File-sharing-ul, responsabil pentru desertul cultural

22 Ianuarie 2010 Create It BeatFactor

Federatia Internationala a Industriei Fonografice (IFPI) spune ca business-ul poate sa supravietuiasca doar daca se iau masuri legale la nivel global.

Tarile fara o legislatie adecvata sufera cel mai mult de pe urma pirateriei: Spania, spre exemplu, a cunoscut scaderi ale vanzarilor de discuri semnate de artisti locali cu 65% in ultimii cinci ani, conform bbc.co.uk

Seful Federatiei – John Kennedy crede ca situatia din Spania e "aproape ireversibila."

"Spania risca sa se transforme intr-un desert cultural" – a adaugat un reprezentant Universal Music Group, care considera ca "trebuiesc luate masuri drastice pentru a salva industria muzicala spaniola."

Casele de discuri "strang cureaua" din cauza scaderilor globale a vanzarii de muzica – iar efectul se rasfrange in primul rand asupra muzicii non-anglo-saxone.

Starurile mondiale sunt cele carora li se acorda prioritate cand vine vorba de investitii sigure. Lady Gaga a vandut anul trecut 9.8 milioane de copii digitale ale single-ului Poker Face.

In Marea Britanie se vorbeste despre taierea conexiunilor utilizatorilor care partajeaza fisiere, iar seful IFPI e optimist: "Daca copiii care fac trafic cu muzica pe internet vor putea sa-si piarda din aceasta cauza conexiunea la internet, se vor opri."

Pe de alta parte, industria muzicala a pierdut recent un proces faimos: initiatorul site-ul Oink (care facilitase descarcarea ilegala a 21 de milioane de fisiere) a fost achitat.

Vanzarile digitale cresc, insa prea incet, dupa parerea IFPI, iar neglijenta unor guverne duce la disparitia artistilor autohtoni.

sursa: bestmusic.ro


Popup detector