Filme legendare despre muzica electronica

20 Aprilie 2007 Beat Factor BeatFactor

Filme legendare despre muzica electronica
De la primele acorduri electronice a trecut deja ceva vreme. Vorbim de mai mult de 20 de ani de cand artistii si producatorii de muzica au incercat sa faca muzica si in alte feluri, nu numai cu ajutorul intrumentelor muzicale. Au trecut mai mult de 20 de ani de cand au aparut primele hard-uri pentru productia muzicala. Si de atunci, acest trend a inceput sa se transforme in industrie.

Si pentru ca vorbim de o asemnea ascensiune, care poate fi numita una rapida, este normal ca s-au facut nenumarate documentare si filme. Despre viata Dj-ilor, despre noile inovatii tehnologice din domeniu, despre productia muzicala, despre viata de noapte din cluburile din intreaga lume.

Unul dintre cele mai cunoscute, daca nu chiar cel mai cunoscut film cu un asemenea subiect, este Its All Gone Pete Tongue (2004), care vorbeste despre viata Dj-ului Frankie Wilde. Un Dj legenda, care ajunsese faimos in Ibiza, dar care din pacate surzeste treptat. Nu mai aude muzica, nu o mai poate asculta, nu o mai poate mixa. Disperat, se apuca de bautura si de droguri si intr-un final, dispare definitiv de pe scena muzicii electronice.

Un alt film care s-a bucurat de succes, mai ales ca l-a avut ca actor pe John Digweed, a fost Groove (2000). Un film care vorbeste despre viata de noapte din Londra, despre cum se distreaza tinerii in cluburi, despre rave-urile ilegale, despre droguri si alcool. Muzica electronica e prezentata ca o subcultura pe care numai niste initiati, cu care aparent ar fi ceva in neregula, o inteleg.

Club Le Monde este un film lansat in 2002 si prezinta din nou viata de noapte din cluburi. De data aceasta e vorba despre clubul Le Monde, unde apare tot felul de lume si care incearca in felul ei sa se distreze. Filmul nu pune accentul pe muzica, ci mai ales pe ce gen de oameni vin intr-o sambata seara in club. De la adolescente puerile si barfitoare, la femei dornice de sex si la ahtiati dupa droguri.

Rolling, un film aparut anul acesta, face o prezentare detaliata a scenei underground din Los Angeles. Rolling e mai mult un documentar despre folosirea excesiva a pastilelor de exctasy, in care personaje cheie dau interviuri despre cum au folosit, sau cum au luat contact prima oara cu acest drog. Si cum muzica electronica este asociata si cu consumul de droguri, totul se petrece in cluburi de underground, cu oameni care asculta muzica house.

Pe final, un film care va fi lansat anul acesta, Clubbing to Death, si care din nou face conexiunea intre cluburile de house si droguri. Apare un traficat de droguri, care in fiecare weekend trece prin cele mai bune cinci cluburile din Londra si vinde droguri. Evident, lucrurile se precipita, apare un maniac care vrea sa arunce in aer unul dintre cluburi si de aici, totul e istorie.

Pe langa filmele acestea, care au mai mult rolul de a distra privitorul, mai sunt si filme facute pentru a-l educa pe cel care asculta muzica electronica. Filme despre viata si cariera Dj-ilor, interviuri si documentare despre personaje cheie ale acestui gen de muzica, documentare despre soft-uri si hard-uri de productie si despre diferitele stiluri ale muzicii electronice.Popup detector