Zece carti de citit despre muzica electronica

09 Aprilie 2012 Beat Factor BeatFactor

FACT Magazine a facut un top 10 in care oricum pozitiile nu conteaza al celor mai importante carti despre muzica electronica, lectura obligatorie pentru orice pasionat.


"Will Pop Eat Itself?" scrisa de Jeremy Beadle este un eseu extins care urmareste, printre altele, post modernismul in muzica pop. In carte se regaseste si instrumentul "sampler", element omniprezent in muzica electronica.


Ocean of Sound: Aether Talk, Ambient Sound and Imaginary Worlds a fost scrisa de David Toop, scriitor si muzician (de profesie). Autorul urmareste evolutia muzicii secolului XX, trecand prin Eik Satie, The Velvet Underground, Miles Davis, Jimi Hendrix si nu numai.


'State of Bass: Jungle: The story so far' a lui Martin James urmareste evolutia curentului jungle, insa se opreste intr-un moment in care s-ar fi cerut o continuare. O editie revizuita si adaugita ar fi mai mult decat binevenita, intrucat nu mai sunt alte carti pe acest subiect.


"Energy Flash" a lui Simon Reynolds aduce cititorilor cultura rave, acid house, in cadrul unei carti vii, cu reportaje savuroase si analize aplicate muzicii dance din ultimii ani.


"Last Night A Dj Saved My Life" a fost scrisa de Bill Brewster si Frank Broughton, doi jurnalisti cu muzica la cap in loc de scaune, care intervieveaza multi DJi si producatori din zona muzicii electronice, in incercarea de a defini rolul DJ-ului: colectionar avid de discuri, om de stiinta nebun, fin psiholog al petrecerilor.


"Techno Rebels: The Renegades of Electronic Funk" a lui Dan Sicko reprezinta o cronica a celui mai inovativ curent al muzicii "contemporane".


"The Ambient Century" a lui Mark Prendergast analizeaza muzica facuta in secolul trecut. Cartea are si o introducere scrisa de Brian Eno, reprezentand per total o cronica detaliata a unui secol de muzica aflata in permanenta schimbare.


"House Music. The Real Story" a producatorului de muzica house Jesse Saunders, scrisa impreuna cu James Cummins, ofera o perspectiva interesanta asupra industriei si scenei muzicale electronica, cu precadere cea din sectorul "house music".


"Turn The Beat Around" a lui Peter Shapiro isi indreapta atentie asupra muzicii disco si sub-culturii aferente.


Ultima carte, dar nu si cea din urma, este "20 Jazz Funk Greats" a lui Drew Daniel, una din cele mai importante carti despre legendara trupa de industrial, Throbbing Gristle; o alta scriere pe acelasi subiect este si "Wreckers Of Civilization" a lui Simon Ford.



Popup detector