12inch.ro - fabrica romaneasca de viniluri

26 Iulie 2012 Beat Factor BeatFactor

12inch.ro - fabrica romaneasca de viniluri
TAGS:
vinyl  12inch.ro  12inch 

Pasiunea pentru muzica nu are limite, iar stocarea ei intr-un format exclusivist la care sa poti reveni si dupa zeci de ani (daca nu ne cotropesc robotii intre timp) este preocuparea unor baieti care isi spun 12inch.ro.


Daca simti ca muzica ta merita oportunitatea de a-si rezerva spatiul cel mai nobil pe vinyl, exista posibilitatea de a realiza acest lucru in Romania - poti avea vinylul tau in format unic sau chiar intr-un numar mai mare de copii.


Intr-o tara normala, la citirea unui astfel de anunt in 2012, s-ar fi ridicat din spranceana in semn de nedumerire, intrucat exista tipul asta de business de ani buni. Dar cum in Romania, interesul pentru acest tip de format muzical este covarsitor de mic (din tot soiul de motive), o astfel de initiativa vine cu un val de entuziasm demn de toata lauda.


Din cadrul unui interviu pentru site-ul TheBeat.ro am aflat ca mai toti membrii echipei din Bucuresti (cu sediul prin centru, pe la Victoriei) au colectii de discuri acasa cu care se pot lauda. Nu stim exact cati sunt in echipa, insa ii suspectam ca ar fi vinyl junkies.


Cred ca Vinylism-ul este cea mai tare chestie din lume. Noi credem in Romania, pentru ca avem foarte multi producatori talentati, iar Vinylism-ul poate reveni, la fel ca in multe alte locuri din lume.



Treaba e destul de simpla. Daca ai ceva muzica pe care o vrei musai pe vinil, ii contactezi pe cei de la 12”, le trimiti piesele in cel mai bun format audio posibil (de preferat wav), iar in aproximativ doua saptamani ai placa. Poate fi neagra, simpla, transparenta, alba, colorata, parfumata, fiecare cum doreste. Pretul difera, fireste, in functie de doleantele clientului, insa ei spun ca au cele mai mici preturi din Europa, unde o placa poate costa intre 50 si 70 de euro. Conform listei de preturi, cu 60 de lei poti avea un vinil standard, de 12", de 1,5 mm grosime.


Doar imagineaza-ti! Romania este singura tara din Europa care nu are niciun magazin de viniluri serios”, spune reprezentantul 12inch. Admitem doar din toleranta caracteristica indienilor anumite simulari scremute, care desi laudabile, noua, celor de pe aici, nu ne prea servesc la mare lucru, daca nu chiar la nimic.



Daca verificam viata de noapte, vom descoperi ca o buna parte din DJii de la noi pun muzica de pe un laptop cu un controller, apasa sync-ul si li se pare ca au facut o treaba destul de buna, folosind mp3-uri de cele mai multe ori furate. Un alt procent dintre DJi foloseste CD-uri, pentru ca sunt ieftine, costa cam 1 leu unul, rapid de scris, usor de transportat; plus ca cd playerele sunt mai apropiate cumva de pick up-uri”, mai spune 12inch.


In mini-documentarul de mai jos, realizat de catre Andrew Norton si Jack Somerville, puteti urmari povestile catorva oameni obisnuiti care au pasiuni mai putin obisnuite in Romania - colectionarea de discuri. Pana si Steve Jobs asculta muzica de pe placi cand ajungea seara acasa.



Discul de vinil este construit din policlorura de vinil, o substana din categoria materialelor termoplastice cu o structura amorfa. Aceasta se degradeaza chimic in urma expunerii la ultraviolete si caldura; mai tineti minte filmul ala, Groove?


Stabilizarea se poate face prin adaugarea unei substante chimice in timpul producerii discului. Aceasta nu previne degradarea, dar o controleaza facand discurile de vinil rezistente la atacul fungic si la umiditatea crescuta.



In lumea muzicii in general, dar si a muzicii electronice in particular, discul de vinil are un rol aparte, unic. Pe langa tonalitatea cu caracter analog, atat de draga melomanilor, vinilul are o caracteristica unica - este cel mai greu suport ce poate fi copiat / duplicat acasa; spre deosebire de CD-uri, casete, si, mai ales, mp3-uri.


Vezi si: Cum sunt facute vinyl-urile (video)




Popup detector