Remix, Use, Share la Street Delivery

07 Iunie 2010 Beat Factor BeatFactor

Timp de trei zile, Street Delivery aduce Internetul in strada. Devenit mediul cel mai eficient si mai utilizat de cooperare artistica, Internetul a dus la aparitia si dezvoltarea unor forme de licentiere a operelor artistice care sa permita in mod explicit utilizarea, remixarea, transferul si chiar redistribuirea acestora, dupa dorinta autorului. Aceste forme de licentiere, mai putin restrictive decat cele stabilite de lege, trebuie incurajate si promovate.


Prin urmare, intre 11 si 13 iunie, pe strada Arthur Verona, participantii la Street Delivery vor avea acces liber la filme, documentare, carti si muzica care sunt distribuite de catre autorii lor cu licente deschise. Veniti cu stick-uri, hard-uri sau iPod-uri la standul ORDU, fiindca am facut o selectie a celor mai bune asemenea produse artistice. Printre numele pe care le veti gasi pe hard disk-ul nostru: Nine Inch Nails, Glass Candy, Lucky Dragons, Travka, Lawrence Lessig, Davis Guggenheim, Nina Paley. Mai multe detalii despre continutul hard-ului pe http://www.ordu.ro/

http://www.streetdelivery.ro/

In fiecare seara vom proiecta cate un film al carei distributie gratuita este permisa in mod explicit de catre autorul acestuia.

Programul proiectiilor:

Vineri, 11 iunie, 21h – Sita Sing the Blues (animatie, SUA, 2009). Regia: Nina Paley. Un lungmetraj de animatie inspirat de celebra legenda indiana Ramayana, care se concentreaza in special spre Sita, sotia lui Rama, incercand sa spuna „o poveste despre adevar, dreptate si strigatul femeilor pentru un tratament egal“, conform cuvintelor autoarei.

Sambata, 12 iunie, 21h – Good Copy Bad Copy (documentar, Danemarca, 2007). Regia: Andreas Johnsen, Ralf Christensen si Henrik Moltke. Un documentar despre copyright si cultura moderna, in contextul Internetului, a retelelor peer-to-peer si a altor noi tehnologii. Autorii considera ca creativitatea este in pericol si ca trebuie gasita o cale de mijloc. Altfel, incercand sa impunem o protectie exagerata a celor care detin drepturile de proprietate intelectuala, vom afecta dreptul de a crea al generatiilor viitoare

Duminica, 13 iunie, 21h – Nasty Old People (Suedia, 2010). Regia: Hanna Sköld. Un lungmetraj suedez care spune povestea unei tinere cu simpatii neo-naziste care-si petrece timpul liber ingrijind patru batrani nebuni care au renuntat de mult la viata si nu fac altceva decat sa-si astepte inevitabilul final.

Si pentru ca in epoca Internetului sharing-ul este principiul de baza dupa care functioneaza aceasta retea globala, duminica dupa-amiaza Heathen Audio va invita la Crowdsourcing Mix. Muzica din telefoane, de pe iPod-uri sau de ce nu, chiar si de pe antice walkman-uri, poate deveni parte a acestui experiment audio in care orice trecator poate fi, la randul lui, artist. Lasati-va piesele favorite sa vina la noi!

In plus, vineri, 11 iunie, de la ora 23, va incepe party-ul oficial Street Delivery dupa inchiderea muzicii pe strada. Pe terasa Muzeului National de Arta Contemporana (MNAC) se va lansa Local Records, primul label autohton de muzica electronica care isi propune sa promoveze artistii romani folosind licentele deschise, pentru a contribui la crearea unui sound specific romanesc. Vor sustine reprezentatii live primii trei artisti care vor aparea pe releasuri Local Records: Bogdan, Minus si Eusebio (cu o trupa din care mai fac parte Waar, Tebatman si Emil Ivanescu).

Ce sunt licentele deschise?

Cand creeaza o piesa, un artist are automat toate drepturile rezervate pe ea – all rights reserved. Drepturile de autor ii protejeaza opera pentru a nu fi folosita in alt scop decat acelea in care si-a dat acordul. Daca artistul vrea insa ca muzica sa sa ajunga liber la mii de fani, sa fie ascultata, promovata si mai ales sa inspire, copyrightul este prea restrictiv.

Datorita licentelor deschise Creative Commons artistul isi poate gestiona drepturile de autor. El alege daca sa pastreze sau sa cedeze dreptul de a folosi piesa in scop necomercial si dreptul de a permite altora sa faca modificari pe opera sa.

In cazul pieselor de pe acest CD, toti autorii ofera dreptul de a fi ascultate si distribuite (si pe internet), iar unii dreptul de a fi remixate sau samplate. Artistii isi pastreaza insa dreptul de a comercializa piesele.

BY = Attribution - oricine poate folosi piesa in orice scop, cu conditia sa mentioneze autorul.

SA = Share Alike - oricine poate folosi piesa pentru a face o alta derivata din ea, cu conditia sa o distribuie mai departe sub aceeasi licenta CC.

ND = No Derivative Works – nimeni nu are voie sa faca o opera derivata din piesa.

NC = No Commercial - oricine poate asculta piesa, ea poate circula liber inclusiv pe internet, dar nu o poate folosi nimeni in scop comercial.

Licentele CC au valoare juridica si sunt traduse si adaptate conform legislatiei a peste 52 de tari din lume. In Romania, au fost traduse si adaptate la legea romana de catre Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI).

Mai multe detalii despre licente si utilizarea lor pe http://creativecommons.org/

Ce este ORDU?

Organizatia Romana pentru Drepturile de Utilizator (ORDU) militeaza pentru modificarea si adaptarea actualei legi a drepturilor de autor la noile paradigme socio-culturale impuse de aparitia si dezvoltarea Internetului. Consideram ca actuala lege este exagerat de restrictiva, ajungand la situatia in care transforma involuntar in infractor orice utilizator de internet, si ca lobby-ul intensiv facut de catre cei care isi propun inasprirea acestor legi trebuie compensat de catre organizatii care sa ii reprezinte pe utilizatori.


Popup detector