Tarifele DJ-ilor romani sunt mult mai mici decat ale celor straini

09 August 2007 Beat Factor BeatFactor

Sa fii DJ nu e cea mai usoara treaba, chiar daca la prima vedere asa pare. Si mai mult, nu este usor sa te plimbi in fiecare weekend dintr-un club in altul si sa fii platit cu bani putini. Spre deosebire de DJ-ii straini care vin in Romania, DJ-ii romani sunt platiti de doua sau chiar de trei ori mai putin.

Un DJ roman poate cere un onorariu de maximum 700 de euro pe noapte, in cazul in care se afla sub contractul unei agentii de booking. Preturile variaza in functie de petrecere, de club, de orasul in care are loc petrecerea, de cat de multa lume poate aduce acel DJ. De regula, un DJ mai putin cunoscut castiga intre 100 si 300 de euro, iar cei consacrati sar de 500 sau chiar 600 de euro pe noapte.

Costurile pe care le suporta un DJ sunt muzica (discuri, mp3 online) si aparatura (castile, deck-urile proprii, mixerul).

Spre deosebire de DJ-ii romani, cei straini sunt mai scumpi si mai pretentiosi, pretizand tarife de doua, trei sau chiar patru ori mai mari, in functie de "greutatea" numelui sau si de cata lume poate aduna la un eveniment.

Cu toate acestea, preturile au crescut in ultimii doi ani, odata cu aparitia cluburilor in tara si a diversitatii in muzica, dar si a invitatilor straini, prezenti foarte des in cluburile din Romania.

Paralel cu DJ-ii romani, s-a dezvoltat o alta nisa, cu preturi separate, si anume cea a VJ-ilor. Chiar daca nu sunt in centrul atentiei si nu acorda cu totii atentie proiectiilor video la un eveniment, VJ-ii pot castiga si ei intre 200 si 400 de euro pe noapte, in functie de importanta evenimentului, de club, de orasul in care se tine.

Presa vehiculeaza ca in afara tarii, cei mai scumpi DJ-i sunt Danny Tenaglia, Pete Tong, iar lista coboara la Tiesto, Carl Cox. In Romania, cel mai scump DJ se presupune ca ar fi Vali Barbulescu, conform spuselor sale.


Popup detector