40 de ani de Woodstock
05 Mai 2009 | leta

Se anunta Woodstock Aniversar 40 de ani! Michael Lang, cofondatorul festivalului, este nevoit ca pana la inceputul lunii mai sa stranga sponsorizari in valoare de 10 milioane de euro iar daca va reusi totul va deveni oficial.

Se vor sarbatori 4 decenii de la legendarul festival din ’69- an marcant in istoria muzicii, modei, principiilor etc.  Se discuta inca despre intrarea care se vrea a fi gratuita, despre Central Park ca si posibila locatie in New York si bineinteles despre line-up.

The Times ne informeaza despre cateva trupe ce e posibil sa fie prezente la aniversare, cum ar fi The Who, Santana, Crosby, Stills and Nash, Joe Cocker, Dave Matthews Band sau Red Hot Chili Peppers.

Se anunta Woodstock Aniversar 40 de ani! Inevitabil, la o asemena veste iti pui intrebari. Tu reactioenezi intr-un fel, altul cumva opus si se formeaza polemica. Daca se va face, va avea succes  sau nu? Se va simti lumea ca in anii ’60 cand flower power insmena "Dumnezeu pe pamant"? Raportandu-ne la ce s-a intamplat la aniversarile precedente, ramananem, fara sa vrem, suspiciosi.

Sa facem o retospectiva. In 1979 s-au sarbatorit 10 ani, in ’89, 20 de ani (in acest an evenimentul nu a fost promovat insa sentimetul hippi a venit cand lumea a inceput sa se adune in numar mare cu buna voie).

In 1994 s-au sarbatorit 25 de ani. Neinspirant as zice propunand (in gand) un 1996 pentru 27 de ani, varsta la care au disparut si simbolurile Woodstockului. Ar fi avut  o simbolistica aparte pentru "Club 27" dar n-a fost sa fie. La cea de-a 4 a aniversare, cea din ’99 lucrurile nu au stat asa cum se propunea sau se imagina. Un vacarm, un haos, un cumul de violenta si inumanitate.  

Se anunta Woodstock Aniversar 40 de ani. "Multi inainte" ? NU! Nu e ca si cum Woodstock-ul a continuat din ''69 pana astazi. Woodstock-ul a fost o data, la locul protrivit la momentul portivit, nedespartit de motivatia istorica a scandarilor de pace. Acum asteptam editia din 2009…sau nu o asteptam. O vrem sau nu. Pai daca cea mai recenta manifestare de gen s-a lasat cu politie si pompieri, cu foc – chipurile intru invocarea lui Jimi Hendrix prin melodia "Fire" - si comparatii in "USA Today" cu lagare de concentare, la ce sa ne asteptam anul acesta?

Generatia aia s-a dus in alte locuri pe care noi nu le stim inca. S-au refugiat probabil in locuri de pace iar noi vrem acum sa ce? Sa aducem vremurile inapoi. Pe cat de frumos ar fi, pe atat de imposibil devine. In primul rand scopul in ’69 era oprirea razboiului din Vietnam. Acum lupta a disparut iar tot ce poate sa iasa din acest festival e ceea ce a iesit si in ’99. "Peace-ul" nu mai semnifica o pace anume ci doar una interioara pe care foarte putini o simt si o doresc. Culorile, stigatele si solidaritatea erau reale. In vremea aia sanii goi ai femeilor nu reprezentau un organ excitant ci un dar al libertatii iar asta intradevar excita. Libertatea! Free Spirit!  Jonit-ul era fumat cu scopul unei apropieri profunde sau creatiei nu doar a "tripurilor nasoale" cu delfini pe pereti de care azi doar te amuzi.

Acum, in 2009 se gasesc motive de Woodstock? Se gasesc mii insa scopul festivalului nu mai e castigul a ceva! Acum e doar un remember ‘cause " those were the days my friend, we thought they’d never end " dar surpriza, s-au terminat!  Nu ar fi mai simplu sa porneasca lumea o noua revolutie? Sa marcam si noi o generatie? Nu e ca si cum nu mai avem pentru ce milita…dar suntem extrem de comozi in a face ceva asa ca optam pentru nostalgie. 

Una peste alta, urez – totusi - si pentru 2009 flori, semnul pacii, piele, piepturi si trupuri goale. Simtul nesimtului si trairi de Janis Joplin, Woodstock for ever but in the past, not now!



Nume*


Email*


Url


Comentariu*


Cod de securitate

Cod

Comentarii


06 Mai 2009 | codrut

foarte tare articolul
raspunde la acest comentariu

11 Iunie 2009 | Blackinz

De acord cu codrut
raspunde la acest comentariu

24 Iunie 2009 | ellaparalela

chiar crezi ca razboiul s-a terminat? daca nu se cheama vietnam crezi ca restul razboaielor chiar ele razboaie reci .. crezi ca nu conteazA? un woodstock al zilelor noastre ar fi bine venit. un remember de atunci pus in paralel cu tot ce se intampla in ziua de azi.. care nu e departe de atunci..lupta pt putere care este permanenta necontand anul.... eu sunt de acord cu acest woodstock
raspunde la acest comentariu

Popup detector