu pretul lui
TAGS:
fee  onorariu  bani  DJ 

Zilele trecute purtam o discutie lejera si imbracata sumar, la ceas de pranz, cu niste cunostinte din breasla, melomani si ei ca si altii.


Ca orice melococoman cu apetitul treaz, oricand si oriunde s-ar afla, discutia a plecat de la subiecte precum rostul furnicilor verzi si uscate pe pamant, ajungand la ceea ce ne interesa pe toti, de fapt: bere.


De acolo si pana la a discuta despre pretul mediu cu care este platit un DJ roman a fost doar un pas. Poate ca termenul plata este peiorativ pentru un DJ de conditie artist, asa ca am decis preventiv, in unanimitate si in anonimat, sa il schimbam cu onorariu sau fee.


In Romania, salariul minim brut este de 700 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, pentru un program complet de lucru de aproximativ 169 de ore in medie pe luna, reprezentand 4,13 lei/ora, iar salariul minim net de circa 530 lei. Salariul mediu net ajunge la 1600 de lei pe luna.


Pozitionata intr-un context relevant, aceasta informatie ar putea fi chiar folositoare si ar putea reprezenta un argument pentru DJii care se plang de faptul ca sunt platiti prost, sau chiar deloc, iar munca lor nu este apreciata la adevarata valoare. Insa, asa cum fiecare domeniu de activitate are specificul lui, este total irelevant sa ii spui unui DJi ca (de exemplu) mama ta bugetara lucreaza ca profesoara pe 900 de lei pe luna, iar tu (cu putin noroc) poti castiga acei bani dupa doua gig-uri / doua nopti.


Intrand mai adanc in miezul problemei, unul din concetateni aduce in discutie (dupa ce isi toarna in stomac, pe nerasuflate, 3 sferturi de halba de bere) un interviu cu Jonty Skruff (un soi de jurnalist/fotograf/DJ/semi-producator) in care acesta (Skruff adica) spunea mai multe lucruri neinteresante si plictisitoare, printre care si faptul ca DJii sunt niste ingrati care castiga o groaza de bani facand (aproape) nimic, ca asta e unul din cele mai usoare si bine platite joburi.


In Romania, un DJ poate castiga si pana la 1800 de euro pe noapte, pentru cateva ore de mixat (intrucat foarte putine cluburi din Romania sunt dotate cu pick up-uri, in mare parte din cazuri, DJ-ul mixeaza fie folosind CD-uri, fie laptop). Cifra asta de 1800 de euro nu am scos-o din burta, ci e pe surse sigure. Persoana in cauza a tinut sa adauge, ulterior, ca "prost e ala care da, nu ala care cere".


Atunci cand se discuta despre fee-ul unui DJ roman trebuie luat in calcul contextul geografic. Sunt sanse mari ca un DJ roman sa castige mai multi bani atunci cand mixeaza in provincie decat la un gig in Bucuresti, unde oricum toti fostii aspiranti la titlul de fotbalist talentat, au devenit actualii wannabe DJs.


Daca ne raportam la fee-ul unui DJ in Bucuresti, in mare parte din cazuri acesta nu depaseste 300 de euro, si oricum, acestea sunt cazuri destul de izolate. De cele mai multe ori, se merge pe sfanta suta de euro sau, daca ai gura mare, tupeu, ceva prieteni care vin dupa tine chiar si daca mixezi in club A (no offence) si muzica misto, te poti gandi la un fee de 200 de euro.


Pentru cateva momente, toti participantii la discutie au cazut de acord asupra acestui aspect.


Pentru moment, te gandesti ca, asa cum fiecare DJ e cu muzica lui, fiecare DJ e si cu pretul lui.


Asa ca, cel mai bine ar fi sa supunem (tot la bere) acest subiect cu toata lumea: ce crezi despre onorariul unui DJ in Romania? e prea mic, mediu, prea mare?


Popup detector