Utilizatorii europeni de net, deconectati de provideri daca fac download ilegal

28 Octombrie 2009 Create It BeatFactor

Dupa ce Parlamentul European a votat de doua ori Amendamentul 138, conform caruia deconectarea utilizatorilor de la Internet se poate face doar in baza unei hotarari judecatoresti, Consiliul European a reusit sa excluda articolul din Pachetul Telecom.


Amendamentul 138 era singurul care interzicea implementarea unor masuri de tipul „celor trei greseli” pentru o asa-zisa protectie a drepturilor de autor.

Parlamentul European a cedat presiunilor statelor membre intersate sa deconecteze utilizatorii de la Internet fara hotarare judecatoreasca daca acestia sunt suspectati ca dau downloadat fisiere ilegal. Acesta hotarare este o consecinta a lobby-ului exercitat de state precum Franta, cu o legislatie foarte severa in ceea ce priveste protejarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Guvernul francez tocmai a adoptat noi reguli conform carora cei care pirateaza continut ar putea fi deconectati de la Internet timp de un an. Legea din Marea Britanie care se refera la file sharing urmeaza, de asemenea, sa fie completata cu o clauza prin care utilizatorii care fac in mod repetat download ilegal sa fie deconectati fara hotarare judecatoreasca.

Internetul, la fel de important ca apa sau gazul

Excluderea Amendamentului 138 din Pachetul Telecom ofera libertate statelor de a introduce noi masuri de restrictionare a Internetului in cazul incalcarii legilor copyright-ului fara hotarare judecatoreasca. Parlamentul European a adoptat deja o prevedere conform careia „accesul la Internet este crucial pentru exercitarea unei game largi de drepturi fundamentale ale cetatenilor”.

Premierul britanic Gordon Brown a subliniat faptul ca accesul la Internet este la fel de important ca si gazul, apa sau electricitatea intr-o casa. In acelasi timp, ministrul economiei, Peter Mandelson, a luat initiativa de a modifica legea anti-piraterie pentru a-i putea exclude de pe Internet pe cei care pun la dispozitie fisiere de download.

Piratii sunt mai avansati din punct de vedere tehnic decat legiuitorii

Conform unui studiu efectuat de firma Forrester, 14% din utilizatorii europeni de Internet ar putea fi deconectati daca legea s-ar pune in aplicare. „Problema pirateriei nu va fi atacata doar prin intermediul legii. Fara masuri coercitive, pirateria nu va fi eradicata”, a comentat analistul Mark Mulligan de la Forrester, citat de BBC.

Principalul target al legilor antipiraterie este format din retelele peer-to-peer, pentru ca la nivel de retea, providerii de net pot, daca li se cere, sa identifice computerele de pe care se fac transferuri ilegale de date. Dar metodele de piraterie din afara retelei (e-mail, servicii de chat, bloguri de muzica, bluetooth) nu vor putea fi blocate in acest fel. „Tehnologia evolueaza mai rapid decat legislatia. Daca acum avem peste 20 de alternative la retelele peer-to-peer, cu siguranta acestea se vor dubla in scurt timp”, a mai adaugat Mulligan.


Sursa: Capital.ro


Popup detector