A inceput Animest

05 Octombrie 2009 Create It BeatFactor

A inceput Animest
TAGS:
animes  Hayao Miyazaki  film 

Festivalul International de Film de Animatie Anim'est (2 - 11 octombrie) a fost deschis, vineri seara, la Cinema Patria din Capitala, in fata unui numar record de spectatori, de aproximativ 1.000 de persoane, dar si cu un film-surpriza si cu o intrerupere a proiectiei principale, "Mary and Max".

Daca editiile trecute ale festivalului au avut doar doua spatii de desfasurare - Cinema "Elvira Popescu" si Cinema Scala -, editia de anul acesta a Anim'est va avea proiectii in patru locuri: cinema Patria, Union, Elvira Popescu si Open Air Carturesti din Capitala.


Anul acesta, festivalul cuprinde 400 de filme impartite in 15 sectiuni, cu un total de 199 de filme in competitie.

Printre momentele importante ale festivalului se numara o sectiune dedicata marelui animator nipon Hayao Myiazaki, dar si prezenta lui Mike Reiss, scenarist al productiei "Familia Simpson", care va sustine un masterclass la Anim'est.


Programul Anim'est nu ignora nici animatia romaneasca, gazduind si o sectiune dedicata filmelor autohtone cenzurate in perioada comunista, dar si un portret Luminita Cazacu.

Hayao Miyazaki este considerat unul dintre cei mai mari animatori din toate timpurile. Acesta a primit premiul Oscar in 2003, pentru "Spirited Away", si a fost nominalizat din nou la aceeasi distinctie in 2006, pentru "Howl's Moving Castle".


Ambele filme, alaturi de alte cinci lungmetraje ale cineastului, fac parte dintr-o proiectie speciala "Hayao Miyazaki" la Anim'est. Myiazaki a mai fost nominalizat, de-a lungul timpului, la premiile BAFTA, Cesar si la cele ale Academiei Europene de Film.

Programul complet Animest poate fi gasit aici


Popup detector