Shoppingul, o boala?

24 Septembrie 2008 Beat Factor BeatFactor

Persoanele cheltuitoare, care cumpara orice, indiferent daca au nevoie de bunuri sau nu, sunt catalogate drept cumparatori impulsivi. Sindromul are repercursiuni asupra vietii sociale a individului.

Un nou studiu al cercetatorilor din Illinois a aratat ca shopping-ul creaza dependenta si dauneaza grav vietii de familie si relatiilor personale ale indivizilor, informeaza livescience.com. Ei au alcatuit un chestionar pe baza caruia orice persoana isi poate determina nivelul de dependenta de shopping.

Chestionarul a fost aplicat personalului feminin din 550 de unitati de invatamant superior, iar rezultatele au aratat ca 9% din femei sunt cumparatori impulsivi. Barbatii nu sunt nici ei departe de a fi prinsi de mirajul cumparaturilor. Cercetatorii implicati in proiect au descoperit ca si barbatii prezinta aceeasi dependenta de shopping ca partenerele lor de viata.

Studiile anterioare, realizate in urma cu 15 ani, au aratat ca shopping-ul este o boala doar pentru 2% din femeile chestionate. Procentul a crescut ingrijorator, au afirmat cercetatorii, iar efectele dependentei se inregistreaza la nivelul relatiilor interumane.

In chestionarul alcatuit de oamenii de stiinta, voluntarii au trebuit sa aprecieze, pe o scara valorica data, anumite afirmatii. Printre ele, cercetatorii intrebau daca dressingul fiecaruia contine bagaje nedesfacute, daca viata lor inseamna cumparaturile sau daca in general achizitioneaza lucruri pe care nu le planificasera in prealabil.

"Societatea actuala este orientata spre consum. Tocmai de aceea cumparatorul impulsiv nu provine numai din paturile sociale cu un venit peste medie. Si cei cu venituri foarte mici sufera de boala shoppingului", a spus cercetatorul Kent Monroe.

Atat Monroe cat si colegii sai au alcatuit profilul psihologic al cumparatorului cu dare de mana. El este materialist, depresiv, anxios si stresat. Are un moral foarte bun atunci cand merge sa isi cheltuiasca banii, prezinta tendinta de a ascunde cumparaturile neplanificate, returneaza produsele nedorite si are mai multe carduri.

Multi indivizi care prezinta simptomele cumparatorului impulsiv au probleme in cuplu, sunt stresati, isi pierd increderea in ei, iar unii devin chiar depresivi. Cercetatorii au spus ca studiile in acest domeniu vor continua si sunt foarte importante pentru evitarea deteriorarii relatiilor interumane.


Popup detector