Chill Out / Ambient / Downtempo

12 Iunie 2012 Beat Factor BeatFactor

Chill Out / Ambient / Downtempo
TAGS:
chill out 

Sa stai, sa asculti, sa te relaxezi. Muzica de fundal sau de prim plan. Muzica pentru a ne relaxa sau pentru a ne face usor agitati si a ne provoca cu noi perspective. La inceputul mileniului 3, muzica gen chill out prinde contur. Asa cum lumea din Vest devine mai rapida, mai complexa, mai frecventa in energie, bucuria de a asculta muzica instrumentala, care sa exprime atat mediul nostru inconjurator exterior cat si spatiile launtrice ale noastre, este acum mai populara ca oricand.

Acest gen de muzica are multe nume: ambient, new age, instrumentala contemporana, experimentala, spacerock, ambient techno, ambient trance, mood music, world music, muzica acustica noua. Protestul unor muzicieni si A&R-i este un semn cert al acestui fenomen. Brian Eno, muzician englez, inginer de sunet, a fost primul care a oficializat acest termen de ambient. In notele de pe coperta materialului sau Ambient 1: Music For Airports, el defineste acest gen ca muzica facuta pentru a induce calmul si spatiul de a gandi. Din perspectiva lui Eno, muzica ambient este muzica ce poate fi ascultata atat activ, cu atentie, cat si lasata sa cante usor, pe fundal; depinde daca ascultatorul vrea sa ofere atentie sau nu muzicii cand o asculta. Asta a si fost de fapt ideea acestui stil muzical.

Totusi, muzica ambientala este poate stilul cel mai controversat din toate genurile clasificate pana acum. Cu siguranta ca muzica instrumentala si chill-out a existat si inainte ca Eno sa o defineasca , in forma cantecelor gregoriene din evul mediu tarziu sau in forma rock-ului psychedelic din 60. Unii se plang ca orice definitie a acestui stil muzical este incompleta.

Unul din sursele de baza ale muzicii ambientale este avangarda clasica. Mai exact, in secolul al nouasprezecelea, doi compozitori, si anume Claude Debussy si Erik Satie au denumit muzica de camera cateva aranjamente melodice la pian. La inceputul secolului XX, compozitorul american John Cage a construit un soi de muzica din sunetele apei, sunetele Africii, ale Indiei si Indoneziei. Mai mult, el si-a provocat ascultatorii cu tot soiul de sunete, inducandu-le ideea ca linistea poate fi considerata o forma valida a muzicii.

La inceputul noului mileniu, termenul chillout a ajuns sa cuprinda o extraordinara varietate de muzica downtempo ( cu un tempo scazut considerabil) asociata cu muzica electronica dance, si uneori chiar downtempo pop sau rock. Chillout sufera insa uneori de un exces de prost gust si de comercial, intrucat unele case de productie mari au inceput sa scoata pe banda rulanta compilatii cu acest gen de muzica, CD-uri ce arata ca ei habar nu au despre ceea ce fac. Dar ce este important este faptul ca muzica downtempo produsa partial sau total cu ajutorul sunetelor eletronice si care nu se bucura de nicio expunere la radio sau in alte canale mass media, a castigat o uimitoare raspandire in ultima vreme, chiar daca o mare cantitate ramane in afara audientei generale. Datorita generatiei rave, de la plajele din Ibiza la barurile lounge din Berlin sau la party-urile in aer liber de psychedelic trance din Australia, stilul de muzica ambient a gasit un glorios si nou rost in viata.

Exemple de artisti care abordeaza acest gen muzical ar fi inutil sa dam, deoarece se pare ca in ultima vreme aproape orice muzician a experimentat stilul muzical pus in discutie. Sound-uri similare puteti gasi la Portishead, Lamb, Hooverphonic, foarte multi artisti care abordeaza muzica electronica, fie ea house, techno, electro house, trance, psychedelic, goa, etc. Ideea de muzica de camera, de relaxare, muzica ce trebuie consumata in intimitate sau intr-un cerc restrans, s-a transformat usor usor in nevoia de trend, de exprimare originala, in abordare muzicala specifica. Un site util pentru a va lamuri despre ce artisti este vorba este ambientmusicguide.com.


Popup detector