A sasea editie Street Delivery in Bucuresti si Timisoara

07 Iunie 2011 Beat Factor BeatFactor

A sasea editie Street Delivery in Bucuresti si Timisoara
TAGS:
street delivery 

Weekendul acesta, 10-12 iunie 2011, va avea loc cea de-a sasea editie a evenimentului Street Delivery, in Bucuresti si Timisoara.


Misiunea Street Delivery este aceea de a reinventa si de a intari rolul structural pe care spatiul public il joaca in viata locuitorilor cetatii, prin convertirea peisajului urban in spatiu viu. Street Delivery militeaza pentru un oras care sa ofere bucurie locuitorilor sai, pentru un oras in care pietonilor le este acordata aceeasi importanta ca si celorlalti participanti la trafic.


La fel ca si in anii prededenti, Street Delivery 2011 va insemna muzica (Ghost Poet, Tremour, Alexander Robotnick, SubCarpati si altii), ateliere, film/teatru, urbanism, arte.



Street Delivery isi propune sa transforme strada Arthur Verona intr-un traseu cultural pietonal ce va face legatura directa intre Gradina Icoanei si Parcul Cismigiu, inlesnind astfel traversarea orasului pe axa est-vest. Scopul proiectului este sa convinga autoritatile romane sa participe la crearea unei promenade inverzite pentru bucuresteni.


In mod concret, strazile Arthur Verona (Bucuresti) si Florimund de Mercy (Timisoara) vor deveni insule autonome in centrul orasului, proiecte pilot pentru cum poate arata un oras care isi respecta pietonii. In cadrul Street Delivery, se vor regasi diverse arte, arhitectura, urbanism, ecologie, film, mancare sanatoasa, muzica, sport, jocuri pentru copii, ateliere si un targ.


Editia 2011 a Street Delivery de la Timisoara se va desfasura intre 11 - 12 iunie.


"In Timisoara, dupa doar trei editii Street Delivery, Primaria a aprobat transformarea pietonala a strazii Florimund de Mercy, adiacenta Pietei Unirii. In Bucuresti, planul urbanistic zonal a fost validat de autoritati, apoi uitat intr-un sertar. Planul prevede plantarea de copaci, pavarea cu piatra cubica a unor portiuni de strada, inlesnirea circulatiei auto in zona strazii Jean Luis Calderon, monumente de for public, parcaje subterane si un pasaj pietonal sub B-dul Magheru, restaurarea istorica a Gradinei Icoanei si a Gradinei Universitarilor, conservarea si revitalizarea a 25 de monumente istorice de-a lungul traseului pietonal, dintre care Scoala Centrala, Blocul ARO, Biserica Anglicana, Casa Universitarilor, Casa Dimitrie Sturdza, Casa Ion Mincu, Hotel Ambasador sunt printre cele mai cunoscute", se arata in comunicatul organizatorilor.


Proiectele culturale care se vor desfasura pe strada in perioada 10 - 12 iunie sunt bazate pe inscrieri deschise tuturor organizatiilor si persoanelor fizice preocupate de oras si de locuitorii sai. "Am fost surprinsi sa primim un numar mare de idei de o calitate excelenta - peste 300 in Bucuresti si peste 50 in Timisoara - chestiune pe care o interpretam ca pe un semn de maturizare a societatii civile romanesti", se spune in comunicat.


Pe scena de muzica de la Street Delivery 2011 vor sustine recitaluri circa 50 de artisti, printre care Ghostpoet, Alexander Robotnick si SubCarpati. Ghostpoet, nigerianul britanic comparat de critici cu Tricky si The Streets, va canta sambata seara pe scena de la Gradina Icoanei, accesul la eveniment fiind liber. Alexander Robotnick, veteranul muzicii electronice italiene, are 63 de ani si este DJ. Aratand ca nu e niciodata prea tarziu sa faci ce iti place, el va continua petrecerea Street Delivery la Club Berlin, cei interesati putand avea acces la eveniment contra sumei de 15 lei (pentru cei care si-au cumparat bilet pe strada Verona). Pe de alta parte, SubCarpati, noua senzatie a underground-ului muzical romanesc, va lansa compilatia "Culese din cartier" pe 12 iunie, de la ora 20.00.


Si Institutul Cultural Roman va fi prezent la Street Delivery Bucuresti cu un stand si o serie de evenimente: o expozitie multimedia, o proiectie de filme, un concert fado si un picnic multicultural, informeaza un comunicat al institutiei.


Vineri, de la ora 19.00, la ceainaria Carturesti va fi vernisata o expozitie multimedia de reclame vechi romanesti. Expozitia prezinta manifestari publicitare romanesti din perioada 1860-1989: ziare, brosuri, obiecte din colectia Florian Ciobanu, precum si spoturi video. Campanii integrate din 1938 pentru Fabrica de ciocolata si produse zaharoase Regina Maria sau pentru faimoasa bere Bragadiru, reclame la sapunul Pisica, nectarul Mamaia, dar si scurtmetraje pentru promovarea turismului romanesc (Sighisoara, Dracula) se vor regasi in cuprinsul acestei expozitii-eveniment deschise pana pe 30 iunie 2011.


In aceeasi seara, in Gradina Verona, de la ora 21.00, sub genericul "Natura contradictorie a Bucurestiului", vor fi proiectate doua scurtmetraje documentare cu tematica urbana: "City Skills 4 Life" de Gabriela Massaci si Eugen Ciocan (2010) si "Casa Poporului 3+5" de Dorin Stefan (2010). Cele doua filme au fost prezentate in premiera la Bienala de Arhitectura de la Londra 2010.


Sambata si duminica, de la ora 18.00, Gradina Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) va gazdui un picnic intercultural constand intr-un atelier de improvizatie cu participarea unor traducatori, scriitori si desenatori. Totodata, sambata seara, de la ora 19.00, in Gradina Verona va avea loc un concert de fado sustinut de Vicente & José da Camara.


Street Delivery Bucuresti este un eveniment propus si organizat de Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Primariei Municipiului Bucuresti, Primariilor Sectorului 1 si 2 si a comunitatii de pe strada Arthur Verona.


Street Delivery Timisoara este un eveniment propus si organizat de Fundatia Carturesti cu sprijinul Consiliului Local Timisoara, al Casei de Cultura a Municipiului Timisoara, in parteneriat cu Plai, Camarila Culturala si comunitatea de pe strada Florimund de Mercy.


Anul trecut, la Street Delivery de la Bucuresti au fost prezenti 21.000 de participanti, organizandu-se 63 de ateliere, 65 de evenimente de arhitectura si urbanism, 65 de evenimente artistice, 25 de expozanti la targ, 11 proiectii de film, 5 piese de teatru si improvizatie, 26 de evenimente dedicate copiilor si 26 de concerte, printre care primul concert al trupei franceze Poni Hoax in Romania.


Alte informatii sunt disponibile pe streetdelivery.ro.



Popup detector