Peninsula electronica: de la drum and bass la triphop

21 Iulie 2008 Beat Factor BeatFactor

DJ, live acts, trupe. Niciodata nu a fost aşa de variata oferta de muzica electronica a Peninsulei. Şi cnd vorbim de live act ne duce gndul la Aria Urbana, unde putem spune ca drum and bass-ul se mpaca foarte bine cu breakbeat, triphop sau dub.

Membri formatiei Aria Urbana au backround de muzica rock şi hip-hop, şi amesteca elemente de folclor, instrumente exotice şi versuri de strada, iar rezultatul acestui cocktail trebuie gustat la fata locului, live, n Ziua 0.

n prima zi continam cu Balkan Fanatik la scena Zakuska ei au etno şi beat n repertoriu , dupa care cei de la colorStar va invita la scena Mureş. Şi la ei dicteaza muzica electronica şi asta deja de 10 ani, nsa stilul e deschis şi pentru prelucrari din zona etno-techno sau inspiratii din space-rock-ul anilor 60 70. La combinatia aceasta se adauga şi efectele vizuale pe care le produce trupa, efecte care dau un plus atmosferei de party.

ntre timp, nu foarte departe, mai precis la Kiss Arena, baietii de la Şuie Paparude nu au nevoie de prezentari suplimentare vor fi cei mai n masura sa ncalzeasca atmosfera pentru un star de renume mondial, aka Adam Freeland. Veterarnul mişcarii britanice nu da napoi n fata unui mix, chiar daca e vorba de amestecarea unor stiluri, aşa ca Adam foloseşte cu ncredere psichedelic, grunge (Nirvana: Smells Like Teen Spirit), rock (White Stripes: Seven Nation Army), precum şi evergreen-uri (a fost nominalizat la Grammy pentru remix-ul piesei Fever). Joi dupa amiaza ridicam din nou ştacheta. n prima faza va luam mai ncet cu sZempl la scena Mureş, dupa care va provocam sa mergeti mai departe la Kiss Arena, unde va urca pe scena vedeta serii, LTJ Bukem alaturi de MC Conrad. Britanicii ştiu drum and bass, au fost acolo cnd genul a ajuns la publicul larg, pentru ca ei au fost mesagerii. Are trecut n domeniul jazz-ului, astfel ca Bukem a pus bazele unui nou stil n cadrul dnb, un stil mai uşor, pe care multi l-au numit un drum and bass inteligent. Şi au avut dreptate. Aşadar: nu aveti mila de podea şi dati sa sune!

Vineri, vine ATB. Puteti face parte din doua categorii: fie n 2006 la Peninsula ati fost martori la petrecerea monstruoasa pe care a facut-o germanul, de nici macar nu ati ncaput n cort la cte lume era, ori, sunteti mai putini norocoşi, şi prietenii voştri v-au enervat o vara ntreaga, dupa aceea, ca ati fost aşa de fraieri nct nu ati venit. Pentru ambele categorii, vestea e buna, chiar foarte buna: ATB revine, cu promisiunea sa nu lase picior de peninsular odihnit vineri noaptea.

n aceeaşi ordine de idei, adica tot prin zona starurilor internationale ramnem şi la scena Weekend, tot vineri, pentru ca acolo vine Morcheeba cel mai mare nume care urca pe scena Peninsula 2008. Fratii Godfrey au mentinut n ultimii 10 ani unul din cele mai de succes proiecte de triphop şi la Peninsula vin cu Dive Deep, ultimul album care a facut deja furori prin hitlist-urile internationale. Acest lucru demonstreaza ca şi dupa plecarea solistei Skye Edwards, Morcheeba ramne un monstru sacru al genului.

Dupa concertul de la Weekend, noaptea nu este nici pe departe gata, aşa ca nici nu va gnditi la sacul de dormit din cort sau la statia de taxi, pentru ca la Zakuska vine Tndrground nu e cazul sa va aşteptati la un concert relaxaaaant. Dupa aceea l avem pe DJ-ul care apus bazele Shukar Collective şi anume Dan Handrabur, care l nlocuieşte pe DJ Vasile, care din motive personale nu a putut ajunge la Penisula.

ntre timp la scena Mureş urca cei de la Anima Sound System, care pentru multi dintre voi au fost o surpriza n urma ca ctiva ani. Trupa ungara atinge mai multe stiluri, de la pop, la agit-dub-ul celor de la Asian Dub Foundation, totul mpachetat n multa energie, ceea ce nseamna, practic, un singur lucru: concertul bate auditia de acasa, a unui album.

Pentru ultima zi de Peninsula, de la ora 9 avem Client la Kiss Arena. Şi din nou vorbim de live-act, de data aceasta din partea a doua doamne n jurul carora vibreaza estetica sexy de stewardesa şi glamour-ul rece, britanic.
Client A şi Client B sunt unul din cele mai reuşite proiect ale ultimului an şi combina muzica electronica de dans, sintipop-retro, electroclash şi indie-pop britanic. Piese de succes precum Down to the Underground, Pornography sau Overdrive au atras zeci de mii de fani.

Dupa cele doua doamne nu am lasat-o mai moale, deci nu va gnditi la autostop, gara, maşina etc. cu care va veti ntoarce acasa, pentru ca John B urmeaza la Kiss Arena. A pus bazele la patru label-uri diferite şi asta doar ca sa poata avea la ndemna instrumentul cu care sa şi dezvolte pasiunea pentru diferite stiluri, de la liquid jazz la electroclash, pna la latino. La ce sa va aşteptati de la John B. Williams? DJ-ul excentric nu va asculta de nimeni altcineva dect de voi! Party on, Peninsula!

Sursa: peninsula.ro


Popup detector