Rokolectiv Focus: Bogdan

22 Aprilie 2009 Beat Factor BeatFactor

Rokolectiv Focus: Bogdan
TAGS:
Rokolectiv  bogdan 

"In primul rand trebuie convins ca popularitatea nu e un lucru rau."


Asta mi-a spus prietena lui Bogdan cu cateva ore inainte de prestatia sa de debut. Eram la The Ark cu cateva ore inainte de ziua 2 a ineditului Rokolectiv si, in afara de organizatori si de o mana de artisti, nu era nimeni altcineva in jur. Era inca devreme dar asta nu era o problema, stiam ca petrecaretii adevarati ies doar la ore mai inaintate in noapte.

Bogdan vorbea cu unul dintre organizatori. Desi amandoi zambeau, puteai sa-ti dai seama ca era putin emotionat. In timp ce asteptam sa-si faca soundcheck-ul, aveam cateva minute la dispozitie.

"Am auzit ca ti-e frica sa fii popular, e adevarat?", am intrebat.

"Pai, eu incerc acum sa ies din nisa asta artistica obscura in care m-am aflat in ultimii doi ani. Pana acum am facut muzica din pasiune dar e deja prea mult. Nu poti sa faci muzica asta si sa o tii doar pentru tine, stii?" Bogdan a zambit, aprinzandu-si inca o tigara. A privit in gol pentru cateva clipe si puteai sa-ti dai seama ca ii trec prin minte petreceri de plaja cu nuante balearice.

Unul dintre inginerii de sunet l-a strigat si Bogdan s-a indreptat grabit spre scena. De-abia astepta sa-si testeze dub-ul pe setul nevinovat de boxe JBL. Din cauza multimii de cabluri din jur, lui Bogdan ii tremurau mainile de parca un cutremur tocmai ar fi lovit si el era principala tinta. "Sunt impotriva ideii ca un artist sa-si masterizeze singur muzica", mi-a zis el mai devreme. "Ma consider un artist din punct de vedere creativ asa ca nu ar trebui sa fiu si inginer de sunet. Ar fi un plus, intr-adevar, dar prefer sa las asta in seama specialistilor."

Dupa ce dub-ul lui de referinta a inceput sa curga din boxe, Bogdan a dat o fuga pana in mijlocul ringului sa verifice daca ii place calitatea sunetului. "Eram un pic ingrijorat ca piesa asta sa nu aiba cumva prea multe distorsii", a marturisit el dupa cateva minute de ajustari fine. Se intreba daca si software-ul pe care il folosea era destul de stabil. "Folosesc o versiune de test a programului Ableton Live 7 care pana acum nu a picat si care sper sa nu-mi faca probleme. Mai folosesc si o versiune demo a unui plug-in VST pe nume PSP Vintage Warmer. E foarte simplu, arata bine si e tot ce folosesc pentru masterizare."

Dupa ce soundcheck-ul a fost terminat cu succes, nu se mai vedea nici o urma de anxietate la Bogdan. Ca si cum toate grijile i s-ar fi transformat deodata in entuziasm si de-abia astepta sa urce pe scena.

Lumea a inceput sa apara in grupuri si clubul se umplea din ce in ce mai mult. Dupa ce s-a jucat cu sunet multumita instalatiei celor de la Legoloop, multimea era aliniata si astepta marele debut. Bogdan a urcat pe scena intampinat de aplauze si odata cu el a inceput si muzica sa ne atinga timpanele.

Calm la inceput, dub-ul lui Bogdan a adus aer curat pe ringul de dans. Energia ascunsa in spatele straturilor sale de acorduri imersive crestea incet si iti ghida pasii de dans. Incitat de putin bas la momentul potrivit, publicul a trecut de la a se legana de pe un calcai pe celelalt la a dansa in toata regula. Se observau influentele serialiste in noua abordare muzicala a lui Bogdan. Fiecare serie de acorduri se transforma in urmatoarea perfect natural, mentinandu-si ritmul si cadenta. Cei din dreapta mea vorbea despre un nou Philip Glass. Aparent era roman si avea un fetis pentru balearic-dub.

Dupa aproape o ora, Lindstrom a urcat pe scena ca sa-si monteze echipamentul si a dat noroc cu Bogdan. Mai tarziu am aflat ca l-a si felicitat pentru ca a pastrat ritmul incet si fin, asa cum ar trebui sa fie dub-ul adevarat. Bogdan si-a terminat prestatia cu "Tuesday Dub" si a coborat de pe ring doar ca sa descopere un public gata sa-l felicite. Cativa chiar au intrebat cand o sa apara noul album.

A fost un debut minunat din partea unui artist a carui muzica poate fi descrisa cel mai bine printr-o intamplare pe care mi-a povestit-o chiar el inaintea evenimentului. "Acum ceva vreme eram acasa si ma uitam prin muzica de pe calculator cand a inceput sa ruleze una din piesele mele", povestea Bogdan. "Eram cat pe-aci s-o schimb cand mama - care cauta ceva prin camera - mi-a spus sa o las pana la capat. Aparent ii placea si s-a asezat pe canapea sa asculte in continuare. Dupa un minut sau doua am intrebat-o ce-i placea la piesa asta asa de mult. Atunci mi-a zis unul dintre cele mai frumoase lucruri. "Nu credeam ca muzica de genul asta are cum sa fie si romantica."

galeria foto Rokolectiv 2009 aici


words: Andrei Stefanuca



Popup detector