CD-urile pierd teren in fata vanzarilor online

05 Ianuarie 2009 Beat Factor BeatFactor

Vanzarile de muzica din 2008 s-au aflat in trendul descendent al ultimilor ani, consumatorii migrand din ce in ce mai mult spre vanzarile de muzica online. Astfel, potrivit New York Times, magazinele de muzica si-au redus mult spatiul, iar publicul a apelat din ce in ce mai putin la celebrul CD.

Potrivit cifrelor oficiale, in Statele Unite s-au vandut 428 de milioane de albume, aici intrand si albumele cumparate online, 2008 inregistrand o scadere cu 14% fata de 2007, potrivit Nielsen SoundScan. Cu toate acestea piata online continua sa creasca cu rapiditate.

Cel mai bine vandut album din 2008 a fost "Tha Carter III" - Lil Wayne (2.87 milioane de exemplare), urmat de "Viva la Vida or Death and All His Friends" - Coldplay (2.14 milioane de exemplare) si de "Fearless" - Taylor Swift (2.11 milioane de exemplare). In zona digitala, in 2008 s-au cumparat peste 1 miliard de melodii, inregistrandu-se o crestere de 27% fata de 2007.

In acest context, anumite case de discuri anunta ca au obtinut un profit semnificativ de la site-uri precum YouTube sau MySpace. Analistii spun insa ca desi piata online creste, cifrele nu sunt suficiente pentru a se acoperi pierderile suferite in zona vanzarilor fizice de disc.

"Pe fondul cresterii zonei digitale, se lanseaza un nou model de afacere, cu mai multe surse de venit. Cu toate acestea, san u va imaginati ca marile case de discuri vor renunta la CD in urmatorii ani. Asta nu se va intampla", a declarat Michael McGuire, analist muzical.

"Nu ne mai intereseaza totalul vanzarilor de albume sau vanzarea unui singur produs. Acum incepem sa luam in calcul vanzarile digitale, vanzarile fizice de disc, vanzarile in zona telefoniei mobile sau drepturile de autor", declara un reprezentant al Universal Music Group. Doar in 2008, 20% din banii obtinuti din Rihanna au provenit exclusiv din vanzarea de ring-tone-uri.

Singura zona din industria muzicala Americana care a continuat sa creasca in ultimii ani a fost industria concertelor. In 2008, aceasta industrie a incasat 4.2 miliarde de dolari in urma vanzarii biletelor de concert.

Vedeta.ro


Popup detector