Setup-ul ideal pentru un DJ in Romania

07 Mai 2012 Beat Factor BeatFactor

Setup-ul ideal pentru un DJ in Romania
TAGS:
DJ 

De la clasicul disc jockey la actualul digital wanna be jockey, tehnologia a dat astazi posibilitatea oricui sa inteleaga mai bine ce se intampla in spatele a doua playere si un mixer si ce inseamna sa fii DJ.


Chiar daca te pricepi sa legi doua (sau chiar trei) piese, sa le pui pe acelasi tempo si sa aplici sfantul fade out/fade in intr-un software precum Ableton live sau Traktor DJ Studio, asta nu te califica in niciun caz la titulatura de DJ.


Oricarui om cu un pic de scaun la cap ii place sa creada ca DJing-ul inseamna ceva mai mult de atat, chiar si in zilele noastre, in care digitalul sufoca simplitatea si frumusetea actului de a mixa, complicand lucrurile si facandu-le nenaturale.


In cazul in care ai decis ca vrei sa pui mana pe niste hardware si sa inveti sa mixezi cu adevarat, si nu doar folosind functii precum "Sync"-ul din Traktor Dj Studio (care iti ajusteaza automat ambele piese la acelasi tempo, facand tranzitia de la o piesa la alta foarte usoara), ai nevoie de un minim necesar oricarui DJ: doua playere (fie ele cd playere, pick up-uri, casetofoane sau chiar magnetofoane) legate la un mixer, plus o pereche de casti; iar daca te simti in putere, ia-ti si un microfon pentru prietenii tai. O alternativa ar fi o consola care are deja in ea incorporate doua cd playere si mixer, astfel incat sa nu mai ai nevoie decat de o pereche de casti.


In functie de bugetul fiecaruia, exista zeci de variante, care mai de care mai interesante. Dar daca nu te-ai nascut bogat si nici nu iti cresc noaptea ciorapi cu hartii cu fata lui Eminescu pe ele, iti este necesar acel minimum de 2 deck-uri si un mixer, chiar si la mana a doua.


Asa cum existau zicerile din strabuni conform carora cei mai buni soferi au invatat sa conduca pe Dacia 1300 sau Dacia 1310, poti aplica (pastrand proportiile!) aceasta idee si in cazul tau. Nu investi intr-un setup pentru acasa, pe care sa inveti sa mixezi, mai multi bani decat e necesar.



Fireste, tuturor ne place sa avem cea mai la zi, scumpa si performanta tehnologie, insa de multe ori socotelile de acasa nu prea se potrivesc cu cele din oras. Asa ca pentru deprinderea tehnicii, doua pick up-uri cu motor (direct drive), de baza, sunt suficiente. Recomandarea noastra este Technics SL 1200 MK2, insa pentru un buget mai mic, poti incerca un platan direct drive de la Reloop. Este musai ca platanul sa fie direct pe motor, caci cele pe curea nu au o stabilitate si precizie a pitch-ului atat de buna si nici durata de viata prea lunga (cel putin cureaua trebuie schimbata periodic, in functie de cat ai tras de platan).



Partea mai putin hazlie la mixatul pe vinil il reprezinta discurile insele, care nu cad din cer si trebuie achizitionate, una cate una, pana cand vei fura si alocatia celui de-al 13-lea copil care nici nu s-a nascut inca. Asa ca, daca te-ai decis sa mixezi old school, pe vinil, trebuie sa-ti asumi costurile exorbitante si de-a dreptul dureroase cu muzica.


Dar si aici tehnologia a reusit sa vina cu o alternativa. Exista pachete software/hardware produse de companii precum Native Instruments sau Rane (Traktor Scratch sau Serato) cu ajutorul carora mixezi pe vinil, pastrand tehnica clasica, insa toata muzica iti este stocata pe un calculator, asa ca nu vei folosi decat doua discuri de vinil care vin in pachetul respectiv.


Varianta B este sa iti achizitionezi doua cd playere si un mixer de baza, pe minim 2 canale. Si aici, ca si in cazul pick up-urilor, oferta este uimitor de variata, in functie de bugetul fiecaruia. Tehnica de mixat folosita pe CD difera fata de cea folosita la mixatul pe vinil, insa modelele mai noi de cd playere includ si functionalitati de mixat pe vinil, asa ca, cel putin teoretic, o parte din mister se elucideaza. Tot la acest capitol poate intra si consola care include 2 playere si un mixer in acelasi hardware (tehnologia este similara, iar pretul este ceva mai mic decat la achizitia unei perechi de cd playere separate). Recomandam produsele brandului Pioneer.





Insa fiecare setup vine cu avantajele si dezavantajele lui: formatul CD nu este atat de durabil precum discul de vinil, intrucat perisabilitatea este una din caracteristicile evolutiei fulminante a tehnologiei. Ar mai trebui amintit si despre costurile cu muzica, ce sunt ceva mai mici decat in cazul vinilurilor si transportul CD-urilor, care se face mult mai usor, intrucat o mapa cu CD-uri nu este atat de voluminoasa, chiar avand cateva zeci bune de "pagini".


Asadar, in functie de suma de bani de care dispune fiecare, se poate opta pentru oferta potrivita. Scule noi sunt disponibile pe DjSuperStore in Romania, iar la second hand pe okazii.ro, precum si forumuri de specialitate (un mic research pe google poate ajuta). Asa ca daca ai decis sa faci trecerea de la laptop DJ la hardware DJ, pune-ti portofelul la bataie si nu mai pierde timpul! DJi sunt destui, dar daca vrei sa faci asta, fa-o ca la carte!


Popup detector