De ce muzica face exercitiul fizic mai eficace

22 Octombrie 2009 Create It BeatFactor

De ce muzica face exercitiul fizic mai eficace
TAGS:
lifestyle 

Ipod-ul a ajuns o necesitate la sala sau la jogging, iar de pe urma acestei realitati firmele de echipament sportiv deja profita (Nike si Apple deja au facut un tandem, comercializand costumul sport + un iPod).

Dar chiar e muzica eficace atunci cand faci exercitii fizice? Ce fel de muzica te ajuta si care iti pune bete in roate?

Conform MSNBC, care citeaza mai multe studii pomenite de LiveScience, sportivul, chiar si amator, tinde sa isi dozeze miscarile in asa fel incat acestea sa rimeze cu muzica.

Un studiu in care o parte dintre sportivi au fost pusi sa pedaleze cu muzica de fundal, iar altii fara, a aratat ca cei din prima grupa au avut nevoie de o cantitate de oxigen cu 7% mai mica decat ceilalti.

In cazul celor care au pedalat avand muzica in fundal, acestia si-au marit rezistenta cu 15%.

In plus, muzica te ajuta sa blochezi acea voce din creier care iti spune sa te opresti, explica cercetatorul Costas Karageorghis, din cadrul Universitatii Brunel din Marea Britanie.

Aceeasi muzica, interpretata mai repede, grabeste si ritmul in care sportivii se misca, imbunatatind performantele, in timp ce o versiune mai lenta face ca si sportivii sa se miste conform ritmului perceput.

Totusi, chiar si cand muzica este alerta, la un moment dat se atinge un apogeu, dupa care o muzica ce are un ritm chiar mai alert nu-si mai indeplineste misiunea.


Sursa: Ziare.com


Popup detector