Cum functioneaza licenta Creative Commons in Romania

31 August 2009 Beat Factor BeatFactor

Esti producator si vrei ca piesele tale sa ajunga liber la ascultator sau la DJii care le remixeaza. Ia-ti o licenta Creative Commons pentru a-i enerva legal pe corporatistii industriei muzicale mari iubitori de inhatat bani si de pe urma muncii tale.


Creative Commons (CC) se adreseaza direct artistilor. CC e o organizatie nonprofit, creata in SUA, raspandita in destule tari din lume, care incearca sa puna la dispozitia creatorilor din toate domeniile licente prin care acestia pot sa gestioneze cat mai precis drepturile pe care le fac publice si cele pe care vor sa le tina pentru sufletelul lor. Toate traducerile licentelor au fost facute de grupuri de initiativa locale. Localizarea presupune traducerea si adaptarea licentelor CC la legea locala. „Licenta trebuie sa fie cat mai asemanatoare cu cea originala, in limba engleza, pentru a avea o compatibilitate intre ele – de exemplu cea din Franta cu cea din China –, dar, in acelasi timp, sa nu fie nici o dispozitie care sa incale legea locala“, spune Bogdan.



Bun. Deci esti un muzician si ai o piesa, sa zicem. Ce naiba faci cu ea? „Daca vrei sa-ti pastrezi toate drepturile, nu ai nevoie de Crative Commons. CC a pornit de la principiul ca intre «toate drepturile rezervate» si «nici un drept rezervat» trebuie sa existe o cale de mijloc“, zice Bogdan. Daca nu-i pui nicio licenta si-i dai drumul pe net, ei bine, te anunt ca legea nu specifica nicaieri ca tu trebuie sa scrii (C) in coada fisierului. Piesa are copyright din secunda in care i-ai dat save, iar UCMR danseaza pe cadavrele radiourilor care o difuzeaza fiindca le-ai dat tu un mail si le ia banii. (De fapt, o sa aflam mai incolo, UCMR le ia banii oricum). Totusi, poti sa-i scapi de probleme pe ceilalti artisti, care se hotarasc sa-ti remixeze piesa, pe DJ-ii care o pun intr-un mix pe care-l urca pe un site sau pe fanii care iti sharuiesc muzica pe The Pirate Bay, alegand una dintre licentele CC.


Citeste textul integral pe freshgoodminimal. Citeste si "Toata lumea, donwload".


Popup detector