Lista celor mai scumpi si ceruti DJi din lume

21 Ianuarie 2009 Beat Factor BeatFactor

Lista celor mai scumpi si ceruti DJi din lume
TAGS:
DJ 
In 2009, topurile de celebritate destinate DJ-ilor care activeaza in industria muzicii electronice internationale nu mai sunt de aceeasi actualitate ca in urma cu mai multi ani. In functie de vechime, de realizarile muzicale de-a lungul unui an, de cat de bine stie sa se mentina pe piata sau nu, un artist poate scadea sau creste intr-un asa zis top al celor mai ceruti DJi din lume.

Raportat la mainstream, exista cativa artisti despre care se stie ca au niste fee-uri destul de rotunjite si din care pot supravietui fara probleme. Desi la prima vedere suntem tentati sa spunem ca aparitiile numeroase la televizor, pe radio sau pe internet (pe site-urile de profil sau generaliste) sunt cam cel mai important criteriu de selectie al DJ-ilor, lucrurile nu stau intotdeauna chiar asa. Foarte importanta este si activitatea de DJ, cat de mult a reusit sa impresioneze publicul si ce calitate au productiile recente.

Iata o lista cu zece dintre cei mai ceruti DJi la nivel mondial.



Danny Tenaglia este un DJ foarte pretentios. De cele mai multe ori s-au scos in evidenta toate superlativele: cel mai scump dj din lume, cel mai exclusivist dj, cel mai dorit.... Danny Tenaglia s-a nascut in 1962 si este foarte cunoscut datorita seturilor sale live si rezidentelor din cluburile de top new-yorkeze din perioada anilor '90: Twilo (fostul Sound Factory), acum inchis de autoritati si Tunnel. Tenaglia a fost fascinat de tehnica mixajului inca de la varsta de 12 ani, cand un prieten l-a introdus in lumea casetelor mixate de DJ. La sfarsitul anilor '70, Tenaglia putea fi gasit adesea urmarind seturile live ale unuia din cei mai buni DJ din lume la acea vreme, adica Larry Levan care sustinea show-uri intr-unul din cele mai tari cluburi: Paradise Garage. Tenaglia si-a petrecut mult timp observand tehnica lui Levan, si si-a inceput cariera de DJ la scurt timp dupa aceea. De aici, totul este legenda. Tenaglia se mentine astazi pe un loc foarte ridicat in topul international atat al popularitatii, dar, de ce nu, si al artistilor care stiu cu ce se mananca DJ-ing-ul.

Paul Oakenfold si-ar gasi de minune un corespondent si in lumea DJ-ilor vedeta din Romania. Desi multe forumuri internationale de specialitate il acuza de stagnare de cativa ani buni, Oakenfold strange in continuare lume; si nu pentru initiativele sale hollywood-iene, ci pentru ceea ce a fost. Se pare ca umbra te mai urmareste o perioada, pana sa dispara. Nascut in Londra, pe 30 august 1963, Paul Oakenfold si-a inceput cariera muzicala intr-un bar din Covent Garden. La inceputul anilor 80 decide ca New York este locul perfect pentru muzica sa si astfel ajunge la Arista Records. Intors in Londra, Paul devine una dintre autoritatile din Anglia in materie de hip-hop. Vara anului 1985 si-o petrece in cluburile din Ibiza. El este unul dintre cei responsabili pentru ceea ce este Ibiza azi - paradisul clubberilor. La doi ani dupa prima sa vizita in Ibiza revine insotit de Trevor Fung, Nicky Holloway, Ian St Paul, Danny Rampling si Johnny Walker pentru a-si sarbatori ziua de nastere, iar aceasta vizita le schimba definitiv cursul carierei. Intors in Anglia, Paul il roaga pe proprietarul clubului The Project din Streatham sa-l lase sa organizeze o petrecere after-hours - "Ibiza reunion". Petrecerea a avut un mare succes si a condus la organizarea primei mari nopti de acid house din Anglia: Spectrum la Heaven in Charing Cross.



Pete Tong se mentine in primul rand datorita carierei sale radio si a emisiunilor foarte bune pe care le face de cativa ani buni. Astfel, lucrurile nu se opresc la radio, transformandu-l in club intr-un adevarat medalion norocos pentru orice promoter. Pete Tong nu este un dj care sa se incadreze intr-o anumita categorie.. Mixeaza pe suport electronic genuri diferite, cum ar fi funk, groove, soft trance, electro etc.

DJ-ul britanic este considerat a fi comoara nationala de catre conationalii sai. Unele articole mai haioase spun despre numele de familie al lui Pete, respectiv Tong, ca face parte din vocabularul zilnic. De exemplu a spune Its all gone Pete Tong, denumirea filmului produs de artist, in care si joaca, inseamna de fapt ca ceva nu a mers bine. In realitate lucrurile merg de fapt chiar foarte bine pentru legenda britanica, care pe langa emisiunea care l-a facut faimos, Essential Selection, transmisa de catre BBC Radio 1, produce foarte multa muzica, chiar si coloane sonore pentru cinematografie, si colaboreaza cu cei mai mari artisti, cantareti si dj-i. Despre filmul Its all Gone Pete Tong se stie ca este poate cel mai vizionat film legat de lumea clubbing .

Jeff Mills face parte din categoria DJ-ilor care au cu ce. Este acel artist la care nu prea ai de ce sa nu mergi sa-l vezi cand ai ocazia. Este pretentios si isi selecteaza bine canalele media cu care sa lucreze si care sa il promoveze. Pe langa faptul ca este pionier in muzica techno, nu abuzeaza de emblema castigata pe drept. Jeff Mills este unul dintre marile genii nascute de orasul Detroit. Mereu inovator, necaracterizat de incercarea de a face piese de succes, un muzician cu o evolutie graduala, un deschizator de drumuri prin controverse constructive (de la imaginea antipolitica din Underground Resistance, pana la conceptele abstracte din spatele caselor lui de discuri, albumelor sau ale anumitor show-uri), de la stilul sau neconventional de a mixa muzica electronica si pana la recrearea coloanelor sonore unor filme clasice, Jeff Mills este unul dintre numele care a contribuit foarte mult la dezvoltarea artei contemporane si care inca mai are multe de transmis ca producator, ca DJ si ca artist.



Fatboy Slim si-a castigat un loc unic in inima fanilor. La primele 4 albume, Better Living Through Chemistry, You've Come A Long Way Baby, Halfway Between The Gutter And The Stars si Palookaville, a colaborat cu artisti celebri ca Bootsy Collins (Weapon of Choice), Blur si chiar regretatul Jim Morrison (Sunset Bird of Prey). Fatboy Slim s-a remarcat si prin videoclipurile sale impresionante. Este memorabil cel al piesei Weapon Of Choice in care a jucat celebrul Christopher Walken. Hituri ca Rockafeller Skank, Praise You, Right Here Right Now sau Slash Dot Dash, vor ramane cu siguranta in memoria fanilor. Concertele lui pe plaja sunt fantastice si atrag mii de fani. La concertul de anul trecut din Rio de Janeiro a reusit sa stranga 300.000 oameni. Fatboy Slim imbina house, acid, funk, hip-hop, electro si techno in productiile si albumele sale. In 1999, Cook a castigat trei premii MTV pentru videoclipul "Praise You" - cea mai buna regie, cea mai buna coreografie si cel mai bun videoclip nou. Piesa sa "Weapon of Choice", al carei videoclip il prezinta pe actorul Christopher Walken dansand intr-un hol de hotel, a fost nominalizata la noua categorii la MTV Video Music Awards, in 2001, de unde a luat sase premii care l-au urcat n pozitia de cel mai bun DJ britanic. In mai, 2007, Fatboy Slim a primit premiul Ivor Novello pentru contributia sa la dezvoltarea muzicii britanice.

Armin Van Buuren este DJ-ul numarul unu in topul DJ Mag, iar asta il face clar un DJ cerut. Publicul este cu ochii pe el iar A State of Trance a devenit deja o emblema pentru muzica trance si muzica electronica in general. Interesul sau pentru muzica electronica a aparut inca din copilarie, el intrand in posesia primului sampler inca de la 14 ani. Primul sau hit a fost Blue fear, lansat in 1995 sub Cyber Records. De atunci au urmat o serie intreaga de productii ce au patruns in clasamentele muzicale internationale. In plus, el a colaborat cu Tiesto pentru proiectele Major League si Alibi si a produs piesa Exhale alaturi de Ferry Corsten. Incepand din anul 2000, Armin a lansat seria de compilatii AVB, care s-au bucurat de succes la public. Un an mai tarziu, olandezul si-a inceput propria emisiune de radio, intitulata "A State of Trance", in timpul careia isi facea cunoscute creatiile. De-a lungul carierei, Armin van Buuren a concertat in peste 25 de tari, beneficiind de sprijinul lui Dave Lewis. De curand, el a prezentat un set de noua ore pentru Dancetheater din Haga. Printre locurile in care mixeaza constant se numara "Passion", "Godskitchen", "Gatecrasher" si "Slinky" - Marea Britanie, "Glow" - Washington si Ibiza.

Carl Cox este si el un DJ destul de scump daca ne raportam la fee-ul cerut. Este un entertainer perfect iar cand vine vorba de festivaluri, Coxy este acolo. La o varsta respectabila ramane actual si constituie un model pentru noile generatii de DJ. Conduce una dintre cele mai cunoscute case de discuri de techno, are propria emisiune la radio, a mixat in cele mai variate locatii de pe toate continentele, are o agentie de impresariat, iar toate productiile lui degaja energie si voie buna. Nascut in Manchester in 1962, Carl Cox a fost pasionat de mixat inca de la o varsta frageda, cand isi selecta din discurile de soul ale parintilor pentru a intretine petrecerile familiei. A inceput apoi sa-si cumpere propriile placi, iar la 15 ani primele doua pick-up-uri. A trecut treptat de la soul, la disco, apoi la hip-hop, insa de-abia dupa mutarea la Brighton in 1986 a avut marea revelatie: descoperirea acid house-ului. Un imens pas in cariera l-a reprezentat festivalul Sunrise din 1988, unde a reusit sa ridice in picioare 15 mii oameni cu un set foarte energic si a surprins prin tehnica deosebita, fiind printre primii care a mixat simultan de pe trei platane.

Trio-ul Above & Beyond a crescut foarte mult in ultimii ani prin diverse metode de marketing. Li s-a inmultit vizibil numarul gig-urilor, dar a crescut si calitatea productiilor mainstream. Este un trio de muzica trance format in 2000. Alcatuit din Jonathan "Jono" Grant, Tony McGuinness si Paavo Siljamki. Grupul este faimos pentru remixuri si productii de progressive trance. Melodiile celor de la Above and Beyond sunt adesea folosite in playlist-urile unor DJ cunoscuti ca Tiesto, Armin van Buuren sau Paul van Dyk. Above & Beyond se numara printre artistii care participa la scrierea istoriei muzicii trance. Productiile lor sunt mixate si apreciate de cei mai mari DJ din lume, iar gig-urile lor strang pana la 40.000 de clubberi. Trio-ul se numara printre cele mai extraordinare talente ale muzicii dance din lume. Ajutati de catre propriul label Anjuna Beats, ei au devenit o arma esentiala pentru noua generatie de producatori de muzica dance.

Expertul francez Laurent Garnier nu este atat scump, cat dificil de abordat. Se intampla se refuze gig-uri importante in favoarea altora mici, in cluburi de cateva sute de oameni. Desi este pe piata de peste 20 de ani, faima internationala a castigat-o tarziu, in primul rand prin piesele sale inedite, iar apoi prin abordarea muzicala multilateral dezvoltata. s-a nascut in Boulogne sur Seine, o suburbie a orasului Paris, pe 1 Februarie 1966. De la varsta de sapte ani colectiona discuri de vinil, fiind ajutat de un prieten al tatalui sau, director al casei de discuri CBS. A fost pasionat de moda si de viata de noapte inca din copilarie. La sfarsitul anilor 70, Laurent se aventura deja in cluburile din Paris impreuna cu fratele sau mai mare. Muzica disco era in mare voga si astfel si-a descoperit Garnier vocatia. Acesta nu s-a limitat la disco, incepand sa asculte toate stilurile si tendintele muzicale ale acelei perioade, de la punk, la funk si pana la raggae. Nu a putut ocoli nici moda, despre care avea foarte multe cunostiinte si cu care era mereu la curent, iar pentru a castiga ceva bani in plus chiar s-a angajat la salonul de coafura al mamei sale ca frizer. La varsta de 16 ani si-a dat seama ca are talentul de a face lumea sa danseze pe muzica mixata de el. Presat de familie sa se ocupe cu ceva mai serios, tanarul Garnier a urmat o scoala de doi ani de servicii hoteliere. Odata cu majoratul, Garnier s-a mutat in Anglia, lucrand la ambasada Frantei cu meseria de chelner. Scena engleza de club din anii 80 era in plina dezvoltare si artistul a descoperit ca Londra apreciaza noile tendinte din muzica. Mutandu-se in Manchester in 1986, Laurent Garnier, sub numele de DJ Pedro, a devenit un an mai tarziu rezident al legendarului club The Hacienda. The Hacienda a fost locul de intalnire a multor nume de referinta in muzica moderna, printre care New Order sau The Happy Mondays. Celor care sunt interesati de mai multe informatii recomand filmul 24 Hour Party People. In The Hacienda Laurent Garnier se imprieteneste cu DJ-ul Mike Pickering, actualul lider al trupei M-People si tot aici descopera si muzica house. In 1988 se reintoarce in Franta pentru a-si satisface serviciul militar, iar apoi pleaca o perioada la New York, unde se intalneste cu sonoritatea house a lui Frankie Knuckles, o noua revelatie pentru tanarul artist. Reintors in Franta observa lipsa unei scene pentru astfel de muzica. El era unul dintre putinii DJ fracenzi care mixa house si in plus presara si techno prin programele lui. Asa a inceput revolutionarea muzicii de dans franceze, mixand in unele dintre cele mai mari cluburi din Paris, Le Palace si Le Boy.



Sasha ramane un nume cu rezonanta fara doar si poate. Involver-urile si Global Underground-urile au scos cam tot ce era mai bun din el, iar de cativa ani se reinventeaza din punct de vedere artistic, experimentand sunete noi si abordari muzicale fresh si mereu diferite de cele precedente. Nascut in nordul Tarii Galilor, tanarul Alexander a avut "la nas" compilatiile scoase pe piata de Motown Records. Prima sa expunere la curentul dance/house s-a petrecut in Manchester, in celebra "Hacienda". Debutul ca dj s-a petrecut intr-un pub din orasul natal, unde se organizau concursuri pentru dj.I ntrebat despre cum a fost la debut, Sasha afirma ca nu era mare lucru, neavand de unde alege muzica (nu avea mai mult de 30 de viniluri la dispozitie). Primul rezidentiat s-a petrecut in legendarul Shelly's, din Stokes. Stilul abordat pe atunci il separa clar de ceilalti dj. Cum majoritatea acestora se axau pe stilul american de muzica house, Sasha se baza mai mult pe stilul italian, unul mai cald si mai apropiat de public. A urmat rezidentiatul la Renaissance, primul cd, prietenia cu Digweed si atatea alte evenimente la care a demonstrat ca este unul dintre cei mai buni dj din lume. Asa au ajuns in Twilo (New York), amandoi ca dj rezidenti, urmand la consola marilor Tenaglia sau Vasquez. Asa a ajuns la rangul de superstar dj, participand la majoritatea evenimentelor de gen atat din SUA, cat si din Europa.



Popup detector