Politia a perchezitionat locuintele a doi 'pirati' de muzica pe internet

06 Iunie 2008 Beat Factor BeatFactor

La sesizarea Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), politia a facut primele perchezitii din Bucuresti, in locuintele a doi dintre cei mai mari pirati de muzica pe internet, care puneau gratuit la dispozitia internautilor, prin intermediul unor softuri ca ODC si DC++, un numar impresionant de fonograme, aproape 800 de giga.


Aceasta fapta este prevazuta in articolul 139 indice 8 din legea 8/1996 privind
dreptul de autor si drepturile conexe si pedepsita cu amenda si inchisoare.

Cei doi pirati sint Gheorghe Alexandru (Bucuresti, sector 3) si Scarlat Marius (Bucuresti, sector 6) cunoscut si sub porecla celebra deja pe net: "ANDYGHOST. Amindoi s-au ales cu dosar penal.

Prima plangere a fost inregistrata impotriva utilizatorului I.P.-ului 86.121.57.217., care punea la dispozitia publicului prin intermediul calculatorului personal pe care era instalat un soft de genul ODC/ DC++, un numar foarte mare de fonograme (366,83 GB), acestea putand fi accesate de orice persoana conectata la internet, fapta prevazuta si pedepsita de articolul 139 indice 8 din legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Pentru probarea acestor aspecte, UPFR a atasat plangerii capturi de ecran reflectand operele puse la dispozitia publicului de catre utilizatorul I.P.-ului mai sus mentionat. In vederea identificarii acestuia s-a solicitat firmei furnizoare de servicii de internet, careia i-a fost alocata plaja de I.P.-uri din care face parte si cel in cauza, sa comunice Politiei cui a fost repartizat acest I.P. si de la ce adresa este folosit. Astfel s-a stabilit faptul ca I.P.-ul in cauza este utilizat de Gheorghe Alexandru (Bucuresti, sector 3).

In baza autorizatiei 68/28.02.2008 emisa de Tribunalul Bucuresti, a fost efectuata o perchezitie la domiciliul acestuia, cu aceasta ocazie fiind identificat un laptop si un hard disk extern (capacitate totala 480 GB) cu ajutorul caruia sus-numitul punea la dispozitia publicului, pe internet, opere protejate. La perchezitie, a mai fost gasit in locuinta sus-numitului inca un laptop cu un hard-disk neinregistrat. Acestea au fost retinute drept probe. Fiind audiat, cel in cauza a recunoscut aceste aspecte. Urmarirea penala impotriva invinuitului Gheorghe A. se afla in prezent in derulare.

Problema pirateriei nu este doar una nationala. La nivel mondial se pierd anual milioane de euro din cauza pirateriei pe internet, motiv de ingrijorare nu numai pentru casele de discuri care nu reusesc sa-si acopere investitia in produse, ci si pentru artisti, care nu pot supravietui din vinzarea de albume. De aceea asociatiile producatorilor de fonograme din intreaga lume au pornit lupta impotriva pirateriei prin spoturi care incearca sa convinga tinerii si nu numai, ca pirateria se pedepseste aspru si este o infractiune, la fel cum este furtul din magazine, sau furtul de masini, copii, etc. Luna trecuta a fost condamnat la 5 ani si 6 luni de inchisoare, pt. piraterie fizica, o persoana din Arad.


Sursa: Comunicat de presa Cat Music


Popup detector