Netlabel - Pro si Contra

05 Decembrie 2006 Beat Factor BeatFactor

Netlabel - Pro si Contra
Netlabel-ul, intitulat si online label, mp3 label sau web label este un tip de casa de discuri care distribuie muzica doar online, de cele mai multe ori in format MP3 sau OGG. Conceptul de netlabel a aparut din dorinta de promovare atat a muzicii cat si a unor artisti mai putin cunoscuti. Punctul forte cu care se lauda producatorii acestor netlabel-uri este muzica gratis.

O sa ne referim strict la netlabel-uri care lanseaza muzica electronica. Odata cu evolutia muzicii electronice si a tehnologiei, s-a ajuns intr-un timp relativ scurt la performante uimitoare. Cu cateva soft-uri si pluggin-uri poti face o piesa in mai putin de o saptamana, chiar cateva zile. Netlabel-urile lucreaza deseori ca label-urile traditionale; scot albume, EP-uri, compilatii. Deseori, muzica este lansata sub licente care incurajeaza sharing-ul, cum ar fi Creative Commons Licenses, o serie de drepturi de copyright aparute pe 16 decembrie 2002 sub Creative Commons, o corporatie non-profit aparuta in 2001 in Statele Unite.

Netlabel-urile au inceput sa apara in 90 si conceptul s-a concretizat in ultimii ani, odata cu valul de productii din ce in ce mai numeros cantitativ. Cativa dintre parintii conceptului de netlabel sunt Kosmic Free Music Foundation (a.k.a. Kosmic, 1991 - 1999), Five Musicians (a.k.a. FM, 1995 - 2000), Monotonik (1996 - present), Tokyo Dawn Records (1997 - present), No Type (1998 pana in prezent). Exista si in Romania un asemenea netlabel, mai exact la Sibiu. Exposed Audio este deja la cel de-al cincilea release.

Avantajul unui netlabel este in primul rand gratuitatea. Oricine poate gasi muzica in format MP3 de buna calitate, pe car enu dea niciun ban. Prin descarcarea respectivei piese si utilizarea serviciilor respectivului netlabel, utilizatorul de rand se asigura ca respecta si sprijina artistul; pentru ca de cele mai multe ori acesta re drepturile de copyright, cand vorbim despre netlabel-uri. Poti gasi mp3-uri in formate mai mult decat acceptabile 192 KBPS si chiar 320 KBPS, ceea ce inseamna o calitate a sunetului net superioara. Pentru DJ-i este oarecum necesar sa cerceteze netlabel-urile de specialitate, pentru ca oricand poti descoperi muzica buna si de cele mai multe ori necunoscuta. Aceasta este si una din caracteristicile unui netlabel nu este un concept destinat publicului de mainstream, ci unor grupuri autorizate, vizate.

Dezavantajul netlabel-ului ar fi acela ca poti pierde timp in zadar, in cautarea a nimic. Dar asta se intampla si la case de discuri cunoscute, nu doar la netlabel-uri. De cele mai multe ori, piesele unor artisti mai cunoscuti care apar sub licenta unui netlabel sunt productii refuzate de record label-urile traditionale. Ceea ce inseamna ca si calitatea poate fi indoielnica. Insa aici intervine problema de gust. S-au vazut multe cazuri cand multi ascultatori au considerat o piesa de la un netlabel mai buna decat o alta lansata la un record label si asta de la acelasi artist.

Netlabel-ul tine in primul rand de inovatie, de evolutie. Nu incurajeaza pirateria si dsitribuirea muzicii gratis pe internet, ci creativitatea si personalitatea artistilor. Artistii debutanti isi pot face un nume daca beneficiaza de un release la un netlabel. Iar cei foarte cunoscuti care dau piese la netlabel-uri (chiar daca au fost refuzate de catre record label-uri) arata respect pentru muzica electronica si sprijin pentru continuitate.

Cateva netlabel-uri care activeaza astazi sunt Unfound Sound, , cyanrecs.com, tractile.net, epsilonlab.com, Textone.org, sexydrums.com, kyoto-sound.com, igloo-rec.com.ar, zimmer-records.org, epicurebusiness.com, diggarama.com, avionixrecords.com, stratagem-musik.com, wazzotic-records.com, , sauvegard.ca, miniscule.tv, indigomagenta.com si lista poate continua. Fiecare label incearca sa se faca remarcat printr-un sound distinct, unic, printr-un layout reprezentativ si original. Aceasta este una din dovezile clare ca muzica electronica nu se opreste aici si nu se va opri nici in urmatorii 10 sau 20 de ani. Totul tine de evolutie, acesta este cuvantul cheie al acestui concept intitulat netlabel.



Popup detector