Adolescentii ar putea prezice daca un cantec va fi hit

16 Iunie 2011 Beat Factor BeatFactor

Adolescentii ar putea prezice daca un cantec va fi hit
TAGS:
caracal 

Reactiile cerebrale ale adolescentilor, care se produc atunci cand acestia asculta cantece noi, ar putea prezice, intr-o oarecare masura, ce piese au sanse sa devina hituri.


Cel putin asa reiese din studiul unor cercetatori americani, publicat in Journal of Consumer Psycology, informeaza Realitatea. `Am demonstrat stiintific ca este posibil pana la un anumit punct sa folosim tehnici de imagistica a creierului pe un grup de indivizi pentru a prezice popularitatea unui cantec, dar si a altor fenomene culturale`, a declarat Gregory Berns, un neuro-economist si director al centrului de neuropolitica de la Universitatea Emory din Atlanta, principalul autor al acestui studiu.


Acest cercetator si echipa lui au selectionat 120 de cantece de pe site-ul MySpace, in 2006, majoritatea lansate de cantareti relativ necunoscuti si care nu aveau un contract cu o casa de discuri. Cantecele au fost ascultate de 27 de adolescenti cu varstele cuprinse in intervalul 12 - 17 ani, iar reactiile lor neurologice erau inregistrate cu ajutorul unui sistem de imagistica prin rezonanta magnetica functionala.


Participantii atribuiau o nota fiecarui cantec, iar notele variau pe o scala de la unu la cinci. Aceste date au fost colectate initial pentru a studia felul in care presiunea exercitata de un grup afecteaza opiniile adolescentilor. Insa la trei ani dupa realizarea acestui studiu, Gregory Berns urmarea un episod din "American Idol", o emisiune de televiziune creata cu scopul de a descoperi cantareti talentati, in momentul in care a observat ca unul dintre cantecele incluse in studiul sau devenise intre timp un hit.


"Abia atunci am realizat ca noi aveam acel grup unic de date despre reactiile creierelor unor tineri care asculta muzica, inainte ca unele dintre acele piese sa devina populare si am inceput sa ma intreb daca am putea sa prezicem care dintre ele vor avea succes", a explicat autorul studiului.


Popup detector