Care (mai) este rolul unui DJ astazi?

30 Ianuarie 2009 Beat Factor BeatFactor

Care (mai) este rolul unui DJ astazi?
TAGS:
DJ 
Conceptul de DJ (disc jockey) dateaza de pe vremea gramofonului de la sfarsitul anilor 1890. De la hip-hop, la disco, funk si mult mai tarziu techno si house, DJ-ul a fost vazut dintotdeauna drept un personaj care selecteaza si pune muzica inregistrata, piesa dupa piesa, astfel incat sa creeze un mix. Mitul DJ-ului s-a transformat in realitate in ultimele decenii, raspandindu-se ca un virus in toate colturile lumii.

Tehnologia a facut posibil ca DJ-ul sa-si poata selecta tempo-ul muzicii sale, astfel incat sa pastreze un tempo constant de-a lungul unui set si sa nu aiba variatii diferite in mod radical.

Astazi, DJ-ing-ul a devenit o activitate mai comuna decat era fotbalul in urma cu mai multi ani; omul care invarte discurile folosindu-se de doua pick up-uri, un mixer si o pereche de casti, s-a transformat, incet dar sigur, in legenda. Aparatura de DJ este inlocuita din ce in ce mai mult cu aparatura digitala, iar din mormanele de elemente fizice cu caracter analog au ramas doar niste date cu extensii .mp3, .wav si asa mai departe.

Daca in trecut se stia clar care este functia unui DJ intr-un club sau la un post de radio, astazi lucrurile au devenit ambigue. Mass media a profitat din plin de imaginea cool, funky, noua, pe care o reprezinta un DJ pentru masele de oameni si a transformat un lucru simplu, clasic si frumos, intr-un lucru complicat si cu un extraordinar potential economic.

Ce este un DJ astazi? Care este functia lui? De ce mergi la o petrecere sa vezi un DJ? Ce asteptari ai de la un DJ?

Beat Factor vrea sa afle parerea voastra legata de conceptul de DJ, de rolul acestuia in industria muzicala, de importanta lui.Popup detector