7 Festival in Bucuresti - cult clubbing sau clubbing cult?

16 Iulie 2007 Beat Factor BeatFactor

7 Festival in Bucuresti - cult clubbing sau clubbing cult?
Anul 2007 este cu siguranta anul festivalurilor in Romania. Daca ai doua nopti de petrecere consecutive, este foarte usor sa iti ambalezi evenimentul in sintagma festival, in ciuda faptului ca de foarte multe ori nu se respecta cerintele unui festival. A trecut si Kiss 7 Festival, eveniment organizat de catre Sunrise si Kristal Glam Club, ce anunta sapte zile de beat si sapte nopti de clubbing. Ce a ramas?

Dupa un calcul matematic simplu, din cele sapte zile anuntate, nu au existat de fapt decat trei nopti de petrecere si doua zile de cult clubbing. Startul s-a dat pe 7 iulie intr-un cort din incinta universitatii Politehnica din Bucuresti. Ricardo Villalobos si Luciano au fost eroii unei nopti prelungite mult pana in zorii zilei, in jurul orelor 08.30 AM. O noapte frumoasa din punct de vedere muzical, un cort plin de lume venita sa ii vada pe cei doi la pupitru, proiectii de calitate oferite de Dreamrec si un DJ set de incalzire facut de catre cei trei romani de la RPR Soundsystem. Pentru a va putea face o idee despre atmosfera si muzica, puteti da click aici. Dupa cum era de asteptat, Luciano si Villalobos au facut atmosfera, au zambit incontinuu, au dansat alaturi de fani, s-au dat in poze. Setul a fost condimentat cu accapelle, cu piese noi, dar si cu hit-uri clasice, legendare (vezi Jaydee - Plastic Dreams). Nu au existat dubii ca cei doi chilieni nu vor face o petrecere frumoasa, ceea ce s-a si intamplat. Spre deosebire de alte evenimente organizate in cort, de data aceasta aerisirea a fost mult mai buna, insa preturile exagerat de mari de la bar (tinand cont ca acest eveniment se incadra intr-un festival) iti mai taiau din elanul pentru petrecere.

In timpul saptamanii au fost planificate mai multe manifestari ingenioase, cu aliura de clubbing elevat: o expozitie de afise, un workshop de VJ-ing si unul de DJ-ing, proiectii pe Casa Poporului, seara de film, un showcase Beat Factor. Test Point este unul din locurile cu cele mai mici sanse de a se inscrie in cerintele conceptului de clubbing ale omului de rand: este o fosta fabrica de ciorapi cu un aspect foarte underground, simplu, trash si total lipsit de fitze. Dupa ce luni nu s-a mai petrecut nimic, marti a avut loc expozitia de afise clubbing adunate de-a lungul anilor, afise care, ce-i drept, iti starneau multe amintiri. Am avut si noi un mini stand, insa publicul a fost prezent intr-o masura foarte mica. In jurul orelor 20.00 Dreamrec si-a inceput workshop-ul, proiectand diverse imagini pe doua panze albe. A urmat a doua seara workshop-ul de DJ-ing oferit de catre Raresh si Raoul Russu, doua personaje care au un cuvant de spus pe scena muzicii electronice romanesti. Au lipsit din eveniment proiectiile video de pe Casa Poporului, asa ca editia de Audiomatic s-a petrecut tot in Test Point, in compania lui Praslea si Raresh. Cat despre seara de film clubbing programata joi, nici aceasta nu a mai avut loc; ce-i drept, nici vremea nu a fost prea favorabila.

Tragem linie: lipsesc doua zile. Evenimentul continua cu John Digweed la Arenele Romane, vineri, 13 iulie. Lume mai putina, John Digweed insotit de bunul sau prieten Jimmy Van M, atmosfera de petrecere. In asteptarea noptii de sambata, 14 iulie, de la cort, am omis acest eveniment cu Digweed in rolurile principale. Pentru sambata, pe langa evenimentul de la Politehnica, a mai existat si un altul la Arenele Romane: ATB, in formula de live act (pozele facute de un fotograf Beat Factor surprind insa doar cd case-ul lui ATB si pentru cateva minute un chitarist alaturi de DJ la pupitru). La cort a fost concertul lui Matthew Dear intr-o formula live, apoi Alex Under si Tadeo. Matthew Dear Big Hands a fost de departe o experienta complet noua pentru scena locala de muzica electronica, indoctrinata de DJ seturi. Cand ne referim la live, in cazul de fata vocea era live, la fel ca si o parte din percutii, baterie si chitara electrica. Mult mai putina lume in schimb, o atmosfera trista, putine lumini, un concert de aproximativ o ora care i-a lasat pe multi nedumeriti. Tadeo si Alex Under, cei doi eroi spanioli obisnuiti sa faca atmosfera la festivaluri cu zeci de mii de oameni, nu au avut parte decat de cateva sute de data aceasta, in ciuda faptului ca au avut o prestatie de nota zece - lucru de care nici nu te poti indoi cand vine vorba despre Alex Under. Seara a avut insa un iz trist, de semi esec, in primul rand datorita publicului mult mai putin numeros si a atmosferei. Am reusit sa captam cateva minute video din concertul lui Matthew Dear.

Daca ar exista un premiu Nobel pentru pace in clubbing, acesta le-ar reveni cu siguranta bodyguarzilor, aceleasi dulapuri neanderthaliene de acum cativa ani, dresate sa se poarte cuviincios doar cu cei care le arata o legitimatie. In ciuda faptului ca avem atat de multe evenimente de gen si se simte o oarecare evolutie in aceasta pseudo cultura, comportamentul unor indivizi de acest gen iti lasa un gust amar.

Este usor sa ambalezi un sir de evenimente intr-un festival, insa devine mai dificil atunci cand trebuie sa respecti cerintele minime ale unui festival. Oare suntem noi prea pretentiosi?


Galerie Foto: Ricardo Villalobos & Luciano @ Politehnica (cort)

Galerie Foto: ATB @ Arenele Romane


Popup detector