Pirateria muzicala in floare, in lipsa unor alternative legale

30 Iulie 2009 Saint BeatFactor

Pirateria muzicala in floare, in lipsa unor alternative legale
TAGS:
download  mp3  CD 

Romanii consuma din ce in ce mai multa muzica, insa nu in mod legal. Oficial, vanzarile de albume muzicale din Romania se ridica la aproximativ 100.000 de euro, in timp ce vanzarile de dispozitive pentru redarea fisierelor audio, mp3 playere, au crescut cu 7,4 procente.

Valoarea totala a industriei muzicale din Romania de abia ajunge la zece milioane de euro, cifra ce include drepturile de autor, vanzarea de CD-uri si concertele artistilor romani, potrivit lui Florin Grozea, membru al trupei Hi-Q si proprietar al unei case de discuri si a unui magazin online de vanzare de piese muzicale.

Din aceasta suma, aproximativ 150.000 de euro reprezinta vanzarile de muzica pe Internet. "Oricum, cifrele nu mi se par relevante, in conditiile in care pe piata nu sunt decat trei magazine online", a spus Grozea pentru Ziarul Financiar.

Dar aceste vanzari reprezinta o foarte mica parte a muzicii difuzate pe Internet. Potrivit unui studiu realizat de BRAT, aproximativ trei milioane de romani cauta muzica sau filme pe Internet, acestea aflandu-se in topul cautarilor si fiind motivul principal pentru cresterea cererilor de conectare la acest serviciu.

Chiar si in conditii de criza, accesul la Internet reprezinta unul dintre segmentele cu cea mai mare crestere pentru operatorii de telecomunicatii RCS&RDS si UPC, care au, in prezent, doua milioane de clienti conectati. De asemenea, trebuie sa luam in calcul sutele de mii de oameni care acceseaza Internetul prin intermediul retelelor de cartier.

Lipsa unor forme legale duce la cresterea pirateriei

Desi nu exista o statistica privind utilizatorii unor programe gen DC++ si ODC, cele mai populare pentru crearea unor retele, reprezentantii Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) crede ca numarul se ridica la 80.000. Aceste retele reprezinta cea mai usoara metoda de a face rost de muzica si filme in mod ilegal.

"Nu avem o statistica privind numarul de utilizatori de asemenea programe din Romania. Ce putem spune este ca am descoperit aproximativ 20 de comunitati de utilizatori ai aplicatiilor DC++ si ODC, iar fiecare dintre ele avea aproximativ 4.0000 de membri", a spus George Cracea, avocat al UPFR.

Expunere pe DC++ sau ODC isi are riscurile ei. Aproximativ 200 de utilizatori din Romania sunt sub urmarire penala, pentru distribuirea ilegala a pieselor muzicale.

Pe de alta parte, romanii nu prea au de unde sa aleaga. Cu exceptia unor site-uri locale, ce difuzeaza legal muzica produsa de artistii romani, nu avem acces la site-urile de descarcare legala precum iTunes, cel mai mare magazin online de profil, sau Virgin.fr, de exemplu. Chiar daca ar putea fi accesate din Romania, pretul de 1 euro sau 1 dolar pentru o singura melodie ar putea fi considerat prea mare pentru consumatorul roman, mai ales cand au acces atat de facil la muzica piratata.

Vanzarile de muzica sunt la pamant, cele de mp3 playere cresc

In ultimele zece luni, in Romania s-au cumparat cu 7,4 procente mai multe aparate de redare a fisierelor audio, mp3 playere, potrivit unui studiu realizat de DaedalusMillwardBrown.

Comparativ cu septembrie 2008, procentajul de persoane care detin un mp3 player a crscut de la 30,5% la 37,9%.

De asemenea, numarul persoanelor care detin un telefon mobil a crescut de la 93% la 99%, majoritatea acestor dispozitive fiind dotate cu functia de mp3 player.


Ziare.com


Popup detector