House-ul pe bicicleta: producatorii de azi din Amsterdam

31 August 2009 Beat Factor BeatFactor

"Probabil ca suntem o mare comunitate de producatori pe biciclete", spune artistul francez mutat in Amsterdam, Julien Chaptal, in cadrul unui interviu recent acordat Beatportal.


Uita de Berlin, intrucat Amsterdam este noul loc "fierbinte" pentru cei care fac legea in vanzarile de astazi in industria muzicii electronice internationale. 2000 And One, Lauhaus, Boris Werner, Shinedoe, Kabale und Liebe, Daniel Sanchez, Sandy Huner, Melon, si Julien Chaptal sunt doar cativa artisti pe care ii poti gasi astazi in Amsterdam si, mai ales, ii poti gasi in topurile vanzarilor pe magazine precum decks.de, whatpeopleplay sau beatport.


"Cred ca am ajutat cu totii la crearea unei noi scene house olandeze. Am fost influentati de sound-ul minimal din Berlin, dar si de groove-urile lui Dylan (n.r. 2000 And One), care si-a conturat un stil propriu de house, de cativa ani buni", spune Julien Chaptal in cadrul respectivului interviu.


Desi 2000 And One poate fi considerat un mic "tatic" al noului val de muzica house, Julien precizeaza ca si gasca din Mannheim (label-uri precum Cecille sau Oslo) produce un sound similar, fiind printre primii care l-au "inventat".


Julien povesteste ca noul val de artisti din Amsterdam este ca o mare familie fericita. Daca Villalobos avea proiectul Narod Niki, olandezii au "Amsterdam 661", din care fac parte Lauhaus, Boris Werner, Quazar, Kabale und Liebe, David Labeij de la Polder si Julien Chaptal. "Performam impreuna la cinci laptop-uri, doua electribes si un mixer. Boris Werner era mixer controller-ul la inceput, insa acum este Lauhaus. Improvizam totul si facem totul live, fara repetitii in prealabil".


Desi Steve Bug se plangea recent intr-un interviu ca noul val de muzica house suna aproape la fel, Julien Chaptal crede ca este bine sa copiezi sound-ul cuiva, atata timp cat ulterior ajungi sa ti-l dezvolti pe al tau. "Odata ce ajungi sa intelegi cum a fost creata o anumita piesa, poti sa-ti creezi mai usor propriul sound." Mai mult sau mai putin impinsi din spate de catre casele de discuri, care la ora actuala se bucura de un succes major cu noii producatori, Julien Chaptal & co nu fac altceva decat sa raspunda cerintelor pietii. "M-am gandit mult sa-mi schimb sound-ul si sa incerc sa fac si altceva, muzical vorbind. Insa am primit foarte multe cereri de remixuri, si de fiecare data cand incerc sa fac ceva mai diferit, label-ul ma suna si imi spune 'hei, nu asta am vrut. Noi vrem sound-ul Julien Chaptal'.


Interviul integral cu Julien Chaptal il puteti citi aici.






Ce parere aveti despre scena olandeza de muzica house de astazi?


Una buna. Muzica suna bine si are succes


Una proasta. Muzica este toata la fel.


Ce scena olandeza? Nu stiu / nu ma intereseaza









Daca considerati ca poll-ul de mai sus nu este suficient pentru a va exprima punctul de vedere cu privire la subiectul acestui articol, va rugam sa va expuneti opinia printr-un comentariu, mai jos. Puteti avea in vedere originile acestei scene, sound-ul, artistii premergatori, durata si alte aspecte.


Popup detector