NEXT aduce o saptamana de filme bune pentru cunoscatori

07 Aprilie 2008 Beat Factor BeatFactor

Iubitorii de film sau cei care isi doresc sa vada altceva pot profita de oferta pe care le-o pune la dispozitie festivalul de scurt si mediumetraj Next, care incepe luni si se termina vineri. Festivalul se afla la a doua editie si este organizat in memoria lui Cristian Nemescu si Andrei Toncu.

Ceremonia de deschidere ale loc la ora 18.30 luni seara, la Cinema Eforie, in apropiere de bulevardul Regina Elisabeta.

Nonconformist, experimental, cool - singurul Festival International de Scurt si Mediu Metraj din Romania, NexT, va proiecta peste o suta de filme nou-noute ale unor regizori debutanti.

In deschidere, vor rula filmele de scoala ale unor fosti next generation precum Tudor Giurgiu sau Radu Muntean.

De la ora 20.45, o proiectie-experiment e rezervata cinemaului extrem de tanar. Luca Istodor, fiul lui Eugen Istodor, si Marc Solomon, fiul Adei si al lui Alexandru Solomon, in varsta de 12 si respectiv 11 ani, isi prezinta filmuletele Visul Vampirului si Trafic de branza.

Ei si-au scris singuri scenariile, iar ideile le apartin 100%. De filmari si montaj s-a ocupat Alexandru Solomon. E interesant sa vezi cum percep cinemaul doi pusti. Nu ne asteptam neaparat ca ei sa fie regizorii de maine, dar spectatori buni cu siguranta vor fi. As vrea sa largim acest gen de experiment si sa facem ateliere de lucru cu pustimea, a declarat Ada Solomon, directorul NexT.

NexT are o sectiune competitiva, in care intra 30 de filme din 20 de tari (din peste 600 inscrise), si alte sase necompetitive. Selectia ii apartine criticului Andrei Gorzo, directorul artistic al NexT.

Trei dintre concurenti vin din Romania: Marian Crisan, cu Portret de familie, Stanca Radu, cu Stefan, si Hadrian Marcu - Joi. Igor Cobileanski va reprezenta Republica Moldova cu (Plictis si) Inspiratie, iar Ana Felicia Scutelnicu vine din partea Germaniei cu Intre ziduri.

NexT s-a imbogatit cu trei noi sectiuni necompetitive, pe langa cele trei de anul trecut. La Festival Friends (scurtmetraje romanesti deja premiate), Si ei au fost NexT Generation, Semaine de la Critique, se adauga Countries in Focus (filme din Irlanda, Spania si Suedia), Festival Cities (pelicule selectate la festivaluri de scurtmetraj, de la Milano, Ludwigsburg, Sarajevo si Lisabona) si Future Shorts.
Proiectiile vor avea loc zilnic la Cinemateca Eforie (Strada Eforie, nr. 2), in calupuri de cate o ora sau doua, incepand de la orele 11.00 sau 13.00.

Sambata, 13 aprilie, proiectiile se vor muta la Muzeul Taranului Roman, unde spectatorii vor putea revedea filmele castigatoare, de la ora 14.30, si pe cele din sectiunea Festival Friends, de la ora 11.30. Toate seminariile vor fi sustinute la Orange Concept Store, de pe Calea Victoriei, nr. 41. Intrarea este libera la toate evenimentele.


Popup detector