Cele mai utile 10 unelte de promovare pentru muzicienii independenti

07 August 2012 Beat Factor BeatFactor

Cele mai utile 10 unelte de promovare pentru muzicienii independenti

Internetul este atat o binecuvantare pentru artisti, cat si un blestem. Nu a fost niciodata mai usor sa produci propria muzica si sa o expui in vazul lumii, pentru a strange fani noi si poate si a castiga ceva bani.


Desigur, problema este ca lucrul asta e valabil pentru toata lumea. Poate ati avut ocazia sa vedeti cat de multi artisti aspiranti au aparut in ultimii ani in toate domeniile. Unii dintre ei spera sa dea lovitura pe Youtube, cum au vazut ca se poate (Walk Off The Earth fiind cel mai recent exemplu), si isi consuma energia incercand sa stoarca idei cat mai trasnite de videoclipuri.


Altii isi urca muzica pe iTunes si tot asteapta sa se intample ceva, vorba celor de la OCS, verificand vanzarile din ora in ora sperand ca fanii sa-i descopere subit. Altii, si cei pentru care ne pare cel mai rau, petrec ani la randul facand muzica buna, din suflet si pasiune, pentru a abandona in cele din urma intreaga poveste, dezamagiti ca in 5 ani melodia la care au muncit atat de mult a strans doar 30 de ascultatori pe last.fm. Si atunci ce ar fi de facut? Cum poti sa fii sigur ca toate eforturile tale de promovare vor avea succesul dorit?


In primul rand, inainte de a trece la serviciile din lista din dreapta, aveti grija sa aveti deja un site al trupei (fie si un blog pe Wordpress), o pagina de Facebook si un canal de Youtube. Nici n-o sa-mi mai pierd vremea sa va explic de ce e nevoie de astea :) In al doilea rand, obisnuiti-va cu ideea ca totul e un risc, nimic nu e o certitudine. Principiul "porneste cu asteptari minime ca sa poti fi placut surprins" este esential. Cel mai important, dar CEL mai important, este sa nu uitati niciodata de ce faceti asta - respectiv muzica. Daca o faceti pentru ca va place si simtiti ca aveti ceva de transmis, atunci obstacolele pe care le intalniti nu vor face decat sa va sporeasca perseverenta (cel putin in primii 10 ani). Daca o faceti pentru ca e cool si va asteptati sa castigati bani - probabil ar trebui sa va apucati de altceva. De altfel, atentie: cele mai multe din uneltele pe care vi le vom prezenta sunt pe bani, pe principiul foarte sanatos ca mai intai trebuie sa investesti ca sa poti incepe sa scoti profit.


Acestea fiind zise, fie ca sunteti o trupa care repeta in garaj sau un rapper care scrie rime sub plapuma pe care le recita apoi in fata oglinzii, exersandu-si postura, ati face bine sa aruncati un ochi pe lista din dreapta. Am strans laolalta pentru voi cateva dintre cele mai utile unelte de promovare pentru muzica voastra. Nu garantam succesul cu nici una dintre ele, dar suntem convinsi ca exista un amestec de elemente care se potriveste oricui. De restul va veti da seama experimentand.


via bestmusic


Popup detector