Interviu: Habar n-am cine-i Dan Habarnam


Interviu: Habar n-am cine-i Dan Habarnam
TAGS:
dan habarnam 


Dan HabarNam e un mnemonic pentru fani

Dan Griober se joaca de cativa ani buni cu sunetele, iar dupa ce a trecut prin mai multe faze de evolutie si maturizare a propriului sound, a ajuns la Dan Habarnam.


La finele lui 2011 a lansat albumul de debut. LP-ul se numeste "From the Known" si scoate la iveala maturitatea artistica a lui Dan Griober, care cocheteaza cu techno, muzica ambientala si bass music pe cele zece piese noi-noute. Pentru o masterizare cat mai buna, Dan a inregistrat CD-ul de pe vinil.


In plan artistic particular, Dan Griober si-a dezvoltat un stil muzical aparte, manifestand o atractie deosebita pentru downtempo / idm / electronica si orice altceva care stii ca suna bine dar ti.e greu sa cataloghezi undeva anume.


Intrucat ne place tare mult noul sau album si ceea ce face, l-am intervievat pe scurt pe Dan, via email. Ce a iesit, puteti citi mai jos:


Cine este Dan HabarNam?

Dan Habarnam: Sau ce este? Cum a zis cineva: Dan HabarNam e un mnemonic pentru fani.

In primavara ai lansat albumul de debut, "From the Known", la casa de discuri a lui dBridge, - Exit Records. Povesteste-mi te rog cateva ceva despre album: cat a durat sa il faci, ai avut vreo directie muzicala anume in minte cand ai inceput sa lucrezi la album, sau ai improvizat pe parcurs?

Conceptul a existat din start si piesele sunt scrise astfel incat sa aiba sens ascultate separat dar si impreuna ca un mix continuu de 47 minute. Propriu zis a durat cam un an, apoi restul proiectului (mastering, coperta etc) inca un an.

Ce anume te-a inspirat in alegerea titlului albumului, a titlurilor pieselor si a conceptului insusi? Ti-am auzit vreo 2 piese si pe Intergalactic FM.

Evit sa spun mai mult, ramane la interpretarea fiecaruia.

RA scrie intr-o recenzie ca cel mai usor de descris albumul tau ar fi sa scoti din ecuatie drum & bass-ul si sa vezi ce ramane. Ce parere ai?

Probabil mesajul a fost "nu va asteptati la bangers"?Cum ai ajuns sa lansezi un album non drum & bass la un label de drum & bass? Ce legatura exista intre tine si sound-ul DNB?

Primele piese au iesit la label uri cunoscute pentru "dnb" ca Santorin, Hospital, Cylon. Mai tarziu, dupa ce dBridge si Instra:mental au inclus piese HabarNam in podcast urile Autonomic si compilatii ca FabricLive. 50 si Mosaic Vol 1, Darren aka dBridge mi-a propus un proiect pentru labelul lui, un LP HabarNam fara restrictii creative si fara deadline.
Am inteles ca in procesul de mastering al albumului, ai tras sunetul de pe vinyl pe CD?

Procesul de mastering a fost un pic complicat. Materialul are o dinamica destul de mare (cel putin comparativ cu standardul muzicii de dans contemporane) pe care am tinut sa o pastrez - asta e motivul pentru care albumul nu pare sa fie indeajuns de "loud".
Apoi odata ce materialul a fost masterizat pentru vinil, matrita a fost inregistrata in digital, ca si CD ul sa pastreze "sunetul de vinil". Da, CD ul e intentionat inregistrat din matrita vinilului.
Ce background muzical ai?

Pe scurt, ma joc cu sunete de prin anii '90, cand am si inceput un proiect pe nume Hard Breakbeat , impreuna cu Bogdan. Dupa 6 ani si 5 albume distanta, in 2002 iese albumul UNU' - o colectie de piese Hard B cu invitati. Dupa alti 5 ani de experimente, productie si remixuri , PQM imi propune sa remixez "Love Of The Hour", remix ce il semnez ca Dan HabarNam. Urmeaza mai multe releas uri pe vinil ca "Zoom Back Camera", "Light" EP , "Rendering The Garlic Boy", "One", "Janee" si aparitii pe compilatii ca Sick Music 1+2, Mosaic Vol1, FabricLive 50.

In paralel cu toat astea am facut productie si mastering pt multi artisti, inca din perioada Hard B. Credite recente includ: Aievea, Arc Gotic, Thy Veils, Norzeatic Si Khidja, Iordache.

In Romania esti cunoscut si pentru aportul adus proiectului muzical Unu'. Mai planuiesti vreo colaborare cu Bogdan Popoiag pentru acest proiect?

Vorbim de un proiect de acum 10 ani. Deocamdata nici un plan in privinta asta.

Cand te vom vedea "in public"? Mixezi / faci live act? Unde te pot asculta si vedea romanii?

Fac mai mult live decat mixez, iar o data ce sunt multumit de setup ul meu, am sa anunt ce si unde se intampla.

Spune-mi despre un DJ misto, roman, care te-a impresionat in ultimul timp. Zi si unul strain te rog.

Strain DJ Bobo, roman DJ Boros.
Poti sa-mi zici cateva albume recente care sa te fi rupt?

Aleator cateva albume preferate dar nu neaparat recente ar fii :


Company Flow - Funcrusher Plus;


Twilight Circus - Volcanic Dub;


Joe Lovano - Trio Fascination;


Meshell Ndegeocello - Cookie: The Anthropological Mixtape;


Kelley Polar - Love Songs Of The Hanging Gardens.

Comenteaza
Popup detector