7 moduri prin care sa nu mai fii un FreeJay

08 Octombrie 2010 Beat Factor BeatFactor

7 moduri prin care sa nu mai fii un FreeJay
TAGS:
DJ  deejay  freejay 

Probabil ca oricarui DJ i s-a intamplat, la un moment dat, de-a lungul carierei sale, sa-si ia cel putin o teapa. In Romania, aceste lucruri fac parte din frumusetea jobului numit DJing si cu siguranta ca latura noastra latina ne-a dezvoltat pe deplin simtul negocierii, din frageda pruncie.


Dar pentru ca omul din greseli invata, portalul DigitalDJTips incearca sa dea niste ponturi / sfaturi elementare si de bun simt, pe care probabil ca le cam cunoaste toata lumea, cu privire la aceste aspecte mai delicate, de ordin financiar; mai ales daca esti la inceput de drum si nu esti intr-o agentie de booking.


Pe modelul '7 Ways' al lui Hercules, iata 7 moduri prin care sa devii, dintr-un FreeJay, un DJ.


Mergi la gig-urile adevarate. Daca vrei un gig care sa fie platit, asigura-te ca mergi sa pui muzica intr-un loc in care deja DJii sunt platiti. In cazul in care managementul locului respectiv nu cheama DJi in general, este putin probabil ca tu sa fii primul care sa fie platit.


Cati bani sa ceri? Este important sa te informezi inainte despre politica locatiei in care urmeaza sa mixezi. Afla cam ce onorarii primesc alti DJi care au mai pus muzica acolo si fa asta inainte de a-i aborda pe cei de la club (tu pe ei sau ei pe tine) cu privire la un gig.


Afla cu ce persoana trebuie sa vorbesti. Asigura-te ca negociezi cu persoana potrivita, care are puterea sa decida si sa spuna 'da' (sau 'nu').


Pentru ca meriti. Nu uita ca DJing-ul este, la urma urmei, un job si, in mod normal, cei care au job-uri sunt platiti.


Ofera calitate contra cost. Cand mixezi, nu te gandi la bani, da tot ce ai mai bun din tine. Daca este unul din primele gig-uri platite, incearca sa ajungi cat mai devreme la locatie. Adu lume cu tine, poarta-te frumos si incearca sa mentii un echilibru intre luciditate / distractie. Pe scurt, ofera mai mult decat primesti.


Promoveaza-te. Daca vrei ca lumea sa auda de tine si sa te cheme sa mixezi platindu-ti onorariu, incearca sa te promovezi. Este bine sa ai la tine niste mixuri demo / promotionale pe care sa le dai persoanelor care trebuie. Asigura-te ca publicul stie cine esti.


Asigura-te ca vorbesti cu managerul inainte sa plece acasa. Vrei sa vorbesti cu el din doua motive. Primul, ar putea sa-ti mai dea un alt booking. Al doilea, de cele mai multe ori, el este cel care iti da onorariul.


In loc de concluzie, sursa respectiva aduce in discutie o situatie: pictorul Picasso mergea odata printr-un parc, cand o femeie l-a recunoscut si l-a abordat, rugandu-l sa-i faca un portret. El a acceptat, iar dupa ce a studiat-o pret de un minut, a schitat-o intr-un timp foarte scurt. Femeia s-a uitat uimita la desen, si a intrebat cat costa. "5000 $". "Dar ti-a luat doar cateva secunde sa faci desenul!" a exclamat femeia, usor aprinsa. "Doamna, mi-a luat intreaga viata", a raspuns Picasso.


Popup detector