Orchestrion, sau cum robotii cuceresc lumea muzicii

29 Ianuarie 2010 Create It BeatFactor

V-ati imaginat vreodata cum ar putea arata viitorul in muzica? Oare daca evolutia tehnologica va fi atat de mare, va inlocui omul, iar robotul va prelua chiar si partile artistice ale vietii? Posibil. La propriu.

Se pare ca nu trebuie sa asteptam prea mult timp sa mergem la un concert, iar in loc de o echipa de instrumentisti sa vedem o echipa de instrumentisti roboti, sau mai exact, in acest caz particular, sa vedem doar instrumentele care canta singure. Aparent.

Pat Metheny si-a creat propria orchestra formata doar din roboti, pe care acesta o coordoneaza singur prin intermediul chitarei.




Zeci de roboti fac parte din aceastra trupa de jazz a instrumentistului Pat Metheny in noul sau turneu international. Aceeasi trupa l-a acompaniat pe artist cand a produs cel mai recent album, Orchestrion.

Tunrneul se va intinde pe patru luni, intre februarie si mai, si le va arata oamenilor din intreaga lume cum poate interpreta piese intregi, cap-coada, acompaniat doar de instrumente si de roboti care canta la acestea.

Orchestra sa suna extrem de interesant pe disc, dar nu se poate compara cu atmosfera emanata live.

Ceea ce e cu adevarat interesant este ca robotii suna uman, pentru ca un om, Metheny, a programat fiecare nota pe care acestia o canta.


Pentru a realiza acest lucru, a sincronizat chitara sa cu fiecare nota de la respectivul instrument. Mai exact, acesta este multiplicat pe scena, robotii fiind tot el, doar ca... nu el. 'yo feelin' me?

"Nu este nici sampling, nici looping - este cu totul altceva. Este ca si cum as canta cu zeci de eu in timp real - iar asta e ceva cu adevarat nou", spune Metheny pentru wired.com in timpul unui interviu sustinut la repetitii.

Acesta a compus partile fiecare instrument folosindu-se de specialitatea sa, chitara, ca si instrument MIDI, preluand controlul robotilor cu chitara, si "ordonandu-le" sa cante anumite teme si linii melodice.

Versiunea inregistrata a Orchestrion, disponibila pe CD si MP3, este cat de poate de placuta, dar efectul vizual este incomparabil.

Show-ul este unul extraordinar nu doar ca si impact vizual, dar si pentru ca totul pe scena suna bine, clar si curat.

Desi, pana la urma, pe scena sunt doar niste masini, performance-ul lor este extrem de variat. "Daca vrei sa sune la fel de fiecare data, e imposibil", a mai adaugat acesta. Aceste variatiuni sunt cauzate de mecanica robotilor,

timing-ul si camera in care acestia canta.

Robotii au fost creati de robot-musician-ul Eric Singer, si organizatia sa The League of Electronic Musical Urban Robots, aka Lemous.

"Oamenii se vor intreba - de ce nu folosesti sample-uri?, iar eu le voi spune - de ce sa nu folosesti roboti?. Daca robotii ar fi fost inventati primii, si apoi sample-urile, oamenii m-ar fi intrebat - de ce folosesti sample-urile cand poti folosi chiar roboti?" - Pat Metheny


Welcome to the future. via Jori. Arigato.


Popup detector