Cronica filmului Groove

04 Ianuarie 2007 Beat Factor BeatFactor

Cronica filmului Groove
In regia lui Greg Harrison, filmul Groove reprezinta unul din proiectele mai recente ale regizorului. Mai exista si filmul November aparut acum doi ani, insa Groove se pare ca a fost unul din cele mai discutate si criticate filme de-ale regizorului. Filmul prezinta redarea ca o fresca a unei nopti din San Francisco, in care are loc un party rave foarte underground. La recomandarea unei cunostinte, curiozitatea m-a impins sa vad acest film.

Primul lucru pe care il poti spune despre acest film daca vrei sa il povestesti cuiva este ca a jucat si John Digweed in el (da, celebrul DJ britanic) si mai multi tineri care se drogau. Cel putin asta ramane la o vizionare mai superficiala. Asadar, vineri seara in San Francisco, pe vremea cand rave-urile ilegale incepusera sa dispara treptat-treptat, fiind interzise din ce in ce mai mult de catre politie. Intr-un cerc relativ restrans de pasionati ai muzicii electronice si consumatori de droguri se da vestea ca va avea loc un rave intr-un loc ascuns si ca invitatul special este chiar John Digweed. Doua sute de oameni incep sa misune, sa isi procure drogurile, sa se pregateasca de party. Pentru 2 dolari, fiecare isi putea procura o harta care indica locul in care se va tine petrecerea. Organizatorii sunt la fel de tineri ca si participantii la petrecere.

Filmul prezinta mai multe personaje in prim plan, o pereche ce tocmai avea de gand sa se casatoreasca, alte doua personaje care se cunosc si se indragostesc unul de celalalt, un cuplu de homosexuali, cativa prieteni. Cercul este relativ restrans, discretia pentru acest party underground trebuia pastrata pentru a nu afla politia. Petrecerea incepe cu un tanar DJ debutant, DJ Snaz, apoi urmeaza DJ Poliwog, Forest Green, Wish FM, si in final apare si John Digweed. Insa pana atunci, politia afla de petrecere si intervine cu scopul de a interzice ceea ce se petrecea inauntru. Toti tinerii petrecareti sunt dati afara, iar in jurul orei 4 AM, cand sala era goala si au ramas doar organizatorii, apare John Digweed, cu zambetul pe buze; se scuza ca a intarziat si incepe sa isi deschida case-urile. Dintr-odata reincepe petrecerea, toti cei plecati sunt chemati inapoi, si, inca o data, muzica incepe sa rasune in depozitul vechi pe muzica lui Digweed, deja vazut ca un foarte bun DJ la vremea aceea.

Unul din momentele cele mai intense ale filmului este Heaven Scent, propria productie a lui Digweed, lansata la casa lui de discuri, Bedrock Records. Cu totii danseaza frenetic pe aceasta piesa, iar in final, Digweed ii ofera discul respectiv lui DJ Snaz, cel care a deschis petrecerea, cu recomandarea keep up the good work. In acest timp, ceilalti se indreapta spre casele lor, satisfacuti dupa o noapte plina. Cuplul de homosexuali despre care vorbeam mai devreme nu a mai reusit sa ajunga la petrecere, pentru ca nu au mai gasit locul, asa ca dimineata dansau amandoi pe plaja pe aceeasi piesa a lui Digweed, Heaven Scent, ce se auzea din masina. DJ-ii chiar mixeaza in film, si lucrul bun este ca sunt folositi ca actori DJ-i adevarati, nu doar Digweed.

Una din marile probleme ale acestui film, pentru care a si fost criticat, este faptul ca asociaza intr-un mod violent muzica electronica cu consumul de droguri si comportamentul usor obscen. Coloana sonora este superba, semn ca muzica electronica era exploatata intens acum 5, 6 ani. Paralel cu ce se intampla in sala, filmul prezinta destinele a catorva tineri, aratand slabiciunile si temerile fiecaruia, punctele slabe si punctele forte. Destinele majoritatii tinerilor sunt triste, au un aer de pesimism si neincredere in viitor. Cu toate acestea, Groove ramane unul din putinele filme care au un target tinta: tinerii pasionati de party-uri si muzica electronica. Nu este unul din cele mai educative filme, dar nici nu isi propune acest lucru. Mesajul este destul de simplu faci ce vrei, dar stii ce faci?


Popup detector