Baba Zula, Noze, Nico de Transilvania si altii la TIFF Music Night

23 Mai 2012 Beat Factor BeatFactor


Nu numai pasionatii de film vor fi pe deplin rasplatiti la cea de-a 11-a ediie a Festivalului Internaional de Film Transilvania. Iubitorii de muzica si amatorii de party-uri vor avea noaptea lor la Cluj: TIFF Music Night. Pe 4 iunie, incepand cu ora 21.30 si pana tarziu inspre dimineata, cinci dintre cele mai in voga nume de pe scena electro vor sustine un concert spectaculos la Hala Flacara din Cluj (str. Somesului, nr. 2-12).


TIFF Music Night aduce pe aceeasi scena, intr-un spatiu neconventional care gazduieste pentru prima data concerte, trupele Baba Zula (Turcia) si Nôze (Franta), alaturi de DJ-ii Nico de Transilvania (Marea Britanie), Buscemi (Belgia) si Sekuoia (Danemarca).


Seara va incepe cu un foarte tanar duo de pe scena underground daneza, Sekuoia. Patrick Alexander Bech-Madsen si Søren Stenbjerg Gregersen vor asigura warm-up-ul cu un mix de post-dubstep si r’n’b pentru care revista daneza Soundwave i-a inclus printre cele mai interesante aparitii recente pe scena electro. Sekuoia este adus la TIFF cu sprijinul Ambasadei Regale a Danemarcei la Bucuresti, in cadrul parteneriatului extins pe care festivalul l-a dezvoltat anul acesta cu Danemarca, ce detine presedintia Uniunii Europene pana la sfarsitul lunii iunie.


Cu un stil dificil de inclus intr-o categorie anume si cu un nume inspirat de actorul sau preferat, DJ-ul belgian Buscemi va anima apoi hala industriala din Cluj cu o combinatie interesanta de bossa nova, lounge, house, brazilian grooves, afrobeat, drum‘n’bass si ritmuri balcanice. Abilitatea lui Dirk Swartenbroekx de a mixa cu lejeritate aproape orice genuri muzicale si de a remixa cu talent piese cunoscute i-au adus faima in cluburile din intreaga lume. Dj Buscemi a remixat cu succes melodii ale unor trupe ca Madredeus si Calexico, a avut concerte in peste 30 de tari – solo sau cu propria trupa, Squadra Bossa - si a lansat mai multe albume, unul dintre ele in colaborare cu pianistul si compozitorul Michel Bisceglia.


Show-urile lor live explozive au devenit un brand: Nicolas Sfintescu si Ezéchiel Pailhès, duo-ul din Nôze, vor aduce pe scena TIFF Music Night un performance plin de energie in care muzica electronica se imbina cu jazz, funk, rock si sonoritati balcanice. Muzica celor de la Nôze rasuna, de cativa ani, in cluburile din lumea intreaga. Duo-ul din Paris a atras atenia publicului internaional la Festivalul Sonar 2008 si si-a castigat renumele o data cu albumul Songs on the Rocks. Nicolas Sfintescu este un foarte apreciat artist de pe scena electro franceza; a inceput cu hip hop, ca DJ Freak, si este co-fondator al casei de discuri Circus Company, care produce muzica pentru nume ca Ark sau Jamie Lidell.


Dupa ce, anul trecut, spectatorii incantati de prestatia formatiei turcesti au pierdut sirul bis-urilor, Baba Zula revine la TIFF cu un nou show care se anunta memorabil. Spectaculoasele lor reprezentaii live includ costume impresionante, instrumente traditionale sau improvizate, dansatoare din buric, poezie, teatru si VJ-ing. Sound-ul lor original, botezat dub oriental sau „Istanbul psychedelia”, este un mix de instrumente orientale ca darbuka, theremin si saz electric cu sonoritati electro, rock’n’roll si reggae.


Trupa s-a infiinat in 1996, in Istanbul, fiind formata din Levent Akman (linguri, percuii, maini, jucarii), Murat Ertfel (saz i alte instrumente cu coarde, vocal, oscilatoare, theremin) i cantareul de darbuka Cosar Kamçi. Baba Zula a fost premiata pentru compozitiile in teatru si film, regizorul Fatih Akin incluzand-o in filmul Crossing The Bridge - The Sound Of Istanbul (2005), o radiografie a celor mai importante curente ale muzicii turcesti contemporane.


Un entertainer desavarsit – asa a descris-o presa anglo-saxona pe cea care va inchide TIFF Music Night, pe 4 iunie: Nico de Transilvania. Nascuta in Zalau, pe numele ei real Nicoleta Carpineanu, artista s-a stabilit de cativa ani in Brighton, Marea Britanie, unde si-a facut un nume cu stilul sau eclectic, in care se impletesc muzica balcanica cu cea swing si electro. In show-urile ei live, clarinetisti, cantareti la tuba, dansatori si diversi performeri insotesc uneori ritmurile pline de energie, irezistibile. Nico de Transilvania a avut colaborari cu Gogol Bordello si Shukar Collective, a sustinut concerte la festivaluri precum The Big Chill, Secret Garden, Brighton, Eurocultured si organizeaza periodic in Brighton un eveniment care a devenit rapid cunoscut, numit Super Mishto.


Pretul unui bilet la TIFF Music Night este 40 de lei, daca acesta este achizitionat in avans, si 50 de lei, in ziua concertului. Biletele pot fi cumparate de pe www.biletmaster.ro si, incepand din 28 mai, la casieriile TIFF din Cluj.


Tot pe www.biletmaster.ro si de la casieriile TIFF din Cluj (din 28 mai) pot fi cumparate biletele si pentru celalalt concert mult-asteptat la TIFF, al trupei-cult Laibach. Pe 6 iunie, de la 23.45, formatia va canta la Hotel Continental, dupa proiectia din Piata Unirii a filmului pentru care a compus coloana sonora, Cerul de fier/ Iron Sky. Spectatorii pot opta pentru un bilet la 20 de lei, cu care pot intra atat la concert cat si la proiectia filmului, sau pentru unul de 15 lei, valabil doar pentru concert.


Cea de-a 11-a ediie a Festivalului Internaional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc in perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.



Popup detector