Tot mai putini tineri descarca muzica piratata de pe internet

13 Iulie 2009 Beat Factor BeatFactor

Tot mai putini tineri descarca muzica piratata de pe internet
TAGS:
mp3 ilegal  pirat  download 

Numarul tinerilor care descarca ilegal melodii de pe internet a scazut cu 16% in ultimele 12 luni, in timp ce numarul celor care asculta muzica online este in crestere.

In ianuarie 2009, 26% dintre tinerii intre 14 si 18 ani au recunoscut ca incarca si impart ilegal fisiere pe internet cel putin o data pe luna, comparativ cu 42% in decembrie 2007, potrivit unui studiu al companiei de cercetare The Leading Question, citat de cotidianul britanic The Guardian.

Ponderea celor care asculta muzica online cu regularitate, pe site-uri precum YouTube, a crescut, in schimb, la 65%, in timp ce 31% dintre tineri fac schimb de melodii prin tehnologia bluetooth, pe bloguri sau prin copiere.

Desi poate parea paradoxal, casele de discuri si producatorii au beneficii de pe urma site-urilor pe care pot fi ascultate melodii, unul dintre acestea fiind acela ca pot cunoaste mai bine gusturile tinerilor.

Potrivit lui Steve Purdham, director si fondator al serviciului de streaming si descarcare legala We7, chiar daca tinerii nu cumpara muzica, ei dau indicii care ajuta apoi companiile sa le vanda bilete la concertele artistilor favoriti sau tricouri ale acestora.

"Rezultatele studiului contesta ideea ca filesharing-ul continua sa creasca. Desi nu credem nici macar pentru o secunda ca lupta impotriva pirateriei este castigata, studiul da cel putin dau o veste incurajatoare pentru industria muzicala", a declarat Paul Brindley, directorul companiei care a comandat studiul.

Aceeasi cercetare arata ca este in crestere si numarul melomanilor tineri care prefera sa cumpere melodii, decat sa le descarce ilegal de pe internet.

Studiul The Leading Question a fost efectuat pe un esantion de 1.000 de persoane.


ziare.com


Popup detector