Toata muzica de pe iTunes va fi DRM-free

07 Ianuarie 2009 Beat Factor BeatFactor

Toata muzica de pe iTunes va fi DRM-free
TAGS:
gratis  itunes  mp3 
Apple a anuntat astazi ca toate piesele din magazinele iTunes vor fi disponibile fara sistemul anti piraterie DRM. Toate cele patru mari label-uri precum Universal Music, Sony, Warner si EMI impreuna cu alte cateva mii de label-uri independente ofera muzica fara sistemul de protectie DRM si intr-o calitate mult mai buna.

Mai intai o clarificare, DRM-free nu inseamna fara drepturi de autor si cu atat mai putin gratis, cum cititorii ar fi tentati sa deduca. Ce este DRM? Digital Right Management - in termeni simpli un sistem de codare care impiedica copierea muzicii cumparate de exemplu de pe iTunes, Napster sau eMusic pe diferite mp3 playere si multiplicarea muzicii cumparate.

Una peste alta, este un sistem prin care producatorii si detinatorii drepturilor de autor incearca sa limiteze pirateria, in sensul larg al termenului. De pilda, atunci cand cumparai o piesa de pe iTunes in formatul de fisier AAC - care este o alternativa la mp3 sau WMA, ea venea codata cu sistemul DRM al celor de la Apple numit FairPlay, care impiedica copierea si ascultarea acelei piese pe alt device decat iPod.

Purtatorul de cuvant al Apple Steve Jobs a declarat ca si planurile tarifare vor fi schimbate materialele de pe iTunes vor fi disponibile la preturi de 69 de centi, 99 centi si 1.29 dolari, cu mult mai multe piese care vor avea pretul de 69 centi si nu 1.29 dolari. Magazinul ofera peste opt milioane de piese inca de ieri si restul de doua milioane vor fi disponibile la sfarsitul lunii martie.


Popup detector