Interviu cu Alexandru Jijian


Interviu cu Alexandru Jijian

Techno-ul este o muzica grea, dificila, abstracta, greu de digerat. Ii consider eroi cu mintea deschisa pe prietenii acestui gen de muzica.

Alex e client mai vechi prin bucataria BeatFactor, fiind prezent ba cu cate vreun mix techno de muzeu cu piese de baza, fundamentale, ba cu cate vreun top de muzica ambient.


Cu toate acestea, am realizat ca interviurile de pe net, cu, despre si pentru Jijian, nu prea sunt edificatorii nici pentru masele care l-au mai prins pe la vreun eveniment The Mission, nici pentru gastile disparate care mai danseaza prin mici buticuri ascunse de lume si de ochii suspiciosi si primejdiosi ai mainstream-ului, unde muzica este care este si suna cum suna.


Asa ca fara vreo alta introducere, intram direct in miezul painii, cu techno, activitati extra culturale, DJing, muzica techno din nou, planul bacauanilor de a cotropi imprejurimile Moldovei si pepeni:Cine este, asadar, acest Alexandru Jijian?

Greu de zis, de obicei asta e genul de intrebare la care as apela la varianta ajutatoare "Intreaba publicul". Sunt eu, dupa numele din buletin, un tip normal cu un apetit supradimensionat si patimas pentru muzica.

Cum se face ca dintr-o familie de muzicieni din orasul Bacau a rasarit si un DJ? Sa fie vreun plan ultra secret si ascuns de-al universului de a imbogati scena techno?

Familia imi sustine principiile si pasiunea, sustine petrecerile si voia buna, ma suna inainte de petreceri si ma incurajeaza, si-i iubesc pentru asta! Cu atat mai mult cu cat ai mei gasesc obositoare muzica pe care o promovez (cu mici exceptii de tip Jan.M.J (sic), Vanghelis, Kraftwerk samd). Desi e muzician trainuit clasic ca si parintii mei, fanul meu numero 1 ramane sora mea, spre norocul meu.

Planul secret cred ca mai degraba tine de Bacau decat de familia mea: beware! noi, bacaunii, suntem peste tot si vom cuceri UNIVERSUL! muahahahahahaha!


De ce techno? Fireste, merge si varianta ”De ce nu techno?”

Pornim de la ideea ca ne place. Cred ca mai dificila este intrebarea "De ce ne place?", fiind atat de fara melodie muzica asta (fata de muzica house spre exemplu care, desi tot structura patrupepatru are, este o muzica uplifting, joyfull). Sugerez urmarirea unei intrebari adresate pe facebook care are cateva raspunsuri destul de coerente :

Techno-ul este o muzica grea, dificila, abstracta, greu de digerat. Ii consider eroi cu mintea deschisa pe prietenii acestui gen de muzica.


foto: George Popescu

Pe cand techno de Bucuresti si la noi?

Nu stiu sa-ti zic. Cand o sa fie la Carl Craig 5000 vs 20 de oameni incepem sa discutam despre "Techno de Obor" (vorba relucrata (sic) de-a unui prieten de-al meu, poetul Cosmin Nicolae). Cert este ca nu fac pronosticuri vizavi de acest" Techno de Bucuresti".

Iti mai aduci aminte primii artisti techno descoperiti? A fost ceva revelator sau dragostea pentru techno a venit treptat? In valuri?

Sigura a fost dragostea fata de muzica electronica inca de la inceput, techno-ul a venit treptat. Cliseul cu bla, bla "de mic copil, eu cand m-am nascut, am avut technou direct bagat in gaaat" nu-l mai repet, e clar ca toti suntem influentati de muzica de cand suntem mici. Unii vor sa scape de muzica de radio, altii au avut nu stiu ce acces la muzica prin nu stiu surse si au vrut sa aprofundeze, la suprafata iese sigur ideea ca exista o chemare interioara fata de genul tau de muzica preferat. Al meu a fost asta. Venisem oricum de la Bacau "pus pe treaba" dar am avut ocazia sa merg in Berlin acum multi ani de zile si m-am intors un om nou, cu directii clare.

Aphex Twin, Autechre, Quinoline Yellow, Boards of Canada, come on man, you know the drill. N-ai cum sa intri intr-o zona dintr-asta fara sa te fi uitat la "Come to Daddy" si sa ai un apetit major fata de IDM, industrial, etc care sunt strans legate de techno si de the smarter part of rave music.

N.R.: uite na, sa nu sariti pe noi


Ce background ai in materie de muzica electronica?

Am dat o tura de cativa ani prin Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Telecomunicatii in engleza. Stiu ce-i ala un MUX daca ma intreaba cineva pe strada :))) Maica-mea mi-a luat toate casetele cu Jan (sic) Michel Jarre si Vanghelis de la o vecina care avea nevoie de bani. The rest is history.

In ce masura crezi ca mai e important sa vii dintr-o zona muzicala serioasa in ziua de azi, daca vrei sa te faci DJ?

Chiar si daca nu vii dintr-o zona muzicala solida trebuie sa-ti construiesti backgroundul cultural daca simti ca ai o chemare in acest sens si vrei sa intelegi ce fac ceilalti din jurul tau. De fapt, ca om, nu doar ca dj, producator, entertainer sau inginer e important sa ai un background cultural solid. Si nu doar din muzica electronica ca s-ar putea sa crezi ca Bregovic (desi in ultimii ani overrated) e un simplu manelist :)

Cred ca e cel mai important aspect al acestei meserii: sa cunosti muzica, multa, multa muzica.

Apropo, te faci DJi sau devii DJ? Cum e la noi, in Romania?

Zicea un sucevean bine ce zicea vizavi de faptul ca toata lumea e DJ la noi. Marea majoritate se fac, cativa devin. Eu incurajez fenomenul: nu vad absolut nimic gresit in a incerca sa te exprimi cu ce ai la indemana. Singurul dezavantaj este ca mare parte a publicului nostru nu este educat si nu stie sa faca diferenta dintre un devenit si facut. Avand in vedere insa ca si eu mai de invatat, poate nu-s cel mai in masura sa-mi dau cu parerea. Intreaba publicul!

Ne poti povesti despre vreun DJ roman misto, care sa te fi impresionat in ultimul timp?

Unul? Pe mine toti ma impresioneaza! Bravo lor, manca-i-ar tata de digei :))

Exista vreun context pe lumea asta in care sa poti afirma cu incredere ca DJ-ul este un adevarat artist, fara a risca sa diminuezi din importanta cu care trebuie tratata arta, ca domeniu? Care-i rolul unui DJ in peisaj?

"Activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice i care foloseste mijloace de exprimare cu caracter specific;" Vezi? E grea intrebarea. Produce valori estetice? Nu. Se foloseste de mijloace de exprimare cu caracter specific? Da.

Rolul DJ-ului este a impartasi muzica congregatiei sale. In functie de eveniment, congregatia are posibilitatea sa danseze daca acesta este cazul. Daca nu, si ascultatul e destul atat timp cat muzica place urechilor

Am vazut recent niste flyere de la Web pe un blog. Desi poate ca inca proaspat ca mugurele la vremea respectiva, ai vreo istorie personala legata de acest club? Ce a insemnat pentru tine si generatia pentru care pui astazi muzica?

Era sa fac parte din ultima generatie la Web, am venit cam tarziu, ce-i drept. Am pus insa de cateva ori bune acolo fix inainte sa se inchida. Am avut si un revelion in care am pus muzica cu Codin (Cougin) acolo - Epic fail acel revelion :))


Mai.... Acolo puneam cand m-au gasit Marika si Bogdan Popoiag. Tin minte foarte clar ca Dl. Popoiag a criticat faptul ca e cam IDM zona pentru 22:00 seara (pe buna dreptate, era gol si destul de scary sa intri intr-un loc gol cu satane IDM) iar Marika m-a felicitat si a si inceput sa ma cheme alaturi de Boru sa punem la Expirat. Multe prietenii s-au legat acolo, cu gasca FreshgoodMinimal (inca de pe vremea cand erau de-dans si fgm separati) tot acolo m-am cunoscut. Mergeam aproape in fiecare weekend. A fost primul meu de suflet club in Bucuresti.

Poti sa ne dai 3 piese care te-au rupt in ultimul timp?

- track id 1

- track id 2

- track id 3

Am inteles ca in Bacau ai experimentat cateva Ibiza summer parties in the middle of winter with an old Trabant filled with water. Ce impact a avut totusi copilaria si adolescenta petrecuta acolo asupra DJ-ului de azi?

Zebraaaa! :)) Fara Zebra nu stiu ce m-as fi facut, pe cuvant! Nu stiu cum sa pun altfel problema decat ca fara acest club cred ca nu as fi iubit muzica de club. Acolo mi-am facut ucenicia de clubber dupa ce am trecut de la vineri in XXL la discoteca copiilor unde punea Raresh constant! Epic days! Sunam si la radio sa prind invitatii!


foto: George Popescu

Si trei scurte la secunda:

a - victor ponta vs petre roman:elvetia

b - pepene rosu vs galben:banane

c - ali vs baba: baba yaga, villalobox remis


Comenteaza
Popup detector