Ricardo Villalobos - Din America de Sud cu dragoste (partea a doua)


Ricardo Villalobos - Din America de Sud cu dragoste (partea a doua)

Muzicienii dispar in spatele unor fisiere si numere de piese. Muzica devine din ce in ce mai ieftina, iar artistii sunt platiti din ce in ce mai prost. Pentru mine asta e critic.

In partea a doua a interviului acordat clubului Fabric din Londra, Ricardo Villalobos vorbeste despre muzica, despre familie si influentele muzicale. Cititi toata povestea mai jos.

Ricardo Vilallobos s-a nascut in Chile pe 6 august 1970, insa de la varsta de 10 ani s-a mutat la mama sa, in Germania. Desi a lasat in urma multi titani ai muzicii chiliene, Villalobos declara ca a fost intr-un fel norocos ca a ajuns in Germani, pentru ca acolo avea sa descopere moduri aleternative ale vietii. Tot de la 10 ani incepe sa manifeste un interes pentru muzica africana, samba si ritmurile sud americane; de aici se naste dragostea pentru percutie.

Mereu inovator, Ricardo Villalobos stie cum sa faca dintr-o piesa simpla un remix foarte bun. A debutat ca producator in 1992, la casa de discuri Overdrive. Insa niciodata nu a fost p[rea confortabil cu ideea de a detine propria casa de discuri, pentru ca in aceasta industrie, tot timpul este cineva care are de pierdut.

Fabric: Ce anume ti-a starnit interesul pentru muzica? Si pentru muzica dance in particular?

Ricardo Villalobos: A fost piesa lui Iron Butterfly, In A Gadda Da Vida. E o piesa pe care o asculta tatal meu un in fiecare zi, atunci cand se intorcea de la universitate.

Este o piesa de 17 minute, rock, de prin 69. Cum eu m-am nascut in 1970, am auzit-o cam toata copilaria mea, aproape zilnic! Numarul 1 pentru mine si una din piesele care m-au influentat cel mai mult. Asta m-a facut sa iubesc si percutia, notele halucinante, tonurile si frecventele. Mi-a placut in mod special percutia si tobele.

Fabric: Spune-ne cate cea despre mostenirea ta muzicala, familia Parra

Ricardo Villalobos: Da este intr-adevar o mare mostenire. Din partea bunicii am familia Parra, o familie plina de muzicieni. Tin minte ca obisnuiam sa cantam muzica tot timpul, veneau si unchii mei.

Desi fiecare era implicat in muzica, nu am avut nicio influenta directa, pentru ca tatal meu preda matematica, iar mama publicitate; ei nu erau muzicieni. De asemenea, am trait separati eu stateam cu parintii in Germania, insa unchiul si bunica erau in America de Sud.

Am fost influentat mult de catre muzica sud americana, insa nimic ereditar. Nu este vorba doar sa ai muzica in sange, cred ca trebuie si sa vrei sa inveti despre muzica; nu este definita genetic.

Fabric: Care au fost influentele tale majore in muzica electronica, la inceput?

Ricardo Villalobos: Cred ca nume ca Tangerine Dream, Kraftwerk si Depeche Mode. Daniel Miller in mod special, pe vremea aceea.

Fabric: Cu ce crezi ca difera faptul ca ai crescut in Germania, decat daca ai fi crescut in Chile?

Ricardo Villalobos: Daca as fi crescut in Chile cred ca ar fi trebuit sa urmez ca profesie calea academica. Poti deveni un matematician sau inginer, sau orice altceva, insa nu e aproape nicio oportunitate de a te dezvolta ca muzician sau ceva de genul acesta. Asa ca dezvoltarea mea ar fi fost complet diferita.

Fabric: Ce parere ai despre starea actuala a muzicii, in mod special share-ul digital? Crezi ca blogurile si distributia de fisiere ajuta muzica electronica sau o impiedica?

Ricardo Villalobos: Atata timp cat calitatea sunetului este buna, nu am nimic impotriva. De asemenea, atata timp cat artistul este platit de catre activitatea label-ului si a magazinelor de download. Oricum, la ora actuala dezvoltarea calitatii merge intr-o directie gresita. Nu suport nimic din ce are legatura cu MP3-ul! Este ceva ce merge impotriva a tot ceea ce fac eu. Este un paradox cum toti cei care isi cumpara cele mai bune computere, mixere, boxe si soft-uri pentru a obtine rezultate bune, vor sa lanseze muzica in format MP3. Trebuie sa spun ca sunt total dezinteresat de tot ceea ce inseamna internet. Sunt interesat ca oamenii sa cumpere discuri, sau macar CD-uri, sau macar copii originale ale muzicienilor pe care ii iubesc si respecta. Toate fisierele si muzica asta numerotata, toata aceasta cultura este total opusul a tot ceea ce fac eu si impotriva a tot ceea ce lupt. Muzicienii dispar in spatele acestor fisiere si numere de piese. Muzica devine din ce in ce mai ieftina, iar artistii sunt platiti din ce in ce mai prost. Pentru mine asta e critic.

Toate aceste bloguri, toata aceasta treaba legata de internet, toata cultura aceasta..nu stiu nimic despre asta.

Fabric: Ai mixat cam in toata lumea ce anume face din Fabric un loc special in care sa pui muzica?


Ricardo Villalobos: Interestul celor care vin in Fabric este muzica. Iti dai seama de asta prin sistemul de sunet si camerele diferite. Totodata, sunt tot timpul line up-uri underground pentru un cub atat de mare si le dau sansa artistilor straini sa se prezinte in UK. Este locul ideal, daca vrei sa pui muzica speciala. Poate cel mai special loc din lume, as spune.

Fabric: Ce anume ai planuit sa faci in CD-ul Fabric?

Ricardo Villalobos: Scopul CD-ului Fabric a fost sa creez un sunet; o calatorie densa care sa nu se bazeze pe hit-uri. Totul este o calatorie despre sunet si lumina, de la inceput pana la sfarsit; cu un feeling de house. Nu am vrut sa pun hituri, unul dupa altul, ci este mai mult vorba despre muzica la modul general.

Asta e ceea ce am vrut sa fac, asa ca a fost important pentru mine sa obtin cea mai buna calitate la un mix, sa o fac la cea mai buna rezolutie (24 biti). Stiu ca desi mixul va fi masterizat pe CD, tot e mai bine decat MP3. Este ceva diferit fata de un mix CD normal acolo trebuie sa pui cele mai puternice piese, piese care iti plac si pe care le consideri speciale..insa dupa ce ascult de trei sau patru ori un mix CD de genul acesta, e deja prea mult.

Pentru mine, ideea a fost s afac ceva care sa poti asculta de mai multe ori fie ca esti in masina, acasa sau cu prietenii. Nu este ceva care sa iti rapeasca toata atentia poti sa pui mixul pe fundal. Este un concept diferit fata de un mix CD normal, cu piese de la alti artisti.

Fabric: Exista vreun artist sau label care sa te inspire in mod particular, la ora actuala?

Ricardo Villalobos: In primul rand, daca este ceva foarte special, nu as spune, pentru ca oamenii trebuie sa gaseasca singuri asta. Pe de alta parte insa, am ascultat, de-a lungul timpului, tot felul de muzica, de la artisti si labeluri diferite, si am descoperit muzicieni foarte interesanti aici in Berlin. Nu doar de muzica electronica, ci si de jazz si muzica clasica. Scopul meu este sa pot mixa orice, intr-o buna zi. Deja incep sa fac asta, insa caut tot timpul noi influente. Este imposibil sa dau nume de artisti speciali, pentru ca sunt mereu in cautare de muzica buna si noua. Sunt atat de multi artisti, incat nu as putea mentiona un artist sau label in mod particular.

Fabric: Cum iti va schimba un copil viziunea asupra lumii?

Ricardo Villalobos: Chiar nu stiu! Nu am mai trait niciodata o experienta similara. Sper ca un copil imi va face viata un pic mai normala. Asta este ceea ce vreau sa imi intemeiez o familie. Sa ai un copil face parte dintr-un vis pe care fiecare persoana din lume cred ca il are, este unul din cele mai firesti procese si cea mai mare realizare in viata unui om. Asta nu va schimba nimic din punct de vedere profesional, voi continua sa fac ceea ce fac cu aceeasi intensitate, pentru ca asta e jobul meu. Imi va schimba insa organizarea timpului si cat stau la un after party, insa nimic profesional.





Comenteaza
Popup detector