Interviu exclusiv cu Scan X


Interviu exclusiv cu Scan X

Sunt un om al celor doua lumi, atat digitale, cat si analogice.

La cateva luni bune dupa ce Laurent Garnier si trupa sa, inclusiv Scan X, ne-a vizitat tara, l-am prins in unul dintre putinele momente libere pe unul dintre pionierii muzicii techno din Franta la un scurt interviu. Scan X, pe numele sau real Stephane Dri, este o legenda a muzicii techno nu doar french-based, ci www based, iar in cele ce urmeaza puteti citi un interviu in exclusivitate pentru BeatFactor. Detalii despre Scan X gasiti si pe profilul sau de Myspace.


Enjoy!


Salut Stepahne! Majoritatea oamenilor din Romania sunt familiari cu muzica ta in ce priveste colaborarea cu Laurent Garnier. Spune-ne putin despre propria ta viata muzicala. Cum a inceput totul?

Salut! Sunt unul dintre pionierii muzicii techno ai scenei franceze. Am lansat primele doua EP-uri la deja legendarul FNAC Label in 1993. La acel moment doar artisti ca Laurent Garnier, Shazz, St. Germain sau Lunatic Asylum lansau piese, si inclusiv eu.

Ai lansat piese la F Communications aproape toate cariera ta. In pacate, F Comm si-a inchis portile noilor release-uri si artisti. Cum vezi viata dupa acest eveniment?

Da, este intr-adevar foarte trist, dar nu vreau sa fiu nostalgic. Privesc acest lucru ca pe o provocare. Nu sunt neaparat in cautare de un nou label, ci momentan ma simt foarte bine lansant la mai multe case de discuri.

Primul tau release a fost in 1993, si ascultand acele prime release-uri am realizat cat de actuale sunt, de fapt. Avand in vedere acest lucru, cum crezi ca ai evoluat ca producator si ca muzician si cum crezi ca a evoluat muzica in sine?

Sa fiu sincer cred ca o multime elemente ale "Culturii Electronice" s-au pierdut in ultimii ani. Am fost la "I Love Techno" acum 1 luna si am vazut un "Artist" care "mixa" fara casti, cu un mix pregatit si sincronizat cu piesele din computer. Totul era pregatit si aranjat in avand, nimic live. Acest individ ar fi fost efectiv "omorat" de public acum cativa ani. Asadar, cateodata e trist sa vezi cum oamenii nu mai au inclinatie spre inovatie ci fac ceea ce s-a mai facut deja.

Ai realizat coloana sonora pentru un joc si chiar pentru cateva filme. La momentul respectiv s-a dezbatut mult acest lucru. Cum este sa lucrezi un soundtrack? Cum e diferit fata de o piesa normala? Cum gasesti inspiratia?

Prin muzica, de regula, incerc sa creez un lansdcape de imagini in mintea ascultatorilor. Ceea ce e cu adevarat interesant la un soundtrack este ca procesul este invers. Din imaginile pe care ascultatorul le are deja incerc sa creezi o atmosfera prin muzica. Ceea ce imi place la un soundtrack este si ca nu sunt limitat in ce priveste timpul, asa cum sunt la o piesa obisnuita.

"How To Make The Unpredictable Necessary" este numele celui mai recent disc al tau, aparut la F Comm. Este un album techno foarte oldschool, intens aclamat. A fost lansat in 2003, iar acum suntem in 2009. Noi clar simtim nevoia unui noi disc. Cand se va intampla asta si la ce ne putem astepta?

Stiu. Din 2003 am lansat sapte 12"-uri si mai mult de 15 remixuri, dar niciun album. Lucrez in prezent la el, dar cere timp, pentru ca nu vreau sa fac ceea ce s-a facut deja in trecut. Vreau sa revin cu un sound nou, iar asta cere timp. De asemenea, lucrez si la un nou EP 12".

Ai lucrat cu Garnier din totdeauna. Cum lucrati impreuna? Stiu ca este foarte pretentios in ceea ce inseamna show-urile sale. Cum gasiti modalitatea de a produce impreuna?

In primul rand suntem foarte, foarte buni prieteni si in al doilea rand impartasim aceeasi viziune muzicala. Asta ajuta foarte mult, pentru ca nu este nevoie sa imi explice cu orele ceea ce doreste.

Ai fost in turneu alaturi de Garnier si trupa de luni de zile, si inca nu este finalizat. Cum este?

Este excelent. Este o experienta complet noua (sa fiu intr-o trupa). Am avut concerte si festivaluri minunate. E foarte placut. :).

Ai realizat un remix foarte cool pentru cel mai recent release Garnier, Pay Tv. Remixul a fost incredibil, dar cum l-a privit publicul? Piesa originala era foarte acustica, iar acest remix al tau foarte de dans.

Publicul a primit remixul intr-un mod incredibil. A fost Nr. 1 pe Beatport pe pagina lui Laurent Garnier pentru luni bune. Stii ca mereu incerc sa aduc ceva nou cu un remix. Piesa originala era cam rock, astfel ca remixul meu este orientat mai mult catre dans.
Cum arata un Live Act Scan X? Ce folosesti pe scena? Stiu ca foarte rar te vedem cu DJ Set-uri, atfel ca un Live trebuie sa fie cu adevarat special.

Folosesc in principiu laptop-uri si cateva controllere. Este adevarat ca nu fac foarte multe DJ Seturi, pentru ca prefer sa ma concentrez pe Live-uri, avand in vedere ca asa am inceput, nu ca DJ. Ma gandesc la ceva cu adevarat impresionant pentru urmatorul meu album in ce priveste Live Act-urile.

Ai trecut de la "masini" la digital. Acum, produci folosind in mare parte software. Ce te-a facut sa renunti la echipamentul analogic si sa iti concentrezi atentia pe VST-uri si computere?

Motivul principal pentru care am ales VST-urile este de a explora noi "tools-uri" si am descoperit ca este mult mai confortabil asa. Dar chiar daca folosesc o multime de VST-uri, mixing-ul il realizat cu compresoase si EQ-uri analogice, pentru a-i da un sound mai cald. Pot spune ca, in acest moment, sunt un om al celor doua lumi, atat digitale, cat si analogice.

Ultima noastra intrebare se refera la preferintele tale muzicale din timpul zilei, dupa o zi epuizanta la "birou".

Ascult aproape orice atata timp cat ma surprinde sau imi genereaza emotii si traiti noi. In ultima vreme am ascultat foarte mult cea mai recenta piesa Radiohead, pe care au si distribuit-o gratuit, iar in doua zile ma voi duce la un concert Massive Attack. Dar pot sa ascult de la Jazz la Depeche Mode, sau in fine, orice, daca e bun, e bun! :)

Multumim pentru interviu!


Multumesc si eu, big up to Romania!

Comenteaza
Popup detector