Hartia va fi albastra

14 Noiembrie 2006 Beat Factor BeatFactor

Probabil nu mai e o noutate acest film al lui Radu Muntean. Sursa de inspiratie a filmului este unul din cele mai mediatizate accidente tragice petrecute in timpul revolutiei romane din 1989, in care doua echipaje blindate ale ministerului de interne venite sa apere o unitate militara, au fost macelarite dintr-o confuzie.

In citeva zile dupa plecarea sotilor Ceausescu, atunci cind romanii nu mai aveau un inamic concret, peste 1000 de oameni au murit in asemenea accidente sau vendete personale. "Hirtia va fi albastra" nu ofera insa o perspectiva istorica de tip History Channel, ci isi propune sa restituie emotia acelor zile din perspectiva actorilor marunti ai evenimentelor.

E povestea pierderii inocentei unei generatii si a unei revolte populare care a scos la lumina in egala masura ce avem mai bun si mai rau in noi. Si spiritul de solidaritate dar si egoismul si rautatea, acumulate in zeci de ani de frustrare.

Sinopsis

Bucuresti, 22 spre 23 decembrie 1989.

"Plutonul de interventie motorizat, condus de locotenentul Neagu primeste ordin de patrulare prin cartierele marginase. Statia radio a vehiculului functioneaza intermitent, iar mesajele care se transmit intre unitatile de blindate, emisia trunchiata a posturilor de radio si TV, informeaza vag despre niste teroristi care ataca televiziunea nationala si arunca in confuzie membrii echipajului.

Costi, unul din cei doi soldati in termen ai plutonului, ajuns sa faca armata in Bucuresti datorita interventiilor tatalui sau, crede ca misiunea oricarui roman, dupa atitia ani de dictatura e sa lupte impotriva sustinatorilor lui Ceausescu, indiferent de ordinele superiorilor si o sustine cu aerul rasfatat si incapatinat al unui baiat de bani gata. Are pe aceasta tema o controversa cu locotenentul Neagu si, profitind de o altercatie dintre colegii lui si un grup de manifestanti, fuge sa lupte la Televiziune, in ciuda amenintarilor si rugamintilor locotenentului."

www.hirtiavafialbastra.ro


Popup detector