Dj Jazzy Jeff si Skillz vin in Romania in luna mai

10 Aprilie 2012 Beat Factor BeatFactor

The Fresh se intoarce pe 5 mai 2012 cu un regal de Hip Hop si R&B american si autohton. Direct din Bel Air soseste la Bucuresti jumatatea mai tehnica din celebrul duo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince (Will Smith) al nouazecilor – maestrul-pionier al platanelor: Jeffrey Allen Townes aka Jazz din Printul Din Bel Air aka DJ Jazzy Jeff.


Line up-ul complet include pe Skillz, si romanii Vlad Dobrescu, DJ Sauce, Deeproots si Kapnobatai. Pretul biletelor este de 25, respectiv 35 de lei (in avans) si 50 de lei la intrare.


Meritele lui DJ Jazzy Jeff (pe numele sau real - Jeffrey Allen Townes) sunt cu mult mai extinse decat faima adunata cu unul dintre primele duo-uri multi platinate din lume - DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince, alaturi de nimeni altul decat vedeta hollywoodiana Will Smith. Privit ca o piatra de temelie in tehnicile de scratching, un pionier al turntablismului, Allen si-a deschis in perioada successului nebun cu Smith si o casa de discuri numita A Touch of Jazz.

Nascut pe 22 ianuarie 1965, Allen a inceput sa puna muzica la 10 ani. DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince s-a fondat in 1985, a lansat Rock the House in 1987, a semnat design-ul Gemini 2200, a scos apoi in 1988 He's the DJ, I'm the Rapper, urmat de And in this Corner... in 1990. Aparitia din Printul Din Bel Air l-a insarcinat si cu scrierea si producerea theme song-ului serialului, totul fiind urmat indeaproape de lansarea materialului Homebase in 1991. A produs piese pentru diverse soundtrack-uri de filme artistice, apoi a ajutat ca producator executiv pe discul lui Will Smith iesit pe piata in 1999. In aceeasi calitate a participat si pe cd-ul Jill Scott - Who Is Jill Scott? Words and Sounds Vol. 1 din 2000.

In primii sai ani ca DJ in cluburile locale Smoke si Fluid, Jeff a inceput sa fie poreclit drept “the bathroom DJ” – aflat inca in imposibilitatea de-a-si crea propriile concerte, singurele momente cand prindea un timp la platane era cand veteranii luau o pauza sa mearga pana la toaleta. DJ Jazzy Jeff a inceput sa-si dezvolte abilitatile si este recunoscut drept inventatorul “transformer”-scratch-ului, chiar daca unii onoreaza cu acest titlu pe Cash Money si il recunoaste pe Jeff doar ca pe primul care a inregistrat intr-un studio cu aceasta tehnica. “Chirp”-scratch-ul, “ciripitul” care poate fi auzit pe piese ca Magnificent Jazzy Jeff si Gettin' Jiggy Wit It, ii este atribuit tot consacratului american. Criticul Rolling Stone Alan Light numea magia la platane scoasa din degetele lui Jazzy Jeff drept “printre minunile pierdute ale Hip Hop-ului”.




Jeff l-a intalnit pe rapperul si actorul Will Smith aka The Fresh Prince la o petrecere in 1985. De-atunci cei doi au inceput sa lucreze impreuna. “Am lucrat cu 2000 de crew-uri inainta sa-l cunosc pe maniacu’ asta!” spunea Jeff pentru revista People in 1988. “A fost o sclipire cand am lucrat cu el, ceva ce imi lipsea de foarte multa vreme.” Primul mare succes alaturi de Will Smith s-a produs cu discul Rock the House, initial lansat prin label-ul Pop Art si relansat in 1987 prin casa Word Up. In 1988 vanzarile au atins meritele discului de aur. Primul single, Girls Ain't Nothing but Trouble, a fost bazat pe theme song-ul serialului TV I Dream of Jeannie si a fost lansat trei saptamani inainte ca Smith sa absolve liceul. Piesa a intrat in topuri pe primele locuri si a devenit prima intr-o lunga serie de milioane de copii vandute pentru cei doi. Dupa mai multe materiale si un succes de neoprit, la inceputul anilor ’90, Smith si-a gasit primul sau rol fantastic in The Fresh Prince of Bel Air in care si Jazzy Jeff a avut un rol recurent. Pentru Will a urmat cariera indelunga, in crescendo, la Hollywood - ca actor, in timp ce pe ultimul album al grupului, Code Red, atmosfera amuzanta-pozitiva de hituri cam disparea. Cedand oarecum la explozia de Gangsta Rap, Code Red – discul final al duo-ului a avut un sunet mai taios.

Jazzy Jeff s-a reunit cu Will Smith din nou in 1997 pentru a produce trei cantece pe primul disc solo al faimosului actor numit Big Willie Style. Cu aceasta ocazie, Jeff a promis si prezenta ca producator executiv pentru cel de-al doilea album lansat de Smith – Willenium, ajuns la titlul de multiplatinat in 1999. In vara lui 2000, aflat la albumul sau de debut - Jill Scott l-a luat si ea ca producator executiv pe Jazzy Jeff. Allen a produs majoritatea cantecelor de pe cd, amprenta lui pe munca indragitei artiste ridicand cota albumului din nou extrem de sus si urcandu-l la rangul de platina. Jazzy Jeff s-a ales atunci cu nu mai putin de trei nominalizari la Grammy si toata aprecierea criticii de specialitate.




Cu intentia de a aduce in lumina o paleta mai larga de artisti nedescoperiti, Jeff a semnat in 2000 un parteneriat cu casa de discuri major Dreamworks. Sub eticheta Soljaz, Jazzy Jeff s-a orientat mai mult pe cum sa-si foloseasca experienta sa in afacerile cu muzica si cum sa promoveze mai puternic o plaja larga de artisti noi talentati din Philadelphia.

In 2007, alaturi de Rhymefest, Allen a aparut in clipul DJ Jazzy Jeff and the Fresh Fest semnat de Konee Rok, in care el apare facand muzica in propriul studio alaturi de Rhymefest. In 2008, a aparut pentru un live perfomance alaturi de Will Smith la premiera filmului acestuia Hancock. In 2009, a lansat mixtape-ul He's the King...I'm the DJ in memoria lui Michael Jackson.




Apare pe post de caracter si in jocul video DJ Hero, pentru care a realizat si niste creatii exclusive. Recent munceste alaturi de tanara senzatie a momentului Mac Miller la un mixtape numit 92 Til Infinity. EP-ul este asteptat in aceasta vara.



Popup detector