Interviu cu Hot X - export de techno unguresc


Interviu cu Hot X - export de techno unguresc

Cea mai importanta miscare techno din Ungaria si din intreaga zona a Europei Centrale si de Est, este indubitabil Hyperspace, inceputa in anul 1996. Seria de petreceri Hyperspace a lasat o urma foarte bine imprimata in intreaga cultura muzicala electro, datorita acestei serii de petreceri, publicul din Ungaria a reusit sa guste din esenta sunetului techno.


Beat Factor a discutat recent via email cu unul dintre reprezentantii brandului Hyperspace, si anume Hot X, DJ si producator de muzica techno. Hot X va mixa in cadrul festivalului Peninsula (Targu-Mures) vineri, 24 iulie, la Freedom Arena, cu incepere de la orele 22.00. Pentru toti techno freaks, lui Hot X i se alatura Chris Liebing si The Advent, incalziti de celalalt "coleg" de la Hyperspace, Igor Do'Urden.


Beat Factor: Care este crezul brandului Hyperspace?

Hot X: Hyperspace este cel mai mare eveniment de techno din Europa centrala de pana acum...Se tine o data pe an in Budapesta si participa artisti veterani din aria techno.

Beat Factor: Poti sa descrii putin scena techno din Ungaria? Cum e lumea, muzica, DJii?

Hot X: Clubberii din Ungaria iubesc muzica techno si asteapta calitate. DJ-ii de techno ungari sunt cu totii profesionisti si pot face fata oriunde in lume.

Beat Factor: Esti si managerul primului labeld e techno din Ungaria, Deadcode Records. Ce planuri mai ai cu aceasta casa de discuri pe moment?

Hot X: Este adevarat ca acesta a fost primul label de muzica techno din Ungaria, insa acum nu mai functioneaza. De-a lungul anilor, Deadcode Production (compania mea de productie) a inceput sa produca si alte genuri muzicale, pe langa techno. Ca promoteri nu facem doar petreceri de techno; 90 % din DJii de trance si house care vin in Ungaria, vin prin Deadcode, asa ca nu am mai vazut rostul label-ului Deadcode Records.

Beat Factor: Hyperspace promoveaza in mare parte muzica techno. Asa cum s-a putut constata, sound-ul s-a schimbat de-a lungul anilor, coborand tempo-ul. De ce crezi ca s-a intamplat asta?

Hot X: A fost o schimbare oarecum necesara. Odata cu dezvoltarea tehnologiei, se schimba si sound-ul muzicii electronice. Asta s-a intamplat si cu muzica techno. Prin 2003-2004, muzica techno devenise insipida, apoi a coborat bpm-ul la 130, au aparut sunete noi, iar acum techno-ul infloreste din nou.

Beat Factor: Care sunt cele mai bune petreceri din ce iti amintesti?

ot X: Sunt DJ cam de 13 ani. Am mixat la multe petreceri foarte bune...deci e destul de dificil sa aleg doar cateva, dar poate ca ar trebui sa mentionez de gig-urile din Japonia din luna mai. Nu neaparat petrecerile de acolo, ci mai degraba intreaga tara.

Beat Factor: O sa mixezi impreuna cu Chris Liebing si The Advent la festivalul Peninsula din Romania. Ai pregatit ceva deosebit pentru aceasta noapte marca Hyperspace?

Hot X: Incerc intotdeauna sa dau tot ce am mai bun. Sunt sigur ca va fi bine si de data aceasta si vom face o petrecere foarte buna, cu Chris si Cisco.

Beat Factor: Ai lansat si cateva piese de-a lungul anilor. Ce planuiesti pe viitor in acest sens?

Hot X: In toamna – iarna planuiesc niste lansari noi; avem deja cateva piese aproape gata, facute impreuna cu duo-ul Collins & Benham. Pe timpul verii nu am timp de productie muzicala, din cauza festivalurilor, asa ca ne vom apuca mai serios de treaba din luna septembrie.

Beat Factor: Ce anume te-a influentat in mod decisiv cand ai inceput petrecerile din Ungaria?

Hot X: O petrecere din Austria, se numea Gazometer, in perioada 1995-1996.

Beat Factor: Ce stii despre Romania, despre DJ-ii romani?

Hot X: Prima oara cand am venit aici in Romania a fost anul trecut, la festivalul Felsziget (Peninsula). Era o petrecere cu o atmosfera foarte buna si toti oamenii pe care i-am intalnit au fost foarte draguti. Nu stiu foarte multe despre DJ-ii din Romania, stiu doar ca sunt cativa dintre ei foarte bine cotati pe plan international.

Beat Factor: Difera publicul de aici fata de cel din Ungaria, din punctul tau de vedere?

Hot X: Pot sa imi bazez afirmatia doar pe festivalul Felsziget, si asa cum am spus si mai sus, mi-am facut o impresie foarte buna despre ce este aici. Singura diferenta ar fi, sa spunem, ca aici nu prea am vazut oameni „amortiti”, ca in Ungaria.

Beat Factor: Ce este mai important pentru tine ca DJ, sa fii un selector bun al muzicii, sau sa ai o tehnica foarte buna?

Hot X: Fireste ca ambele sunt importante, insa cred ca o selectie buna a muzicii este mai important. Prefer sa ascult muzica buna care e mixata mai prost, decat muzica de rahat mixata bine.

Comenteaza
Popup detector