Grecii-n iarba, la platane: Kreon si Lemos

07 Mai 2010 Beat Factor BeatFactor

Kreon & Lemos revin in Romania, in cadrul festivalului Iarmaroc 2010 din Urziceni (langa Bucuresti), dupa un gig de acum doi ani din fostul club Session din Bucuresti.


Kreon & Lemos au pus anul trecut, fara sa vrea, bazele unei scene electronice grecesti - din pacate, marea majoritate a elenilor sunt interesati doar de folkul autohton s’agapo. Mai exact, au adunat un roster de talente grecesti care n-aveau unde sa se exprime si au fondat labelul Orpheas, ce produce sub obladuirea zeitei cu acelasi nume - inspiratia mitologica pentru literatura, muzica si teatru.




Kreon - Promo Mix - 20-08-2009 by R_co


Motivul real pentru care Kreon & Lemos au pus bazele labelului a fost insa total altul, dar cu nimic diferit fata de motivul din care majoritatea artistilor ajung sa aiba propria casa de discuri: sa scoata ce muzica vor, cand vor. La o casa normala de discuri poti astepta si un an sa-ti vina radul sa scoti un EP, caci mai sunt 20 de colegi inaintea ta. In plus, daca soundul nu e pe trend, astfel incat sa creasca siguranta vanzarilor, s-ar putea sa fii refuzat sau sa fii rugat sa-ti cosmetizezi piesa, dupa sfaturile lor. Asa ca, cel mai viabil este sa-ti faci label.


“Desi nu este cel mai bun moment pentru viniluri, nu o facem pentru bani”, spune Kreon. Poate nu stie, ca anul in care ei au lansat Orpheas Records este si anul in care vanzarile de viniluri au crescut cu 35% fata de 2008. 2009 a devenit astfel cel mai bun an al vanzarilor de discuri, din 1991 incoace.


Ambii producatori vin din Atena, dar influentele lor sunt foarte diferite. Lemos are sapte ani de pian, a cantat la chitara intr-o trupa de punk, a ascultat atat de mult jazz si funk incat a ajuns sa ia lectii de clarinet si de saxofon. Kreon s-a hranit din colectia de viniluri a tatalui sau, ce dospea de placi jazz, classic rock, pop, soul, disco si… country. Pasiunea a facut-o insa pentru Chicago house. N-a studiat niciun instrument, dar a fost i


nginer de sunet. Asa a descoperit productia si a trecut, rand pe rand, si prin house, si prin minimal, si prin electro. Cei doi produc impreuna din 2007, iar diferitele influente le dau un sound distinct. Au scos acum doi ani EPul Lookooshere, care a inmuiat platanele francezilor dOP si ale lui Guillaume and the Coutu Dumonts. Piesele de pe release au fost remixate de Reboot, Anthony Collins si Wighnomy Brothers.


Cand pun insa muzica, o fac separat, Lemos live, iar Kreon Djset. Daca asculti promo mixul de mai sus, s-ar putea sa te trezesti ca dansezi putin pe covor, in picioarele goale, imaginandu-ti ca e iarba si ca esti la Iarmaroc. Ce vreau sa spun e ca, Djul surprinde si scoate din tine reactii dansante la care nici tu nu gandesti.


Popup detector