Chemical Brothers, fratii de pe alta planeta

18 Octombrie 2007 Beat Factor BeatFactor

Sambata noapte, de la ora unu, la Sala Polivalenta, fratii chimici Tom Rowlands si Ed Simons, cei doi membri ai trupei The Chemical Brothers vor da o lectie de muzica electronica si istorie a acestui gen.

Trupa a sosit in tara cu o echipa de 30 de oameni, care se ocupa in aceste momente de tot ce tine de sunet, lumini și proiecții. Monteaza trei tiruri de echipament, dintre care doua vin din Londra și unul din Kiev. In deschidere vor mixa Nathan Detroit, Pagal și Negru.

Cei doi britanicii de la Chemical Brothers au fost colegi in scoala generala. Amandoi erau obsedati de muzica, iar Tom mai ales de cimpoaie. Mai tarziu, au fost colegi de facultate, au studiat impreuna istorie medievala, dar binenteles, nu au profesat niciodata.

Au fost influentati de New Order și Kraftwerk. Alaturi de The Prodigy si Crystal Method, in anii 90 au creat un nou stil de muzica, big beat, care le-a adus mai tarziu un Grammy Award in muzica electronica. Big beat inseamna beat-uri sparte, distorsionate si comprimate, la un tempo moderat; linii acide de sintetizator si loop-uri din jazz, rock si pop din anii 60; vocaluri punkiste, introduse de linii de bass intense si deformate, care se continua n techno conventional.

In ciuda popularitatii, cei doi artisti nu se considera staruri. Prefera sa fie numiti DJ si tot ce isi doresc este sa faca oamenii sa se simta bine si sa danseze. Inspiratia pentru albumele noastre vine atunci cand suntem DJ. Asa incercam multe piese noi si vedem reactia publicului, spune Tom. Intotdeauna compun muzica impreuna. Lucreaza la piese, dar au mereu in cap un album. Este relativ usor sa ne imaginam un sunet frumos. Dar sa reusesti intradevar sa compui acel sunet si sa faci persoana care il asculta sa il inteleaga este foarte dificil, explica Ed. Poate pentru ca ei inca isi compun muzica analog, cu instrumente si nu digital, pe calculator. Mereu se straduiesc sa faca muzica care sa sparga cliseele, dar sa fie totus naturali. Si reusesc. Reinventeaza, revigoreaza si domina muzica electronica cu un sound unic, care cauzeaza reactii chimice. Este un sound in mare parte instrumental, care in final te intoxica.

Credits: ioanamoldoveanu.ro
Sursa: Compact de Bucuresti (compact.info.ro)

Concurs The Chemical Brothers

Au fost afisati castigatorii concursului cu invitatii la show-ul The Chemical Brothers. Ii gasiti aici.


Popup detector