Muzica in format digital, disponibila pentru toti cetatenii UE

26 Mai 2009 Saint BeatFactor

Muzica in format digital, disponibila pentru toti cetatenii UE
TAGS:
UE  digitala  EMI 

In curand, toata lumea din Uniunea Europeana va putea descarca muzica de pe Internet, in mod legal, Comisia Europeana fiind aproape de semnarea unui acord cu detinatorii de drepturi de autor.

In acest moment, majoritatea site-urilor pentru descarare legala a pieselor muzicale isi limiteaza vanzarile la tara unde isi au sediul, din cauza regulilor de drepturi de autor si a taxelor, in diverse tari din Europa, relateaza The Wall Street Journal.

Insa, in urma unei mese rotunde intre Comisia Europeana si reprezentantii industriei muzicale, mai multe organizatii au fost de acord sa semneze un set de reguli pan-Europene.

Astfel, Sacem, care gestioneaza veniturile din drepturi de autor pentru artistii francezi, a confirmat ca va pune la dispozitie o colectie de cantece. De asemenea, casa de discuri EMI isi va lasa intreg repertoriul in mana managerilor de drepturi de autor din cadrul UE.

Reprezentantii Apple au declarat ca ar lua in considerare acordarea dreptului de a cumpara muzica in format digital de catre toate persoanele din UE, daca se ajunge la un consens in privinta reglementarilor in domeniul drepturilor de autor.

In trecut, Apple a atras atentia CE pentru ca a restrictionat achizitionarea de muzica in format digital doar la tara in care se alfa clientul, cerand folosirea unui card de credit emis in tara in care isi au sediul (de exemplu, din Romania nu se poate cumpara muzica de pe site-ul iTunes american, dar nici nu exista un site romanesc).

Fiecare tara din UE are propria sa societate de colectare a drepturilor de autor din industria muzicala. Un anume procent din venituri este trecut in contul artistului, care a contractat societatea sa gestioneze drepturile sale de autor.

In iulie anul trecut, CE a ordonat acestor firme sa fie deschise concurentei, spunand ca, fiind cate una in fiecare tara UE, s-au creat 27 de cazuri de monopol in Europa.


Sursa: Ziare.com


Popup detector