A treia dimensiune, in curand pe televizoare

08 Ianuarie 2010 Create It BeatFactor

Dupa ani de experimente si promisiuni incalcate, televiziunea 3D high-definition este pe cale sa devina realitate. Anunturile privind adaptarea tehnologiei 3D la televizoare sunt cel mai discutat subiect la editia din acest an a Consumer Electronics Show din Las Vegas, unde peste 100.000 de pasionati de tehnologie au venit sa vada cele mai noi descoperiri.

2010 pare sa fie anul televiziunii 3D dupa ce mai multi producatori au anuntat ca vor lansa, in urmatoarele luni, televizoare si playere care vor reda imagini stereoscopice.

Si retelele de televiziune se grabesc sa tina pasul. ESPN si Discovery sunt asteptate sa emita 3D de la jumatatea acestui an, cand televizoarele 3D vor fi lansate pe piata.

In ciuda lansarilor care vor revolutiona divertismentul si televiziunea, nu se stie deocamdata daca ideea va prinde si la consumatorii obisnuiti sau daca acestia vor fi dispusi sa plateasca preturile deloc mici.

Totusi, pretul nu este singurul dezavantaj pe care tehnologia 3D il va intalni in casele oamenilor. In cinematografe este usor sa iti pui ochelarii speciali si sa stai in scaun cat dureaza filmul, dar in casele lor, oamenii nu stau nemiscati in fata televizorului, ci mai fac si treaba, scrie Associated Press.

Companiile au incredere totusi, iar miercuri, inaintea deschiderii oficiale a salonului de la Las Vegas, au inceput sa isi dezvaluie proiectele pe care se pregatesc sa le lanseze.

Tim Baxter, de la Samsung Electronics, a afirmat intr-un interviu ca 10-14% din cele 35 de milioane de televizoare care se vor vinde in SUA, in acest an, vor avea inclusa tehnologia 3D. Samsung este hotarata sa ia in serios tendinta si va lansa un Blu-ray 3D cu filmul "Monsters vs. Aliens" numai pentru cei care cumpara un televizor Samsung 3D.

Panasonic va intra pe piata inca din primavara, dar nu cu LCD-uri. Televizorul 3D pe care il pregateste Panasonic are un ecran cu plasma care permite redarea de imagini full HD atat pentru ochiul stang cat si pentru ochiul drept, cu maximum de calitate a imaginii.

Sony isi va lansa televizorul in vara si anuntat ca unele modele vor fi livrate cu tot cu ochelarii speciali, dar vor avea si versiuni pentru care utilizatorii vor fi nevoiti sa il completeze cu un plug-in si ochelari.

LG Electronics va avea televizoare cu ecran plat de 47 si de 55 de inch incepand cu luna mai. Pretul lor nu a fost anuntat, dar unul dintre directorii companiei a precizat ca acestea vor costa cu pana la 300 de dolari mai mult decat cele obisnuite.

In Statele Unite, pana si Even Vizio, unul dintre liderii de piata care construieste televizoare ieftine, a anuntat ca va include tehnologia 3D in modelele sale mai avansate.


Sursa: ziare.com


Popup detector